AKU PENGEMBARA: 2016


Sunday, October 2, 2016

Senarai penuh perpindahan pemain liga Malaysia 2017

Di bawah ini saya senaraikan pemain-pemain di liga Malaysia yang bakal berhijrah bagi perpindahan 2017. Seperti biasa selagi tanda (Signed) belum diletakkan ditepi nama pemain itu bermakna pemain tersebut masih berstatus rumours. Saya akan menyenaraikan perpindahan pemain daripada status rumours sehinggalah pemain tersebut sah menyertai pasukan baru.

Nazmi Faiz sah menjadi sebahagian daripada keluarga JDT

JOHOR DARUL TAKZIM 1
Brian Ferreira (Bekas pemain bawah 21 Argentina) Signed
Gonzalo Cabrerra (Bekas pemain Boca Juniors) Signed
Afiq Fazail (JDT II) Signed
Nazmi Faiz Mansor (Selangor) Signed
Ahmad Hazwan Bakri (Selangor) Signed
Safawi Rashid (T-team) Signed
Haziq Nadzli (PDRM) Signed
Syahrul Azwari (Sarawak) Signed
Amer Saidin (HMA) Signed
R. Gopinathan (Selangor) Signed
Darren Lok (JDT II)
Che Rashid Che Halim (JDT II)
Nur Shamie Izuan (Sarawak)

FELDA UNITED
Wan Zack Haikal (Kelantan) Signed
Norshahrul Idlan talaha (Terangganu) Signed
Mohd Fakrul Aiman Sidid (PDRM FA)
Ilham Amirullah (T-Team)
Wan Amirul Afiq (Melaka United)
Fazrul Hazli Kadri (Perak)
Farid Ramli (PKNS FC)

SELANGOR
Afiq Azmi

PULAU PINANG
Yong Kuong (Terangganu) Signed
Badrulzaman Abdul Halim (KL)
Shazalee Ramle (Kuantan FA)
K.Rueben (PDRM FA)
Rashid Aya (KL)

KEDAH
Thiago Quirino Silva
Fitri Omar (P.Pinang) Signed
Akram Mahinan (Kedah) Signed
Shakir Shaari (JDT 1)

PERAK
Yashir Pinto Islame (Melaka United) Signed
Vladislav Mitkov Mirchev (Bulgaria) Signed
Jasazrin Jamaluddin (JDT1) Signed
Nazrin Nawi (JDT1) Signed
Abdul Hadi Yahya (Selangor) Signed
Zaquan Adha Abdul Razak (JDT2) Signed
Shahrom Kalam (Selangor) Signed
Hafiz Kamal (Selangor) Signed
Khairul Amri Salehuddin (Penang)
Idris Ahmad (Felda United)
Ibrahim Aziz (DRB Hicom)
Nizad Ayub (MOF FC)
K.Sathiya (DRB Hicom)
Wan Mohd Syukri (MISC MIFA)

PAHANG

Mohammed Sissoko (Bekas pemain PSG)
Zubir Azmi (Terangganu) Signed
Joseph Kalang Tie (Terangganu) Signed
Ashaari Samsudin (Terangganu) Signed
Wan Azraie Wan Teh (T.Team) Signed
Wan Zaharul Nizam (Kelantan) Signed
Muslim Ahmad (Kelantan) Signed
Christie Jayaseelan (FELDA) Signed
Ahmad Nordin Alias (Terengganu) Signed
Nurridzuan Abu Hassan (Perak) Signed
Ahmad Syamim Yahya (FELDA) Signed

TERANGGANU
Mauricio Mazetti (Import Argentina)
Abdul Latiff Suhaimi (PDRM)
Abdul Shukor Jusoh (FELDA)
Adib Aizuddin (FELDA)
Ferris Danial (FELDA)
Adib Aizuddin Latif (FELDA)
Firdaus Faudzi (FELDA)
J.Partiban (Sarawak)

KELANTAN
Hasmizan Kamarodin (Terengganu)
Abdul Aziz Ismail (Melaka United)

SARAWAK
Mark Hartmann (Geylang International)
Lee Jong-Ho (Jeonbuk)

