AKU PENGEMBARA: 2011


Monday, November 14, 2011

Kesalahan dalam filem KL Gangster

*Kajian yg dilakukan seorang rakan Blogger menarik perhatian Aku pengembara untuk berkongsi dengan anda mengenai filem yg telah mencetuskan fenomena baru dalam industri filem tanah air. Aku pengembara sendiri mengakui filem ini merupakan filem Malaysia ke-2 yg berjaya memikat hati Aku pengembara. Adengan dan kata bual yg terdapat dalam filem ini menjadi ikutan remaja masa kini (termasuk Aku pengembara) sendiri. Namun demikian, terdapat beberapa kecacatan kecil yg berjaya dikesan yg terdapat dalam filem berhantu ini. Jom kita lihat...
1. Kolar Ajib yang pada awalnya menegak tiba tiba menjadi berlipat sewaktu Ajib datang kepada Malek. Kolar baju Ajib kembali menegak secara tiba tiba semula sewaktu Fadil bergerak pergi selepas ambil Malek. 


2. Sewaktu Jai tendang, beg berada di sebelah kanan dan tidak kelihatan. Namun, syot seterusnya menunjukkan beg tersebut berada di atas paha kiri secara tiba tiba. Sewaktu penjahat tu bangun dan lari, beg tadi berada di sebelah kanan dan tidak kelihatan semula. 

3. Sewaktu adegan gaduh di lorong, kelihatan 3 tin (dua dalam keadaan menegak, satu mengiring) berada di atas meja. Sebelum Jai sepak meja dan botol putih berterabur, tin yang mengiring kelihatan berada di bawah secara tiba tiba selepas bertukar syot. 4. Kedudukan bakul yang satu bahagiannya berada di atas botol putih tiba tiba berubah selepas Jai menendang lelaki tersebut ke dinding. Malah, kedudukan meja merah yang pecah yang berada jauh di satu sudut, tetiba kelihatan dalam adegan last babak ini (sebelum polis datang) padahal aksi lawan berlaku jauh dari kawasan meja. 5. Tuala biru di belakang Dragon berubah bentuk secara tiba tiba. 6. Sewaktu Jai datang ke meja, seorang daripada lelaki yang duduk di meja (berada di sebelah kiri skrin) minum air dan letak cawan di atas meja. Namun, bila Jai lempar duit atas meja, cawan tidak kelihatan lagi. 7. Awal babak, dapat dilihat ada riben merah dekat tangan seorang lelaki yang tengah tidur. Namun, semasa Zeti bangun, riben tadi sudah tidak kelihatan. 8. Malah, kedudukan belon biru yang berada berdekatan dengan majalah tiba tiba menjadi jauh semasa rakan Zeti datang kejutkannya. Belon tersebut dilihat berada dekat dengan majalah semula semasa Zeti bangun dari sofa. 9. Tatu Shark di kiri dan kanan leher Shark berbeza jarak dalam beberapa syot dalam filem ini. Perhatikan jarak tatu Shark semasa awal filem dan babak Shark datang ke rumah Malek. Jarak tatu di leher Shark lebih dekat daripada babak sebelum ini sehinggakan hampir bertemu dalam adegan Shark di rumah Malek. 10. Malek tendang bonzer sehingga jatuh atas meja. Meja pecah dan gelas jatuh dan keluar dari ‘frame’. Dari syot atas, tiada gelas kelihatan di tepi bonzer, namun close up syot menunjukkan ada gelas yang tiba tiba muncul. 11. Beberapa helai rambut menutupi mata lelaki ini yang mana kelihatan dalam close-up. Syot seterusnya sewaktu lelaki ini tunjuk tangan untuk halau Malek keluar, helaian rambut kemas disikat di tepi secara tiba tiba. Close-up syot selepas itu kembali menujukkan rambut menutupi mata lelaki itu kembali. 12. Lelaki yang tengah memilih sayur hilang dalam syot seterusnya secara tiba tiba. 13. Sewaktu dua kuncu gangster India serang Malek di pasar, Malek berlawan sambil mengundur dan melepasi kawasan yang ada raga rotan besar. Syot seterusnya menunjukkan Malek sedang berlawan sebelum kawasan rotan besar itu sekali lagi, sebelum melepasi kawasan raga rotan besar itu buat kali kedua. 14. Sewaktu Ajib pegang tangan kuncunya yang sedang main dengan pisau lipat, bahagian atas pisau terjuntai ke bawah. Namun, syot seterusnya menunjukkan bahagian atas pisau menegak sebelum terjuntai semula dalam syot seterusnya secara tiba tiba. 15. Next, semasa Jai lari nak serang Ajib dia lompat atas motor. Ada dua biji motor kelihatan dalam syot awal. Namun, syot seterusnya menunjukkan satu biji motor sudah hilang secara tiba tiba. Tinggal satu saja yang kelihatan sehingga habis babak. 16. Malah, perhatikan semasa adegan fight between Ajib dan Jai. Dalam satu syot jarak jauh, kuncu kuncu kat blakang (extra) lawan pakai tangan dan palang besi. Namun, bila ada close-up, tiba tiba saja mereka sedang bergasak pakai kerusi/meja putih. Syot biasa jarak jauh, pakai tangan dan palang besi balik. 17. Lagi, geng yang tengah bergaduh kat belakang (pelakon extra yang main main... lawak siot diorang fight) dilihat sedang memijak mijak seseorang. Namun, tukar syot, mereka sedang main laga laga kerusi secara tiba tiba. Tak bley blah! 18. Kereta kuncu Shark langgar bahagian belakang kereta Fadil. Bahagian belakang kereta Fadil tak rosak teruk. Namun next syot menunjukkan bahagian depan kereta Fadil tiba tiba remuk/rosak di bahagian depan sebelum kuncu Shark sempat hentak apa apa kat kereta tu. 19. TRIVIA - Dalam satu adegan memecahkan cermin kereta Fadil, kaca yang dipecahkan sebenarnya adalah cermin kaca tambahan yang diletakkan atas cermin sebenar (anak panah). Perhatikan apabila kaca yang dipecahkan luruh, akan nampak satu lagi cermin tingkap yang masih rata pada bahagian bawah. Padahal, bahagian atas, yang mengandungi cermin tambahan sudah retak dan hampir pecah. 20. Shark naik atas kereta Fadil dan pecahkan cermin depan kereta. Semasa Shark hentak di bahagian kanan cermin, cermin sebelah kanan sudah retak. Namun, syot seterusnya tunjukkan menunjukkan cermin sebelah kanan kembali elok dan Shark hanya dilihat menghentak bahagian kiri cermin hadapan saja. 21. Cermin hadapan tiba tiba saja berlubang semasa Fadil dan Malek keluar dari kereta. 22. Semasa Shark tarik mak Malek, anak tudung mak Malek menutupi telinga, Tetapi, semasa rebah, telinga mak Malek kelihatan secara tiba tiba. Malah, selepas Shark tikam Fadil, anak tudung mak Malek makin terbuka, menampakkan rambutnya secara tiba tiba. 23. Darah yang meleleh di dagu Fadil hilang / tidak kelihatan dalam syot close-up. 24. Sewaktu Shark lari kejar King, kuncu King yang dah mati (pakai baju kuning) tidak ada pistol di tangannya. Namun, close-up syot menunjukkan ada sepucuk pistol tiba tiba ada di atas jalan secara tiba tiba. 25. Shark tembak King menyebabkan belakang King terkena dua tembakan dan berdarah. Kedudukan tompok darah adalah berdekatan dan mengenai jantung. Namun, semasa King rebah, satu tembakan berada di dada kanan, dan satu lagi di bahu. 26. Semasa Malek masuk dengan Ajib ke dalam kelab untuk adegan fighting last, Malek tendang kerusi dan kerusi tersebut rebah. Namun, semasa pergaduhan berlaku dapat dilihat kerusi tersebut ada di tempat sebelum Malek tendang dan sebuah kerusi misteri juga terbaring di atas karpet. 27. Meja yang berada di tepi sekali tiba tiba hilang semasa Jai buat tendang pusing kat kepala Ajib. 28. TRIVIA – almari ini dipatahkan dahulu supaya Jai senang jatuh dan beri impak sakit. Jelas kelihatan lapisan atas papan yang dipatahkan (anak panah) di tengah papan untuk memudahkan papan itu patah semasa Jai dilempar Malek.

