Selamat ulang tahun buat insan istimewa Aniq Bukhary! | AKU PENGEMBARA

Wednesday, May 1, 2013

Selamat ulang tahun buat insan istimewa Aniq Bukhary!

Semalam merupakan ulang tahun kelahiran admin blog ini iaitu, Rizan bin Abdul Ali a.k.a Aniq Bukhary. Cepatnya masa berlalu. Sedar tak sedar dah masuk 22 tahun (Boleh mengundi dah) ^^. Apa-apa pun terima kasih diucapkan kepada member-member yang wish birthday Aniq Bukhary tidak kira member-member rapat, member-member sekampung, member-member Limkokwing, member-member fotografi, member-member blogger dan member-member yang mengenali diri ini. Semoga Allah memurah kan lagi rezeki anda-anda semua atas ucapan hari lahir itu.

Sebagai tanda terima kasih, di bawah ini saya senaraikanlah beberapa ucapan hari jadi yang sempat saya snap and capture.. Jom layan...

Ini merupakan ucapan seorang senior blogger.. Emas Putih a.k.a Kak Uzu :)

Ucapan bergambar yang kreatif..

Ini pula wish yang disertakan dengan tips yang berguna (jangan marah Fahmi..Hehe). Seronok baca kau punya ucapan nie.. Terbaek dari ladang.. :D

Ucapan daripada seorang rakan foreigner Aniq Bukhary. Dia nie merupakan seorang muallaf berasal dari negara China. Dia memeluk islam setelah melihat sendiri akhlak orang-orang islam yang begitu baik dengannya. Sehingga kini dia menjadi antara kawan rapat Aniq Bukhary di kampus (Ada masa nanti saya tulis kisah mengenainya)

Di bawah ini pula, merupakan member-member yang wish birthday dalam akaun facebook Aniq Bukhary. walaupun hanya sebaris ayat, namun ianya begitu bermakna kerana secara tidak langsung ianya merupakan satu doa untuk Aniq Bukhary..Lihat senarai..

1 محمد شأنئف بن الياس
2 Mentari Hidup
3 Mohd Haziq
4 Priencess Erin Azreen
5 Ku SaHu Dah
6 Nisah Bella
7 As-Sahab Sabri
8 Helena Lyn
9 Khurul Ain
10 Faridah Abd Kadir
11 Azri Laa
12 Lalola Athira
13 Abdul Hafiz
14 Amyrah Dios
15 Adie Taicho
16 Ewan Kusnin
17 Adeqq Roonza
18 NO Mix Crew
19 Chentah Qasieh Juliekyana
20 Mohamad Zulkifly Najib
21 Nasir N Bostem
22 Call Man
23 Fai Ruq
24 Shidy Rosli
25 Khairil Shahmi Shaidun
26 Al-Aftina Abdullah
27 Afina Abbas
28 Kina Sakinah Nordin
29 Monster Chin
30 Sallehzawa Salleh
31 Ana Izzati
32 Ila Fazilah
33 Vivi Farhana Aning
34 Muhammad Zaime
35 Nu-y Retrock
36 Azmir Juraimi
37 Bayu Alam
38 Nur Amira Syuhada
39 Zulfazlee Latif
40 محمد جوهن
41 EymAn Chuse
42 Aida Omar
43 Aniki Yop
44 Zetty Yana
45 Shu Hanazz
46 Neyna Nonong
47 Niza Umas
48 Wafi Danny
49 Busuq Sedunia
50 Sakinah Muslimin
51 Nur Erah Natasah
52 Sharieley Bin Sharon
53 Azaris Domo
54 Azim Azalan
55 Dayangku Shahfinaz
56 Hinata Chan
57 Nuriani Nordin
58 Nurul Atiqah
59 Elizebeth Lasingun
60 Salenah Leenarhyhana
61 LemOn SOur CrazylOve
62 Hidup Dalam Kepalsuan

Senarai di atas diambil sepenuhnya daripada ucapan-ucapan dalam akaun facebook (Tidak mengikut urutan). Bagi member-member yang ucap melalui telefon dan tidak tersenarai, jangan bersedih kerana ada hadiah menarik lain bakal menanti anda. Huhu.. :)

Berfikir sejenak..

Dalam kita berseronok menyambut ulang tahun kelahiran, sedar atau tidak, sebenarnya ada benda penting yang harus kita renungkan bersama. Tahukah kita semakin umur meningkat maka semakin dekatlah kita kepada satu destinasi yang diberi nama destinasi kematian.. Inilah yang amat merisaukan Aniq Bukhary kerana semakin mendewasa ini, semakin kuat ujian Allah berikan (Peringatan untuk diri ini...)
Kubur akan menyeru manusia sebanyak 5 kali sehari. Tiada sehari pun kubur tidak berkata:

1. Aku rumah yang terpencil, maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.
2. Aku rumah yang gelap, maka terangilah aku dengan selalu solat malam.
3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu, bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.
4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan "بسم الله" sebagai penawar.
5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir, maka banyaklah bacaan
"لا إلاه إلا الله محمد رسول الله", supaya kamu dapat jawab soalan mereka.

Kubur kata mari, rumah kata pergi!!!

Bersempena dengan ulang tahun hari kelahiran ini Aku mohon pada mu Ya Allah, semoga engkau tetapkanlah imanku, dan jauhkanlah aku daripada perkara-perkara yang merosakkan.. (Aminkan untuk Aniq Bukhary @ Aku pengembara). Terima kasih bagi mereka yang wish birthday dan terima kasih kerana sudi baca perkongsian kali ini...


TEGUR BILA AKU SALAH, HULURKAN TANGANMU BILA AKU LEMAH

14 comments:

  1. Happy Birthday...opsss dh terlewat ke :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum lg.. Admin yg lambat publish entry nie.. hehe

      Delete
  2. selamat hari jadi abg aniq.. semoga dipanjangkan umur dan murah rezeki..amin~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin.. Jgn laa panggil abang. Segan dowh!! Haha

      Delete
  3. happy belated birthday~~ :D

    Semoga dipanjangkan Umur dan dimurahkan rezeki...

    ReplyDelete
  4. Ow abang Aniq roommate kesayangan ku.... Selamat hari lahir... untuk kedua kali... lmbt kan! hahaha....

    ReplyDelete
  5. oh.tak terlambat kot nak wish..huhu
    selamat ulang tahun ke 22.. moga panjang umur dan dimurahkan rezeki.. :)

    ReplyDelete
  6. selamat ulang tahun kelahiran aniq..

    ReplyDelete
  7. hepi befday bro..moga sentiasa sihat,bahagia dan di lindungi Allah SWT selalu ye?

    ReplyDelete
  8. happy birthday aniq.. akak doakan semoga dipanjangkan usia&diberkati Allah swt selalu.. :D

    ReplyDelete
  9. selmt hari lahir!! ^_^ smga bhgia selalu n diredhaiNya ^_____^

    ReplyDelete
  10. hbday dik..

    smakin btambah usia,,smakin dekatlah dengan Pencipta..:)

    ReplyDelete
  11. sana helwa .. Maaf , lambat wish .

    ReplyDelete