MELAKA UNITED
Godwin Antwi (Bekas import DRB HICOM) Signed
Omid Nazari (Pemain kebangsaan Iran) Signed
Sergio Aguero (Import Argentina) Signed
Tam Seang Tsun (Naturalisasi Jepun) Signed
Faizal Muhammad (PDRM) Signed
Fauzi Roslan (Pahang) Signed
Izzaq Faris Ramlan Signed
Amri Yahya (JDT1) Signed
Akmal Ishak (JDT II)
Khairul Azrin Khazali (PKNS FC)
Firdaus Muhammad (Penang)

PKNS
Fauzan Dzulkifli (P.Pinang) Signed
Khyril Muhymeen (Airasia FC) Signed
Azmi Muslim (Selangor) Signed
Amirizdwan Taj Tajuddin (Terangganu) Signed
Fazli Paat (JDT2) Signed
Sabree Mat Abu (Kedah) Signed
Safee Sali (JDT1) Signed
Zamir Selamat (Perak) Signed
Affizee Mamat (Terangganu) Signed
Bobby Gonzales (FELDA) Signed
S. Sivanesan (FELDA) Signed
K. Gurusamy (Sarawak) Signed

JOHOR DARUL TAKZIM II
Gabi Guerra (Boca Juniors) Signed
Nico Fernandez (Import Argentina)
Alex Smith (Import Australia)
Fadhli Shas (JDT I)
Gary Steven Robbat (JDT I)
Hasbullah Abu Bakar (JDT I)
Ernest Wong (Pemain Naturalisasi New Zealand)

KUALA LUMPUR
Carlos Chammoro (Bekas pemain River Plate)
Nicolas Dul (Bekas pemain River Plate)
Abdul Manaf Mamat (Kelantan)
Asri Chuchu (Sarawak)
Azmeer Yusof (Kedah)
Mohd Alif Yusof (JDT II)
Hishamuddin Shaari (Perak)
Ahmad Solehin Mamat (Melaka United)
Remezey Che Ros (PKNS FC)

NEGERI SEMBILAN

Marko Simic Hrvatska (Import Croatia)
Noor Hazrul Mustafa (Kelantan) Signed
Faizal Abu Bakar Signed
Izuan Salahuddin Signed
Arman fareez Signed
Saiful Amar Sudar Signed

SABAH

Jonathan Behe (Import Perancis) Signed
Masaya Jitzono (Import Jepun) Signed


**************

Segala isi kandungan yang terdapat dalam artikel ini merupakan informasi yang dikutip dari pelbagai sumber seperti akhbar, blog dan beberapa laman sosial lain. Harap Maklum.

Last update: 27 disember 2016

Monday, June 13, 2016

Senarai penuh perpindahan pemain liga Malaysia 2016 (jun-julai)

'Transfer window' pemain akan dibuka tidak lama lagi. Pastinya semua pasukan akan cuba memantapkan lagi pasukan untuk mengharungi baki perlawanan dengan mencari pemain-pemain baru. Tahun ini berbeza dengan tahun sebelumnya kerana perpindahan pertengahan musim dibuka pada jun-julai bukannya april seperti sebelumnya.

Perpindahan paling menarik. Fakri Ke FELDA (Cc gambar: Kedah FA)

Di bawah ini saya senaraikan pemain-pemain di liga Malaysia yang bakal berhijrah bagi perpindahan yang akan dibuka 20 Jun - 15 Julai 2016 ini. Seperti biasa selagi tanda (Signed) TIDAK diletakkan ditepi nama pemain itu bermakna pemain tersebut masih berstatus rumours. Saya akan menyenaraikan perpindahan pemain daripada status rumours sehinggalah pemain tersebut sah menyertai pasukan baru.