*Aku pengembara sendiri kagum dengan kemampuan sahabat blogger yg membuat kajian sehingga ke tahap itu. memang terbaek!! tahniah diucapkan. Dengan kajian sebegini, sedikit sebanyak dapat membantu penggiat filem Tanah air untuk memperbaiki mutu filem yg dihasilkan. Namun demikian apabila kita kecilkan skop menyentuh aspek hubungan sesama manusia, pendapat Aku pengembara lebih baik kita mengelakkan dari mencari kesalahan orang lain kerana dikhuatiri akan menjerat diri.. wassalam..

Tuesday, November 8, 2011

Senarai perpindahan pemain liga Malaysia 2012



 

Selangor
Khairul Fahmi Che Mat (Kelantan) ---> Selangor
Badri Radzi (Kelantan) ---> Selangor
S Chanturu (Kelantan) ---> Selangor

Negeri Sembilan
Farisham Ismail (Kelantan) ---> Negeri Sembilan
Baddrol Bakhtiar (Kedah) ---> Negeri Sembilan

Perak
Abdul Hadi Yahya (Terengganu) ---> Perak
Hardi Jaafar (Selangor) ---> Perak


Kelantan
Jocip Bonacin (Croatia) ---> Kelantan
Azmi Muslim (Kedah) ---> Kelantan
Safiq Rahim (Selangor) ---> Kelantan
Amirul Hadi Zainal (Selangor) ---> Kelantan
Yong Kuong Yong (Kuala Lumpur) ---> Kelantan
Fakri Saarani (Negeri Sembilan) ---> Kelantan
Azlan Ismail (Kedah) ---> Kelantan
Wan Zaharul Nizam (Harimau Muda A) ---> Kelantan
Nizarudin Yusof (Felda United) ---> Kelantan
Azizi Mat Rose (T-Team) ---> Kelantan
Norfarhan Mohammad (T-Team) ---> kelantan
Butller (Ex coach Yangoon Fc) ----> Kelantan

ATM
Hairuddin Omar (Negeri Sembilan ) ---> ATM
Aidil Zafuan (Negeri Sembilan) ---> ATM
Zaquan Adha (Negeri Sembilan) ---> ATM
Nizad Ayub (Kelantan) ---> ATM
Ramzul Zahini Adenan (Kelantan) ---> ATM
K Soley (Kelantan) ---> ATM
Danail Fadzli (Kelantan) ---> ATM
Santhiananthan (Ex CEO ARMY) ---> ATM

Kedah
Marlon Alex James (Vancouver Whitecaps FC) ---> Kedah
Nelson Sam Martin ---> Kedah
Akmal Rizal Rakhli (Perak) ---> Kedah
Razali Umar Kandasamy (Perak) ---> Kedah
Rizal Fahmi (Kelantan) ---> Kedah
Indra Putra (T-Team) ---> Kedah

Johor FC
Fitri Omar (MP Muar) ---> Johor FC
Nurul Azwan Roya (Kelantan) ---> Johor FC
K.devan (Ex coach selangor) ---> Johor FC

Sarawak Alexis Ngambi (Cameroon) ---> Sarawak
Kalle Sone (Cameroon) ---> Sarawak
Joseph Kalang Tie (Terengganu) ---> Sarawak ....

*Perpindahan ini hanya khabar angin sahaja...
 kita tunggu dan lihat tahun hadapan....
Apa2 pun jangan lupa saksikan kehangatan liga malaysia..!!

