Pembunuhan Along Spoon akhirnya terjawab semalam | AKU PENGEMBARA

Monday, January 14, 2013

Pembunuhan Along Spoon akhirnya terjawab semalam

Sedar atau tidak, sudah 12 tahun Sabi'ul Malik atau lebih popular dengan panggilan Along Spoon meninggalkan kita semua. Bagi mereka yang membesar dengan lagu-lagu kumpulan Spoon pastinya tidak dapat melupakan penyanyi yang pernah mencetuskan satu fenomena dalam industri hiburan tanah air suatu ketika dulu ini.

Semalam di dalam kereta ketika balik dari Alamanda, radio Hot fm telah memainkan lagu Memori sekuntum rindu dendangan kumpulan Spoon. Secara spontan mulut ini bersuara "Penyanyi lagu nie dah meninggal kan?". Tanya saya kepada abang saya yang juga membesar dengan lagu-lagu Spoon. Pemergian arwah sebenarnya mengundang banyak persoalan dalam kepala saya yang masih kecil lagi ketika peristiwa ini berlaku. Abang saya pun tanpa berselindung bercerita dari A sampai Z mengikut pengalaman dan pengetahuan yang ada. Interesting! Cerita abang saya itu telah berjaya menarik minat saya untuk research pembunuhan kejam itu dan akhirnya saya menemui jawapannya malam tadi.

Sebelum pemergian arwah, kumpulan Spoon berjaya menerbitkan dua buah album terbaik iaitu Spoon - Spoon (1998), Spoon - Kembali Merindu (1999). Kehebatan kumpulan ini telah meletakkan mereka antara kumpulan slow rock terbaik pada zaman itu dan ketika itu jugalah tercatatnya kegemilangan lagu-lagu jiwang yang ter'best' dalam sejarah industri muzik Malaysia.

Namun pada 25 Disember 1999 , Dikala peminat yang setia dengan kumpulan spoon tidak sabar menanti album seterusnya, satu berita yang mengejutkan tersebar tentang kehilangan penyanyi muda berbakat ini. akhirnya kehilangan tersebut berakhir dengan penemuan rangka manusia dipercayai milik Along yang diikat dalam guni di kilometer 28, Jalan Kuala Klawang-Genting Peras, jelebu. Lihat kronologi di bawah..


Perkembangan kes yang memakan masa 9 tahun ini berakhir dengan keputusan pembunuh, Mohamed Ya'cob dihadapkan ke tali gantung pada tahun 2010. Pembunuhan ini dikatakan berpunca daripada perasaan cemburu namun di sini saya tidak berani mengulas mengenai hal ini. Untuk lebih jelas lagi lihat pada link yang telah saya berikan. Ada beberapa komen yang begitu menyentuh yang sempat saya baca mengenai pemergian arwah Along. (SINI)

Vokalis Spoon pernah digantikan dengan adik kandung kepada arwah iaitu Azlong, tetapi masih tidak dapat menandingi aura yang dimiliki arwah. Kerinduan peminat terhadap arwah begitu mendalam sehinggakan peminat masih tidak dapat menerima pengganti selepas pemergian arwah.

Kes tersebut menjadi bualan hangat bertahun lamanya , hingga kini ramai yang tidak dapat menerima pemergian tersebut termasuklah ibu arwah sendiri. Ternyata research yang saya buat semalam, akhirnya telah menjawab semua persoalan misteri yang bermain diminda ini mengenai pembunuhan arwah. Al-fatihah untuk arwah. Semoga rohnya ditempatkan bersama orang-orang yang soleh. Amin!

Saya tinggaalkan anda dengan kenangan arwah Along Spoon

# Off topic. Support blog All about video ini ---> http://taganggak.blogspot.com/


TEGUR BILA AKU SALAH, HULURKAN TANGANMU BILA AKU LEMAH

32 comments:

  1. Apa motif pembunuhan ya? Siapa tahu?

    Visits our awesome blog shop!
    www.qiospulcher.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aq fans spoon dr indo..baru tadi baca berita tribun news kalau vokalis spoon d bunuh..semoga amal ibadahnya d trmn d sisi allah swt aminn

      Delete
  2. Tapi bapa along, percaya anaknya masih hidup.

    ReplyDelete
  3. salam aniq :)

    ayie membesar dgn lagu2 di era tersebut...wlu spoon hanyalah kumpulan yg baru bertapak pd masa itu berbanding iklim, slam, ukays dan bebrapa yg lain...tapi lagu rindu serindu rindunya memang meletop giler masa tu..