JOHOR DARUL TAKZIM 1
Dominic Tan (JDT II) Signed
Hasbullah Abu Bakar (JDT II) Signed
Azrif Nasrulhaq (Selangor) Signed

FELDA UNITED
Ahmad Fakri Saarani (Kedah) Signed

SELANGOR
Ugochukwu Ukah (Import Greece) Signed

PULAU PINANG
Jeong Seok-min (Import Korea Selatan) Signed
Ranti Soleye (Import India) Signed
Farisham Ismail (Kelantan) Signed

KELANTAN
Morgaro Gomis (Bekas pemain Birmingham City) Signed
Wander Luiz (Import Brazil) Signed

KEDAH
Shane Smeltz (Import Australia) Signed
Thiago Fernandes (Bekas import FELDA) Signed

SARAWAK
Teah Dennis (Bekas pemain kebangsaan Liberia) Signed

PERAK
Xhevahir Sukaj (Import Albania) Signed
Oybek Kilichev (Pakhtakor FC, Uzbekistan) Signed
Razali Kandasamy (MISC-MIFA) Signed
Tuah Iskandar Jamaluddin (JDT II) Signed
Irfan Ghani (JDT II) Signed
Syahmil Khairi Signed

PDRM FA
Guilherme De Paula (Bekas import Selangor) Signed
Fakrul Aiman Sidid (DRB-HICOM FC) Signed
Safiee Ahmad (PDRM FA Piala Belia) Signed
Fauzi Majid (Perlis) Signed
Eskandar Ismail Signed

PAHANG
Faysal Shayesteh (Pemain kebangsaan Afghanistan) Signed
Claudio Meneses (Import Chile) Signed
Pablo Vranjican (Import Chile) Signed
Jailton Santos (Import Brazil) Signed
Helmi Eliza Elias (NS Matrix) Signed
M.Kogileswaran Signed
R. Dinesh Signed

TERANGGANU
Bogdan Milić (CA Osasuna/Spain) Signed
Hasrolsyawal Hamid (Hanelang FC) Signed
Suhaimi Husin (Hanelang FC) Signed
Radhi Yusof (T-Team FC) Signed

T-TEAM
Tiada

LIGA PERDANA

ANGKATAN TENTERA MALAYSIA (ATM)
Khassan Abdukarimov (Import Kazakhstan) Signed
Sirojiddin Rakhmatullaev (Import Uzbekistan) Signed
Boris Fomenkov (Import Kazakhstan) Signed
Giyos Irisbekov (Import Kazakhstan) Signed
Faqih Ikhwan Fauzi Signed
Noraiman Talib Signed
Aiman Nasir Signed
Suhairy Johari Signed

PERLIS
Damion Stewart (Bekas import Pahang) Signed
Park Yongjun (Import Kemboja) Signed
Charles Chad (Import Brazil) Signed

DRB HICOM

Cedric Mbaga (Import Cameroon) Signed
Ibrahim Aziz (PB Melayu Malaysia) Signed
Izuan Salahuddin (PDRM) Signed
Safwan Hashim (PDRM) Signed
Shamar Fadzil Signed
Iszwan Ismail Signed

JOHOR DARUL TAKZIM II
Rafael De Jessus Bonfim (Import Brazil) Signed
Darren Lok (Import England) Signed
Amer Saidin (JDT) Signed
Akram Mahinan (JDT) Signed
Azrul Haziq Aminuddin Signed
Syafiq Heelmi Fikri Signed

NEGERI SEMBILAN
Henrique Silva (Import Australia) Signed
Goran Jerković (Import Montenegro) Signed
Curran Ferns (JDT II) Signed
Benjamin King (Corinthian-Casuals FC/England) Signed

MELAKA UNITED
Yashir Pinto Islame (Import chile) Signed
Alexandru Tudose (Import Romania) Signed
Ezrie Sazali (FELDA) Signed
Ferris Danial Nasir (FELDA) Signed
Reeshafiq Alwi (Air Asia FC) Signed
Fadzley Abdul Rahim (Sabah) Signed
Khuzaimi Piee (SAMB FC) Signed
Saiful Mustafa

KUALA LUMPUR
Jonathan Zorrilla (Pemain kebangsaan Palestin) Signed
Diego Mellao (Import Chile) Signed
Ibrahim Syaihul (FELCRA FC) Signed
Nazri Ahmad (Sabah) Signed

SABAH
Everton Souza Santos (Import Brazil) Signed
Muamer Salibasic (Bekas import Sarawak) Signed
Robson Rendy Rining (NS Penjara FC) Signed
Stuart Wark (JDT II) Signed