Monday, October 24, 2011

Detik tragis pemergian pelumba motor GP Marco Simoncelli


*23 oktober pastinya menjadi hari yang paling diingati oleh seluruh peminat sukan bermotor di negara ini. Pada tarikh ini, kita digemparkan dengan pemergian Marco Simoncelli (penunggang motor GP) yang terlibat dalam satu insiden yang berlaku di Litar Antarabangsa Sepang. Kejadian ini berlaku betul-betul di hadapan ribuan peminat motor GP yang ingin menyaksikan kehangatan perlumbaan termasuklah Aku pengembara sendiri. Waktu kejadian berlaku, time tue aku da nak balek hostel. Abg aku plan nak ajak aku tengok perlumbaan tue. Ada peluang bukannya selalu katanya. tapi xda rezki pulak (mungkin memang rezki aku la x nampak kemalangan tue depan mata.. hehe). So, nak balek hostel, mesti lalu Sepang dulu coz rumah Abg aku tue kat Nilai (jiran ngn Sepang). tapi minggu nie aku balek hostel beza sikit dengan minggu2 yang sudah. Jalan simpang empat kat sepang tue memang jem gilerr.. X pernah berlaku pun sebelum nie. Deruman enjin motorsikal kat Sepang tue pun x kedengaran. Memang pelik.. (Kata ada perlumbaan?). Siap ada trafik lagi kat jalan. Oleh sebab itu kami mengambil keputusan untuk mencari jalan lain untuk sampai ke Puchong (hostel tempat aku tinggal). Aku sampai hostel dalam pukul 9 dan macam biasa la rutin aku apabila sampai hostel terus buka laptop murah ku nie. Apa yang mengejutkan, time aku online tue aku terbaca satu berita tragis pemergian Marco Simoncelli tepat pukul 4.56 petang, waktu yang mana aku berada di tempat kejadian (Sepang).


Pelumba Honda maut di Litar Sepang

TERKINI @ 11:19:14 PM 23-10-2011
October 23, 2011



Gambar kombinasi menunjukkan urutan (atas ke bawah, kiri ke kanan) Marco Simoncelli (pakaian putih) ketika terlibat dalam kemalangan membabitkan pelumba Yamaha Colin Edwards dan pelumba Ducatis Valentino Rossi di Litar Sepang hari ini. – Foto Reuters
SEPANG, 23 Okt – Penunggang Honda Marco Simoncelli meninggal dunia kerana cedera parah dilanggar dua pelumba lain dalam perlumbaan kategori MotoGP di Litar Sepangg di sini petang ini.
Dia dilaporkan mengalami kecederaan di bahagian kepala.
Simoncelli berusia 24 tahun.
Dalam pada itu, perlumbaan dibatalkan berikutan kematian Simoncelli akibat kemalangan pada pusingan kedua.
Perlumbaan tersebut dibatalkan oleh penganjur perlumbaan, Sepang International Circuit (SIC) dan Dorna Sports iaitu pemegang hak perlumbaan MotoGP Dunia.
Pengarah Perubatan Persekutuan Motosikal Antarabangsa (FIM) Dr Michele Macchiagodena mengumumkan kematian Simoncelli pada sidang media di Litar SIC, lapor Bernama Online.
Katanya, pelumba pasukan San Carlo Honda Gresini itu, yang mengalami kecederaan di bahagian toraks dan perut, meninggal dunia pada pukul 4.56 petang di pusat perubatan SIC di litar berkenaan.
Perlumbaan yang bermula 4 petang itu tersebut tidak diteruskan empat minit kemudian selepas Simoncelli terjatuh dan motosikalnya dirempuh oleh pelumba Yamaha Colin Edwards dan pelumba Ducati, Valentino Rossi di selekoh ke-11.
Perlumbaan ditangguhkan pada pukul 4.05 petang dan Simoncelli kemudian dibawa dengan ambulans ke pusat perubatan di litar itu.
Bagaimanapun, Ewards terselamat daripada kecederaan serius manakala Rossi tidak mengalami kecederaan.
Kata Macchiagodena: “Punca kematian disebabkan trauma di bahagian kepala, leher dan dada.”
“Apabila pegawai perubatan kami tiba, beliau tidak sedarkan diri. Petugas perubatan telah memberi bantuan pemulihan pernafasan (CPR) dalam ambulans.
“Sebaik tiba di pusat perubatan, beliau diinkubasi. Malangnya, kami tidak dapat membantunya. Pada pukul 4.56 petang, beliau meninggal dunia,” kata Macchiagodena.
Sementara itu, Pengerusi SIC, Datuk Mokhzani Mahathir sedih dengan insiden itu dan mengucapkan takziah kepada keluarga Simoncelli dan pasukannya.
“Anda tidak boleh memberi jamin 100 peratus perlumbaan yang selamat dalam mana-mana perlumbaan permotoran.
“Anda terdedah kepada bahaya apabila berlumba. Sebagai profesional, mereka mengetahui MotoGP adalah bahaya. Percaya atau tidak itu sahaja mereka berjuang. Takziah kami kepada Marco (Simoncelli). Pemergiannya amat dirasai,” kata Mokhzani kepada wartawan Malaysia dalam sidang media berasingan.
Di kalangan komuniti MotoGP dan peminat, Simoncelli lebih dikenali dengan gaya rambut afronya.
Beliau memulakan karier dalam perlumbaan motosikal pada 2002 dalam kelas 125cc sebelum melangkah ke kelas 250cc pada 2006.
Beliau pernah menjuarai gelaran dunia 250cc pada 2008.
Pada tahun lepas, beliau beralih ke kelas MotoGP dan menamatkan musim itu dengan tempat kelapan keseluruhan dan tahun ini, beliau menduduki tangga keenam dengan 139 mata.
Kematian Simoncelli merupakan kejadian pertama dalam kelas MotoGP sejak pelumba Honda, Daijiro Kato dari Jepun terbunuh pada perlumbaan GP Jepun 2003.
Seorang lagi pelumba Jepun, Shoya Tomizawa turut maut dalam kemalangan sama dalam acara Moto2 tahun lepas.


Sumber http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pelumba-honda-maut-di-litar-sepang/


*yang pakai full safety pun boleh terima nasib sedemikian rupa apatah lagi status sbg seorang rempit nie (sorry to say la bro). beringatlah!!!!
*Dan ingatlah setiap yang bernyawa pasti akan merasai mati (pesanan utk diri).