    ReplyDelete
  4. hah.. bapa dia dah bole menerima kenyataan ke.. al-fatihah... lagu dia masa tu memang meletop-letop

    ReplyDelete
  5. Al-Fatihah Buat Allahyarham....

    ReplyDelete
  6. Wlupon sa bru brumur 6 thun ketika zaman kgmilangn spoon tp lgu rindu srindu rindunya mmg sa mint sgt n hafal.tp hnya pada ktika sa brumur 11 thn bru sa thy arwah da mninggal.mklum la kg pndlman tv x ada news paper pon x mmpu bli.dngr lgu along pon cma bbrpa kli tp mmg mint sgt ngan dia.bla thu pnynyi ne da xda mmg ngis gla la.mcm x pcya pla.sykur la pnjht 2 da trima hkman krna kkjamnnya

    ReplyDelete
  7. Al-Fatihah buat arwah along .. tak sangka cepat masa berlalu kan .....

    ReplyDelete
  8. cheery pun tertanya-tanya sal kes ni..cheery kecik lg time tu..siyes xpuas hati..rasa mcm nak tahu juga sebab pembunuh tu bunuh dia..huhu

    ReplyDelete
  9. Okay baru tau. huhu. Thanks for the info! :)

    https://ourrandomrainbow.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. err... baru tahu dia dah meninggal

    ReplyDelete
  11. Kesini membaca sinambungan dari posting utk kontes

    ReplyDelete
  12. Ingat lagi masa zaman akak skolah kecoh pasal ni.. Alfatihah

    ReplyDelete
  13. kenapa permasalahan sepele selalu berakhir dengan nyawa

    ReplyDelete
  14. kes kehilangan penyanyi ni mmg menggemparkan satu masa dulu ...

    ReplyDelete
  15. Semoga rohnya dicucuri rahmat

    ReplyDelete
  16. kisah yg sangat memilukan...smoga amal ibadahnya diterima Alloh,,,amin,,,

    ReplyDelete
  17. dlm seminggu takkan dah jadi rangka? Atau dia hilang lebih awal?

    ReplyDelete
  18. Link tulis mcm biskut. kejap ada kejap takde

    ReplyDelete
  19. Saya seperti masih kurang percaya jika vocalist Spoon telah tiada apalagi setiap kali saya dengar lagu hit Spoon seolah sang vocalist masih hidup. Btw, salam kenal dari saya penggemar Spoon dari Indonesia.

    ReplyDelete
  20. įŋŋālįllāђį wā įŋŋā įlāįђį ŗojįųŋ,,şyā pęŋggęmāŗ bęŗāţ lāgų lāgų mālāyşįā slah stuny spoon,,n g nyangka trnyta vocalistny udah tiada,,,pdha lguny sring sya dengr n nyanyikan ,sprti męw moŗy sekuntum rindu,ringgit berjuta,n rindu serindunya yg smpt nge hit di indonesia dengan vocal vibranya yg khas...
    Selamat jalan saudaraku....

    ReplyDelete
  21. SElamat jalan saudaraku,tiada guna lagi "ringgit berjuta" yang ada hanya "memory sekuntum rindu" bųāţ mų yg membuat kami "rindu serindu-rindunya“akan suara vibra vocalmu yg khas....

    ReplyDelete
  22. merinding saat dengar suara dia merdunya yaa ampun , meneteskan air mata

    apalagi ternyata yg aslinya sudah tidak ada yg dulu saya lihat di tahun '90an zaman SD

    #kangen sedih

    ReplyDelete
  23. Sampai skrg bila dgr lagu ni..teringat muka arwah Along spoon..alfatihah utk arwah

    ReplyDelete
  24. Replies
    1. Masa tue sy baru usia 11 tahun tp memang sdi la pemergian artis ni.

      Delete
  25. Utung ada penganti ipin dan upin yang membuat aku tersenyum dan menghilangkan rindu serindunya.. tok ih atok

    ReplyDelete
  26. Utung ada penganti ipin dan upin yang membuat aku tersenyum dan menghilangkan rindu serindunya.. tok ih atok

    ReplyDelete
  27. Masa tuu sy msih b'umur 5thun pd thun 1999. Tapi first dgar lagu tuu, hingga kini sy tetap menyukai lagu² arwah. Sangat mendalam dan menusuk ke kalbu. Semoga Arwah ditempatkan dikalangan orang beriman. Amin ya rabbal alamin.

    ReplyDelete