UITM FC

Kevin Gunter (Bekas import N.Sembilan) Signed
Moustapha Belibi (Import Oman) Signed
Franklin Touadéré (Import Vietnam) Signed
Oh Juho (Import Kemboja) Signed
John Matkin (FC Pyunik) Signed
Yosri Derma Raju (MISC-MIFA) Signed
Syafiq Ramli (Hanelang FC) Signed
Syafiq Syazwan Min Signed

SIME DARBY

Charles Obi Ikechukwu (Bekas import UiTM FC) Signed
Zul Fahmi Awang (FELDA United FC) Signed

KUANTAN
Shazalee Ramlee (JDT II) Signed
Sim Woonsub (Import Kemboja) Signed

PKNS

Tiada
**************

Segala isi kandungan yang terdapat dalam artikel ini merupakan informasi yang dikutip dari pelbagai sumber seperti akhbar, blog dan beberapa laman sosial lain. Harap Maklum.

Last update: 15 julai 2016

Pautan

Wednesday, March 30, 2016

Himpunan ayat pickup line Malaysia (part 2)

Himpunan ayat pickup line Malaysia (part 2) merupakan kesinambungan kepada 10 ayat pickup line popular membuatkan hati wanita cair sebelum ini. Namun pada lembaran kali ini, agak berlainan sedikit. Setelah mengambil kira pendapat pembaca, kami telah membuat pembaharuan dengan membuat pickup line bergambar. Semoga terhibur hendaknya.

Pickup line Malaysia hanya hiburan semata.

"Kat sekolah awak ambil subjek chemistry?"
"Ya. Kenape?"
"Sebab saya rasakan ada chemistry di antara kita".

Chia chia chia! :D

"Awak sudikah awak terima cinta saya?"
"Tapi.. saya tak boleh.."
"Kenapa tak boleh?"
"Saya memang tak boleh tak cintakan awak".

Chia chia chia! :D

"Boleh tak saya ambil gambar awak?"
"Buat pe?"
"Nak tunjuk bukti kat kawan yang bidadari
syurga sebenarnya menag wujud".

Chia chia chia! :D

"Awak pernah kerja KFC eh?"
"Ya. Lepas SPM dulu. Kenape?"
"Sebab sekarang ayam (I am)
In love with you".

Chia chia chia! :D

"Tahu tak sampai sekarang aku
masih tak dapat membaca?"
"Baca ape?"
"Baca isi hati kamu".

Chia chia chia! :D

"Awak suka milo atau kopi?"
"Hmm.. saya pilih kopi"
"Kopi?"
"Ya. Kopi nang (ku pinang)
Kau dengan Bismillah".

Chia chia chia! :D

"U ade pelampung tak?"
"Tak ade. Kenape?"
"Kalau macam tu, jangan hairanlah
kalau U tenggelam dalam hati I".

 Chia chia chia! :D

"Betul ke ustaz duduk Klang?"
"Ye. Kenape?"
"Patutlah hati saya Klang (kelam)
Kabut tengok ustaz".

Chia chia chia! :D

Pickup line daripada Taufiq Hanafi
a.k.a Abu (pelakon filem Ola bola)

"Walaupun saya berjaya
menjaringkan gol yang cantik,

tetapi tidak sama seperti saya
menjaringkan sayang di hati
awak".

Chia chia chia! :D

*****

Sekian. Setakat ini dahulu untuk kali ini. Akak-akak, adik-adik comel yang tengah membaca tu ada yang melting tak? Kalau ada jangan salahkan penulis pula. Haha. Sekadar hiburan semata dan semoga terhibur.

Dapatkan lebih banyak lagi ayat pickup line dalam laman fanpage facebook --> Himpunan pickup line Malaysia.

Tuesday, March 15, 2016

10 ayat pickup line popular membuatkan hati wanita cair (part 1)

10 ayat pickup line popular membuatkan hati wanita cair. Nak tengok cair ataupun tidak? Tanpa berlengah kita layan 10 situasi pickup line di bawah ini.

Situasi 1
"Start daripada hari ini I nak jadi petani".
"Kenapa nak jadi petani?"
"Supaya setiap saat I boleh menanam cinta di hati U".
Chia chia chia!