Thursday, October 20, 2011

Misteri anak patung

Aniqbukhary.blogspot.com
*Post yang Aku pengembara nak kongsi pada malam ini merupakan hasil perkongsian seorang rakan blogger.. kisah nie boleh la dikategorikan dalam kategori gred A- (boleh jual la) hehe.. memang menaikkan bulu roma anda.. kalau korang nak baca kisah nie, di nasihatkan supaya jgn menoleh kebelakang ataupun menundukkan kepala anda ke bawah.. ini bagi memastikan keselamatan anda dan mengelakkan daripada sebarang kejadian yg tidak diingini berlaku pada malam ini.. so, tenangkan fikiran dan layan kisah seram nie...


kejadian ni jadi tahun lepas ... aku gi amek adek aku dari Kuching ... sbb dia nye barang byk nk cuti sem ... so parents aku suh aku gi Sarawak la amek dia ... sian sbb dia sorg pompuan dlm adek beradek aku ...

Aku gi Sarawak tu ari ahad pagi ... amek 1st flight ... dlm kul 7 nye berlepas ... kalo naik air asia kt lcct kn kita gi sendiri jalan kt kapal terbang tu ... so mase aku jalan nk gi flight tu ... aku cm perasan ada 1 anak patung ni ... aku ckp dlm ati ... sape la yg tercicir menda ni ... tp aku wat bodo je la ... sbb x de kaitan ngn aku ...

Bile aku da sampai Sarawak ... kat mase kat terminal tu ... aku tunggu la kawan aku jemput aku ... sbb aku pinjam kete dia ari tu ... mase aku tgh tunggu kt tpt org pickup passenger tu ... aku terperasan kt tepi jalan tu ... anak patung yg sama ngn aku tgk kt LCCT tu ... aku da mula rase pelik ... caner patung tu bley ada kt sane ... sedangkn mase aku mula2 kuar tunggu kwn aku x de sape2 pn kt situ n x de pn patung tu ... bile kawan aku sampai ... aku masuk kete sume ... aku tgk kt luar patung tu da x de ... so dlm ati aku ... aku rase maybe ade la tu sape2 tercicir ... aku wat bodo je la sbb anggap misteri da selesai ... aku pun gi amek adek aku kt UiTM Samarahan ... aku jalan2 ngn adek aku beli2 barang kt Bandar Kuching ...

Malam tu aku nye flight lewat kul 11 lebey ... n seperti biase ... air asia nye flight mmg slalu delay ... last2 kul 12:30 baru kitorg nye flight berlepas ... aku tension pn ade gak time tu ... kul bape nk sampai ... esok tu aku keje ... nk jadi malang lagi ... mase da nk sampai tu ... kapal terbang x ley landing sbb cuaca buruk ... last2 dlm kul 2 lebey baru landing ... aku punye la ngantuk time tu ... da la sehari suntuk jalan ... air asia tau2 je la seat dia x bape selesa ... dgn bau muntah lg ... tp tu sume tolak tepi ar ... aku da sampai ... yeay!! bley tido ... bisik hati ku sendiri ...

Aku ni jenis malas nk rebut2 ... so aku bile da nk abes sume passenger turun ... baru la aku turun ... kire nye aku ni kuar last2 gak ar ... bley kata da x de org lagi turun pas aku turun ... mase da turun dr kapal terbang tu ... aku teringat ar pasal anak patung td tu ... pastu aku nk ckp la kt adek aku ... n mase tu aku terperasan ade budak depan aku bawak beg galas ... beg dia x tutup n terkeluar kepala anak patung yang aku nmpk pagi td ... x sempat nk ckp ape ... patung tu jatuh ... aku tgk org lain sume cm x perasan je ... termasuk la budak tu ... so aku dengan niat baik ... panggil budak tu "dik ... patung adik jatuh" ... aku tolong la pick up kn ... n bile aku tunduk nk amek ... mmg aku nyesal gile ... bile aku tgk kaki budak tu x jejak tanah ... adoi ... dlm ati aku dok ckp nape la nasib aku ni malang sgt ... n sambil aku nk angkat pale aku balik ... budak tu jawab ... "Terima Kasih ... ade gak org nampak saye rupanye" ... budak tu pusing belakang n aku tgk muka budak tu kosong je ... dia amek patung tu n terus ilang ...

Aku mase tu cm dok terkaku je ... mmg aku cm kaku tatau ape jadi ... tiba2 aku sedar ade org tarik tangan aku ... aku dengar suara ckp "Along ... xkn ngantuk sampai tertido kt sini" ... pastu dia tarik2 tangan aku ... bile aku tersedar ... adek aku tanye nape aku dok berdiri sorg2 terkaku kt blakang dia gaya tangan cm tgh hulur something ... aku tanye dia x nmpk ape2 ke ... dia ckp td sambil sembang2 ngn aku tiba2 aku berenti ... dia ingatkn aku nk amek barang tercicir sbb nampak aku terbongkok2 nk amek barang ... so dia jalan dulu ... aku diam je pastu x ckp ape2 sbb x nk dia plak takut ... padahal dlm ati ni Tuhan je tau rase resah caner ...

Tapi x abes kt situ je ... bile da masuk LCCT nye bangunan tu ... aku tunggu la bagasi adek aku ... semua beg da dpt ... tinggal satu je ... beg aku x kuar2 lg ... org makin sket ... aku cm pelik nape la beg x kuar2 ... aku da la ngantuk + rase seram2 ... adek aku dok tanye2 nape aku senyap je ... aku ckp aku ngantuk ... dia nk kuar dulu tp aku saje pack kn trolley dia biar dia x larat nk tolak ... padahal aku takut sorg2 ... hehehe ... last skali ... bile beg aku kuar ... dekat sebelah beg aku ... ada anak patung yg aku amek td tu ... time tu aku da cuak gile ... aku tarik beg aku ... aku taruk atas trolley n tolak trolley tu laju2 ... aku lari ... adek aku terpinga2 tgk aku cm tu ... bile aku da kuar ... parents aku da tunggu ... diorg tanye nape lame sgt ... aku diam je ... esok tu aku demam ...

Thankz 4 aku STRESS GILER coz share kisah nie...
*jangan lupa klik butang share

Monday, October 17, 2011

Don't be sad


jangan sedih bila orang lain tidak memahami anda..
tapi sedihlah karena anda tidak mahu memahami orang lain.

jangan sedih bila orang lain tidak mempercayai anda..
tapi sedihlah karena anda tidak percaya pada diri sendiri.

jangan sedih bila orang lain tidak memberi kesempatan kepada anda..
tapi sedihlah karena anda belum buat persiapan.

jangan sedih bila orang lain tidak menghargai anda..
tapi sedihlah karena anda tidak bisa menghargai orang lain.

jangan sedih bila orang lain memaki anda..
tapi sedihlah karena anda bermulut jahat pada orang.

jangan sedih bila orang selalu mengritik anda..
tapi sedihlah karena anda tak pernah mau perbaiki diri.

jangan sedih karena anda sering jatuh..
tapi sedihlah karena anda tak bangkit kembali.

jangan sedih karena perjalanan hidup anda pahit getir
tapi sedihlah karena anda tak pernah belajar dari pengalaman...

INGATLAH !
kunci segala masalah ada di dalam diri anda, bukan di luar 
Kita x henti2 menyalahkan orang lain sedangkan diri kita sebenarnya
masih banyak kekurangan.. renung-renungkan… (pesanan untuk diri..)

Thursday, October 13, 2011

Beruntunglah dilahirkan sebagai seorang Islam

Kajian seorang cendekiawan Islam daripada Ikhwanul Muslim, Dr Tariq Al-Suwaidan mendapati beberapa keajaiban statistik dalam Al Quran. Secara ringkasnya kajian tersebut menunjukkan:

Al-Dunya / Al-Akhirah = 115 / 115

Al-Malaikah / Al_Syateen = 88 / 88

Al-Hayat / Al-Maut = 145 / 145

Al-Rajul (Lelaki) / Al-Mara (Perempuan) = 24 / 24

Al-Shahr (Bulan) / Al-Yaum (Hari) = 12 / 365

Al-Bahar (Laut) / Al-Bar (Darat) = 32 / 13


Jika kita mencampurkan jumlah perkataan yang membawa maksud laut dan darat jumlahnya ialah 45 (32+13 = 45).

Jika dibuat kira-kira mudah :
Laut 32/45 X 100 = 71.111%
Darat 13/45 X 100 = 28.889%

Jawapan tersebut menunjukkan peratusan air laut dan darat di dunia hari ini.

Masih ragu-ragu? Masuk Sini untuk kajian saintis mengenai peratus laut dan darat dari kajian manusia. Sesungguhnya Al-Quran itu benar dan diwahyukan oleh Allah kepada Rasullulah untuk menjadi pedoman umat Islam.






















According to some figures, the consensus is that 70.8% of the Earth's surface is covered by water; 29.2 % is covered by land. Other figures suggest the percentage of Earth's surface covered by water is 71.11%; the percentage covered by land is 28.89%. Only 3% of that water is fresh water, the rest is saltwater. http://feryco.com/kebenaran-islam-keajaiban-al-quran

Read more:
http://wiki.answers.com/Q/What_percentage_of_Earth%27s_surface_is_covered_by_water#ixzz1aX3bYZb4


*Jangan lupa share artikel nie ngn kawan2 seagama.. Mungkin dengan pengorbanan kita yg sedikit untuk menyebarkan kebenaran, akan menjadi asbab hidayat seluruh alam..

Thursday, October 6, 2011

” If you can survive, you must remember that I love you.”


Ini adalah kisah benar pengorbanan seorang ibu semasa Gempa Bumi di jepun.
Selepas gempa bumi reda, apabila penyelamat tiba di runtuhan rumah seorang wanita muda, mereka melihat mayat beliau melalui celah runtuhan dan timbunan tanah. Tetapi entah bagaimana ia kelihatan agak aneh seperti melutut pada seseorang dan menyembah ke hadapan, dan dua tangannya menyokong sesuatu objek. Rumah runtuh itu telah menghempas belakang dan kepalanya.



Dengan usaha yang sukar, ketua pasukan penyelamat meletakkan tangannya melalui celahan yang kecil di dinding untuk mencapai badan wanita tersebut. Dia berharap bahawa wanita ini mungkin masih hidup. Walau bagaimanapun, badannya yang sejuk dan kaku membuktikan bahawa wanita itu telah meninggal dunia.


Dia dan seluruh pasukan meninggalkan rumah itu dan mencari mangsa pada bangunan runtuh yang seterusnya. Tanpa sebarang alasan, ketua pasukan ini didorong oleh satu kuasa yang kuat menariknya untuk kembali ke rumah wanita yang runtuh itu. Sekali lagi, dia melutut dan melalui celahan runtuhan yang sempit untuk meninjau keadaan mayat itu.


Tiba-tiba, dia menjerit kegirangan, “Seorang kanak-kanak! Ada kanak-kanak! ”


Seluruh pasukan bekerja bersama-sama dengan berhati-hati mereka memindahkan objek runtuhan yang menghempas wanita itu hingga mati. Terdapat seorang kanak-kanak lelaki berusia 3 bulan yang dibalut dengan selimut berbunga di bawah mayat ibunya.


Jelas sekali, wanita itu telah berkorban hingga ke akhir hayatnya untuk menyelamatkan anaknya. Apabila rumahnya runtuh, dia menggunakan tubuhnya untuk melindungi anaknya. Budak lelaki itu masih tidur dengan nyenyak semasa ketua pasukan penyelamat itu menemuinya.


Doktor bergegas datang untuk memeriksa anak kecil tersebut. Selepas beliau membuka selimut, terdapat telefon bimbit di dalam selimut itu. Tertera teks mesej pada skrin telefon bimbit itu, “Jika kamu boleh hidup, kamu harus ingat bahawa ibu sayang kamu.” mesej ini telah dihantar dari satu tangan ke tangan yang lain. Setiap individu yang membaca mesej pasti menangis. “Jika kamu boleh hidup, kamu harus ingat bahawa ibu sayang kamu.” Begitulah kasih sayang seorang ibu pada anaknya!!


Jangan lupa untuk tekan butang share♥


__________________________________________________________


Translation English


This is a true story of Mother’s Sacrifice during the Japan Earthquake.
After the Earthquake had subsided, when the rescuers reached the ruins of a young woman’s house, they saw her dead body through the cracks. But her pose was somehow strange that she knelt on her knees like a person was worshiping; her body was leaning forward, and her two hands were supporting by an object. The collapsed house had crashed her back and her head.