Situasi 2
"Awak lebih suka milo atau kopi?
"Hmm.. saya pilih kopi".
"Kopi?"
"Ya kopi. Kopi nang (ku pinang) kau dengan Bismillah".
Chia chia chia!

Situasi 3
"Pilih kiri atau yang kanan?" (sambil tunjukkan kedua-dua belah tangan yang digenggam)
"Hmm.. kanan".
"Kenapa tak pilih dua-duanya, sebab ini juga kan milik awak".
Chia chia chia!

Situasi 4
"Tahu tak, sampai sekarang I masih tak boleh membaca.
"Baca apa?"
"Baca isi hati U".
Chia chia chia!

Situasi 5
"Boleh tak saya nak ambik gambar awak?"
"Buat pe?"
"Nak tunjuk bukti kat kawan yang bidadari syurga sebenarnya memang wujud".
Chia chia chia!

10 ayat pickup line popular membuatkan hati wanita cair.

Situasi 6
"Awak tak penat ke?"
"Kenapa?"
"Sebab sepanjang hari awak asyik berlegar-legar dalam kepala saya".
Chia chia chia!

Situasi 7
"Merah ni air tembikai ke?"
"Ye. Merah ni tembikai, yang ni air tebu"
"Mcm tu, bagi saya air tebu satu. Ikat tepi ye"
"Kenapa nak ikat tepi kalau dah boleh ikatan yang sah?"
Chia chia chia!

Situasi 8
"Awak selalu pergi kedai mamak?"
"Tak juga. Kenape?"
"Sebab I dah teh tarik (tertarik) kat U".
Chia chia chia!

Situasi 9
"Awak Aidah kan?"
"Bukanlah. Saya Siti. Kenape?"
"Sebab Ai dah (I dah) lama minat kat you".
Chia chia chia!

Situasi 10
"Tumpang tanya,
I baru lagi kat sini.
Boleh tak bagi direction jalan nak pergi hati U?"
Chia chia chia!

Macam mana dengan ayat pickup line edisi pertama ini? Adik-adik dan akak-akak ada yang melting? Haha. Bagi abang-abang, adik-adik serta pakcik-pakcik yang tengah membaca tu, apa tunggu lagi? Nak cuba ayat pickup line untuk menambat hati wanita? Silakan. :D

Dapatkan lebih banyak lagi ayat pickup line dalam laman fanpage facebook: Himpunan pickup line Malaysia.

Sunday, March 13, 2016

Maksud sebenar perkataan 'cia cia cia' yang kini trending

Apakah maksud perkataan 'cia cia cia' ataupun sesetengah menyebutnya 'chia chia chia' yang kini menjadi trending dilaman sosial? Di sini saya menerangkan serba sedikit maksud perkataan ini berdasarkan pengetahuan serta research yang telah dibuat.

Rancangan yang telah memperkenalkan fenomena 'cia cia cia'.

Trend ini bermula daripada satu rancangan yang disiarkan di astro warna iaitu rancangan sepahtu reunion. Perkataan 'cia cia cia' sebenarnya adalah gelak ketawa kumpulan Sepahtu Reunion selepas memberikan ayat-ayat manis yang mempunyai unsur memikat hati wanita (pickup line).

Untuk memahami dengan lebih jelas, video di bawah ini dapat memberikan gambaran mengenai istilah 'cia cia cia' ini.


Ia pada dasarnya merupakan perkataan ketawa 'hahaha' yang telah digantikan dengan perkataan 'cia cia cia'. Jangan tak tahu, perkataan ini sudah pun menjadi trending dan kerap digunakan dilaman-laman sosial termasuklah aplikasi whatsapp.

Contoh situasi penggunaan 'cia cia cia'
Terima kasih kepada pemilik gambar. Ada juga mengatakan idea 'cia cia cia' ini diambil daripada rancangan 'opera van java' dari Indonesia seperti mana yang diperkatakan di laman sosial. Bagi saya tak kisahlah daripada mana pun. Tapi hakikatnya, sepahtu reunionlah yang telah membawa serta memperkenalkan fenomena 'cia cia cia' ini sehingga menjadi trending di Malaysia.