With so many difficulties, the leader of the rescuer team put his hand through a narrow gap on the wall to reach the woman’s body. He was hoping that this woman could be still alive. However, the cold and stiff body told him that she had passed away for sure.


He and the rest of the team left this house and were going to search the next collapsed building. For some reasons, the team leader was driven by a compelling force to go back to the ruin house of the dead woman. Again, he knelt down and used his had through the narrow cracks to search the little space under the dead body. Suddenly, he screamed with excitement,” A child! There is a child! “


The whole team worked together; carefully they removed the piles of ruined objects around the dead woman. There was a 3 months old little boy wrapped in a flowery blanket under his mother’s dead body. Obviously, the woman had made an ultimate sacrifice for saving her son. When her house was falling, she used her body to make a cover to protect her son. The little boy was still sleeping peacefully when the team leader picked him up.


The medical doctor came quickly to exam the little boy. After he opened the blanket, he saw a cell phone inside the blanket. There was a text message on the screen. It said,” If you can survive, you must remember that I love you.” This cell phone was passing around from one hand to another. Every body that read the message wept. ” If you can survive, you must remember that I love you.” Such is the mother’s love for her child!!

*Aku pengembara percaya ramai yg telah membaca kisah sedih ini. Namun Aku pengembara rasa terpanggil utk post jg kisah sedih nie.. agar kita tahu betapa ibu menyayangi kita.. cakap pasal ibu nie, Aku pengembara emosi sikit.. Aku pengembara x tau lg nak komen apa.. so, yakinlah ibu anda sanggatt menyayangi anda.. ibu mana yg x sayangkan anak..

Dont forget to click share button

 

Tuesday, October 4, 2011

Kelebihan menghidu kentut


Ia mungkin melucukan dan dianggap tidak masuk akal tetapi pegawai kesihatan persekutuan Amerika Syarikat (AS) dijangka segera mengeluarkan laporan yang memberi amaran kepada umum mengenai faedah kentut.

"Kentut, jika kerap dihidu boleh menyembuhkan perbagai penyakit berbahaya seperti sakit kepala, gangguan pada mata, emfisema, lelah, bronkitis sakit jantung dan lain lain. Setiap tahun, kira-kira 130,000 rakyat AS telah pulih daripada perbagai penyakit disebabkan menghidu kentut dan ramai lagi berasa lega daripada penyakit serius kerana terlalu lama terdedah kepada keadaan itu," kata seorang doktor yang bertugas dengan Pusat Kawalan Penyakit (CDC) AS.

Katanya, orang ramai mesti menyedari menghidu kentut sebenarnya menabah khasiat untuk kesihatan orang lain.

Menurut laporan yang akan dikeluarkan CDC, setiap tahun kentut mempulihkan 800 kes serangan jantung, 250 kes angin ahmar,30,000 lelah dan 50,000 kes sakit telinga. Disebabkan masalah makanan tidak teratur, kini ramai rakyat Amerika menghidap kembung perut.

Menurut laporan itu, purata penduduk AS kentut 14 hingga 23 kali sehari.

*Itu kenyataan yg dikeluarkan oleh pegawai kesihatan persekutuan Amerika Syarikat.. bagaimana pula dengan anda.. rajin-rajin la menghidu kentut anda bagi memastikan kesihatan anda terjamin.


Thursday, September 29, 2011

Mengapa kita cepat sangat menghukum?

"Ada sorang perempuan.. Umur 15 tahun.. Bawa anaknya yg umur setahun jalan di pasaraya.."
-Orang kata dia tue perempuan hina.. Tak suci.. Tak malu.. Tapi takda orang taw.. Dia dirogol bukan atas kerelaannya..

"Ada sorang wanita.. Dia sangat² gemuk.."
-Orang kata dia tue tak taw jaga diri.. Tapi takda orang taw.. Dia ada penyakit.. Makan tak makan.. Tiap² hari berat badannya bertambah..

"Ada sorang orang tua.. Matanya buta.. Telinganya takde.."
-Orang kata dia tue hodoh.. Sangat² hodoh.. Tapi takda orang taw.. Dia tue askar.. Hilang mata & telinga waktu mempertahankan negara..

"Banyak benda dalam dunia nie.. Kita nampak.. kita lihat tapi Kita tak taw apa disebaliknya.. Mengapa manusia cepat sangat menghukum..?"

p/s: Share post ini ngn kawan2.. mungkin mereka lebih memahami apa yg tersirat..

                                                      *Thankzz 4 Fazza Ridhvuan Zaimi

 

Tuesday, September 27, 2011

Kata-kata cinta & semangat untuk mu

Mengenali seseorang itu mampu memberi sejuta  rasa pada kita, gembira.. sedih.. rindu.. benci.. dan sayang.. tapi sedarkah kita, mengenali seseorang itu sebenarnya satu ANUGERAH.. biarpun hadirnya Cuma seketika dan sekadar teman sementara.. bersyukurlah dengan kehadirannya kerana melaluinya
kita dapat mengenal erti PERSAHABATAN..

Berkawanlah selagi ada hati, Bercintalah selagi dia sudi, Bergembiralah selagi ada teman di sisi, Dan.. Ingatlah aku selagi terasa ia bererti.


Tuhan memberikan kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita ? Karena Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati untuk kita mencarinya.. itulah cinta.....


ada KaLa kiTa x Taw bEtapa DaLam ciNta kiTa.... mEnCinTai, Menyayangi, dAN MeRinDui Nya meMbuaT kiTa sEntiasA ingIN bEraDa dSisi nYa... meNdENgar TaWa nYa , MeLihaT sEnyuM nya i2 SudA CUkuP BerHarga uNtuk KitA.... LoVe 4 mE anD Love 4 u.... :)


Carilah seseorang yang bisa membuatkan kamu tersenyum kerana ia cuma memerlukan sekuntum senyuman untuk mencerahkan hari yg suram. Akan tiba satu ketika di dalam kehidupan apabila kamu teramat rindukan seseorang sehingga kamu ingin menggapainya dari mimpi dan memeluknya dengan sebenar.


Andai kau sayang pada ku kerna tutur bicara ku, ketahuilah aku mungkin menyakitimu dgnnya.. Andai kau sayang pada ku kerna peribadiku, ketahuilan bahawa aku tak sempurna.. Andai kau sayang pada ku kerna kita sering bersama, ketahuilah yg aku akan meninggalkan mu jua.. maka sayangilah dan terimalah diri ini seadanya …

Ku punyai sepasang mata, tapi tak dapat melihat mu setiap masa.. ku punyai sepasang telinga, tapi tak dapat mendengar suara mu setiap ketika.. tapi ku punyai satu hati yg menyayangi mu sampai bila-bila…
Bahagia rasanya bisa menikmati hidup ini bersamamu sayang. Pilihanku tak pernah salah..


Tuhan menjadikan wanita cantik dan bodoh; cantik, sehingga lelaki mencintainya; dan bodoh, sehingga wanita itu mencintai lelaki itu.


Aku memiliki sepasang mata, tp tdk dapat selalu melihatmu.
Aku memiliki sepasang tangan, tp tdk dapat selalu melindungimu.
Tapi aku memiliki sebuah hati, yang selalu berdoa untukmu.

Kamu tidak mencintai istrimu karena dia cantik,
namun dia cantik karena kamu mencintainya dengan sepenuh hatimu.

Secercah kasih membuat kita sayang, seucap janji membuat kita percaya, sekecil rindu membuat kita kangen, tapi sebuah cinta selamanya bermakna...keindahan cinta akan terlihat jika kita bisa menerima cinta itu apa adanya..


Seseorang yang mencintai kamu,
jarang memujimu.
Tetapi di dalam hatinya
kamu adalah yang terbaik.


MENCINTAI SESEORANG TIDAK MESTI HARUS .MEMILIKI, NAMUN MEMILIKI SESEORANG MAKA HARUS BAIK-BAIK MENCINTAINYA.


✿Lelaki yang BAIK ► lelaki yang boleh bimbing wanita ke jalanNya
✿Lelaki yang COMEL ► lelaki yang berpakaian baju melayu dan menuju ke masjid
✿Lelaki yang SWEET ► lelaki yang selalu bercakap dengan nada yg rendah
✿Lelaki yang ROMANTIK ► lelaki yang menhadiahkan sebuah doa setiap hari
✿Lelaki yang CHARMING ► lelaki yang mengingatkan si dia tentang ibadat
◕Itu lah LELAKI yang menjadi igauan wanita.. InsyaAllah ♥•♥•♥•♥•


Bila sahabat kata SUKA, tidak semestinya dia CINTA, ini sebab anda TEMAN yang layak diCINTAi, bila sahabat CEMBURU, tidak semestinya dia CINTA, ini sebab anda teman yang BAIK bila jalinkan perSAHABATan, bila sahabat kata RINDU, tidak semestinya dia CINTA, ini sebab dia RINDU teman sebaik anda.. ini bermakna saya berhak kata saya SUKA pada awak, CEMBURU bila awak ketepikan saya, RINDU bila awak lupakan saya.. inilah hebatnya jalinan PERSAHABATAN..


Mengenalimu satu kebahagiaan, Bergurau denganmu satu keriangan, berjauhan denganmu satu kerinduan, menyakiti hatimu satu kesilapan, berpisah denganmu satu kepiluan, kerana tanpamu di sisi aku KESUNYIAN...

Jika kita mencintai seseorang, kita akan senantiasa mendo'akannya walaupun dia tidak berada disisi kita...

 *kata-kata nie aku cut and paste dari inbox fon aku.. sayang pulak nak buang.. so, aku letak la kat blog aku.. at least bermanfaat la jg.. khas untuk anda..:)


Thursday, September 22, 2011

Misteri disebalik tidur


Post kali ini Aku pengembara ingin berkongsi satu petua yang terbukti keberkesanaannya tetapi sangat sedikit bilangan yang melakukannya. Anda mungkin pernah mengalami masalah sukar untuk bangun pagi. Ini adalah perkara biasa yang didorong oleh pelbagai faktor termasuklah faktor lewat tidur. Hal ini kekadang tidak dapat dielakkan oleh sesetengah orang yang menjadikan waktu malam sebagai waktu terbaik untuk mengulang kaji pelajaran dan sebagainya. Jadi, disini Aku pengembara akan memberikan tips berguna walaupun anda tidur lewat pagi tetapi anda boleh terjaga tepat pada waktu yang anda inginkan. Jika anda tidur pada pukul 4 pagi dan anda ingin bangun tepat pukul 5 pagi, anda boleh melakukannya. Ikuti langkah-langkah di bawah.

step 1: bersihkan tempat tidur anda terlebih dahulu menggunakan selimut anda ataupun benda yang sewaktu dengannya. (di khuatiri tempat tue da ada yang tempah awal.. yang nie hati-hati)

step 2: duduk di atas tempat tidur anda dan imbas kembali apa yang anda telah buat dalam sehari. berapa banyak kebaikan dan kejahatan yang telah anda lakukan.

step 3: kosongkan fikiran (ambek feel.. hehe) sambil menadah tangan baca surah al-fatihah, 3 Qul dan ayat kursi kemudian hembuskan ke seluruh badan. (YG NIE PALING PENTING).

step 4: baring mengikut keselesaan anda tetapi elakkan daripada tidur mengiring ke kiri kerana posisi sebegini jantung kita akan berada di bawah.. ini menyukarkan jantung untuk mengepam darah ke seluruh badan. seelok-eloknya mengiring ke kanan.

step 5: maafkan semua orang yang pernah buat salah kepada anda kemudian set dalam kepala anda bilakah waktu untuk anda bangun.

*apabila anda melakukan kesemua di atas dengan betul, jangan khuatir kerana anda akan terjaga tepat pada waktu yang telah anda set dalam minda anda. tapi ingat, jika anda telah terjaga sebelum waktu yang ditetapkan, jangan tidur semula kerana ia akan menyebabkan tips ini tidak berhasil.. SELAMAT MENCUBA..

Tuesday, September 20, 2011

Pesanan penting Johan Raja lawak

Assalamualaikum..