Kini terjawablah sudah persoalan yang bermain dibenak pembaca mengenai maksud sebenar perkataan ini. Jadi apa tunggu lagi? nak cuba pickup line untuk mencairkan hati wanita-wanita diluar sana? dapatkan lebih banyak lagi ayat pickup line dalam laman fanpage facebook: Himpunan pickup line Malaysia.

SELAMAT MENCUBA! :D

Wednesday, February 10, 2016

Koleksi dialog lawak mencuit hati terbaru (part 1)

Assalamualaikum dan apa khabar saudara, saudari, pak cik, mak cik, adik-adik comel, kakak-kakak cantik yang sedang membaca perkongsian kali ini. Tahniah saya ucapkan kerana sampai ke halaman ini dan saya yakin anda yang tengah membaca sedang mencari dialog lawak mencuit hati untuk dijadikan penghibur hati dikala lara. Cheeewaaaahhh!

Sebelum saya mencarut yang bukan-bukan, tanpa berlengah mari kita layan koleksi dialog lawak mencuit hati 2016 ini. Semoga urat-urat senyum anda kembali aktif seperti sediakala.

Lawak 1: Datang lambat.
Cikgu: Kenapa datang lambat?
Raman: Jalan jem cikgu.
Cikgu: Alasan sama je.
Raman: Dah tu cikgu asyik tanya soalan sama.
Cikgu: @#$%^&*()

Suasana tiba-tiba sepi. Angin berhembus dan burung-burung pun berkicauan. :D

Lawak 2: Basuh pinggan.
Raman dan kawan-kawan membasuh pinggan mangkuk kenduri:

Makcik: Amboi! basuh pinggan macam puteri gunung ledang sopan sungguh.
Raman: Bila pula puteri gunung ledang basuh pinggan. dia kan puteri.
Makcik: Erk? Betul juga. Mesti ramai orang gaji. Hmm
Raman: Mak cik, mak cik.

Suasana tiba-tiba sepi. Angin berhembus dan burung-burung pun berkicauan. :D

Gambar ehsan google

Lawak 3: Kopi pahit
Syasha: Kopi apa yang paling pahit?
Zack: Kopiko
Syasha: Salah
Zack: Kau pilih dia daripada aku.
Syasha: Pun salah.
Zack: Habis tu?
Syasha: Kopimampus. Wkakakaka!

Suasana tiba-tiba sepi. Angin berhembus dan burung-burung pun berkicauan. :D

Lawak 4: Posmen hantar surat
Seorang posmen sedang menghantar surat:

Posmen: Assalamualaikum
Sameon: Walaikumsalam
Posmen: Ni rumah encik Sameon ye?
Sameon: Ya ini rumah saya.
Posmen: Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni.
Sameon: Buat susah je encik nie! Apasal tak pos je?

Suasana tiba-tiba sepi. Angin berhembus dan burung-burung pun berkicauan. :D

Lawak 5: Sidai baju
Joyah: Syasha, tolong mak jap, boleh?
Syasha: Tolong apa, mak?
Joyah: Tolong sidai baju kejap
Syasha: Hujan lah, mak
Joyah: Lembab punya anak. Pakai lah payung.
Syasha: @%#!&

Suasana tiba-tiba sepi. Angin berhembus dan burung-burung pun berkicauan. :D

***

Tahun 2016 ini saya cuba mengemas kini dan mencari semula kata-kata yang tersimpan dalam draf blog. In shaa Allah saya akan publish kata-kata tersebut apabila semuanya sempurna. Ada masa kita berjumpa lagi dilembaran akan datang. Senyum selalu.

Friday, January 1, 2016

Harapan 2016

Assalamualaikum dan salam tahun baru. Seperti biasa masuk sahaja tahun baru semua nak update pasal azam. Pemilik blog ini pun tak nak ketinggalan juga.

Untuk 2016 tak harap banyak sangat. Cuma azam kurangkan marah macam tahun ni dan kembali seperti tahun2 sudah setahun sekali marah. :P

Buat costumer printing yang pernah berurusan pula, jika saya pernah terhutang ataupun terkurang seringgit dua yang terlepas pandang (terutama costumer online). Mohon pm saya dengan segera (SERIUS).

2015 menceritakan ramai insan yang kita sayangi meninggalkan kita, mungkin 2016 giliran kita pula. :)