Pada hari  ini saya akan bercerita pasal BATU.. saya nak  berkongsilah  sikit dengan anda semua.  kalau kita tengok dalam Negara kita, kita ada nama-nama tempat yang berkait dengan batu. Contohnya, Batu Gajah di Perak, Batu Berendam di Melaka, dan Batu Buruk di Terangganu.
Tapi bukan batu itu yang saya nak cerita.. ada org mengatakan tentang batu juga, ulat dalam batu pun boleh hidup. mula-mula saya tak percaya adakah ulat dalam batu boleh hidup? Tetapi selepas saya mengkaji, membaca dan melihat sendiri, saya dapati bukan ulat dalam batu sahaja boleh hidup malahan ramai orang lagi yang tinggal dalam batu.. contohnya batu caves.. haha.. masih ramai lagi yang hidup dalam batu.
Batu juga boleh kita kaitkan dengan posmen. Posmen sekarang kalau diorang hantar surat, berbatu-batu jauhnya.. masuk pula dalam batu. Maksud saya masuk dalam letter box la.. rumah orang kayakan semuanya batu.. tapi berbeza  dengan orang-orang dahulu. Dorang x hantar surat tapi dorang hantar batu.  Pasal apa dulu xda kertas,dorang tulis semua atas batu. Itu xpa lg, macam mana pula posmen tukang angkatnya. Dah angkat berat satu hal, dari Melaka sampai Kelantan.. x sampai Kelantan, sampai Terangganu batu turun.. x larat da nak angkat.. lantak lah.. tapi kalau nak tengok batu tu ada kat Tertangganu ya, iaitu batu bersurat. Haha


Sebenarnya bukan batu bersurat yg saya nak cerita..saya nak bercerita tentang batu api. Batu api nie lebih kepada sifat melaga-lagakan org atau meracun-racun org x kira la kita punya masyarakat, negara atau adik-beradik. Masalah batu nie bukan ada zaman sekarang je.. masalah batu nie dari dulu lagi sejak pertama zaman kejadian manusia lg.. bagaimana syaitan menggoda nabi Adam dan Hawa supaya makan buah khuldi maka mereka pun jatuh la ke bumi..
Cerita batu api nie lebih kurang macam cerita saya la. Pendekkan cerita, masa permulaan dulu saya nie jual kereta. Jadi saya masok meminangsampailah minggu depan saya tukar saya punya profesion jadi ahli muzik. Jadi bila masok meminang nie, bakal mak mertua saya reject. Saya Tanya bakal mak mertua saya  “mak napa mak tolak pinangan saya”. Mak dia da la garang dengan sirih dia “ apa ahli music, pantang nenek moyang aku khawin dengan ahli musik engkau tau.. buat apa kau menangis di sini, pergi kau menangis di sana bersihkan kubur.. memeng tempat kau di sana!!”. Saya hampa. Jadi saya fikir apasal la bakal mak mertua saya reject saya punya pinangan. Rupanya pasal batu api nie lah. Rupanya bakal bapak mertua saya batu api.. itu yg x puas hati tu.. padahal main golf sekali tu. Dah la dia x reti main.. susah benar nak masukkan bola dalam lubang. Sampai saya yg bawa bola masok dalam lubang. Ambek hati punya pasal..
Apa bakal bapak mertua saya cakap, saya nie raja judi katanya. Astaghfirullah al adzim.. satu hari tu saya selaklah kamus cari bab 18, itu pun dia kata berjudi.. saya nak tikam nombor katanya.. sedihlah dia tuduh saya bukan-bukan.. jadi saya nak pesan pada anda semua.. permulaan kisah manusia daripada batu dan diakhiri dengan batu nisan. Sekian…

*****
Dipetik dan diubahsuai daripada persembahan Johan ketika awal kemunculannya dalam persembahan Raja lawak.. Aku pengembara pun x ingat minggu ke berapa Johan membuat persembahan ini.. apa pun itu semua x penting, yg menjadi persoalannya sekarang adakah kita batu api yg dimaksudkan oleh Johan itu… renung-renungkanlah..

Monday, September 19, 2011

Sedih: Aku rindu mama

kasih ibu membawa ke syurga..
kekadang kita nie x faham perasaan ibu..
duhai anak, sayangilah ibu selagi mereka masih bernyawa..


Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.

Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?" Ateh menjawab, “Entah.”

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak . Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.” Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?


Wednesday, September 14, 2011

I love you dalam pelbagai bahasa

I love you :)
1. Afrika - Ek is lief vir jou

2. Albania - te dua

3. Arab - Ana Ahebak / Ana Bahibak

4. Armenia - yes kez shat em siroom

5. Malaysia - Aku cinta kamu

6. Bangladesh - Ami tomake walobash

7. Bolivia - Qanta munani

8. Bosnian - Ja te volim / volim-te

9. Bulgaria - As te obicham / Obicham te

10. Camboja - bon saleng oun / oun saleng bon

11. Canada - Je t’adore

12. Catalan - T’estim

13. China (Mandarin) - Wo ai ni

14. Croatia - Volim te

15. Czech - Miluji Te

16. Danish - Jeg elsker dig

17. Dutch (Belanda) - Ik hou van jou

18. Ecuador - Canda munani

19. English - I love you

20. Eskimo - Nagligivaget

21. Ethiopia - afekereshe alhu

22. Filipina - mahal ki ta

23. French (Prancis) - Je t'aime

24. Georgia - Miquar shen

25. German - Ich liebe Dich

26. Ghana - Me dor wo

27. Hawaii - Aloha au ia`oe

28. Hindi - Main tumsey pyaar karta hoon / Maine Pyar Kiya

29. Hungaria - Szeretlek te’ged

30. Iceland - Eg elska thig

31. India - Mai Tujhe Pyaar Kartha Ho

32. Iran - Mahn doostaht doh-rahm

33. Irish (Irlandia) - taim i’ ngra leat

34. Italia - Ti amo / Ti voglio bene

35. Japan - Anata wa, dai suki desu

36. Kanada - Naanu ninna preetisuttene

37. Kenya - Achamin / Ninakupenda

38. Korea - SA LANG HAE / Na No Sa Lan Hei

39. Lebanon - Bahibak

40. Luxembourg - Ech hun dech gäer

41. Macedonia - Jas Te Sakam

42. Malaysia - Saya cinta kamu

43. Norwegia - Eg elskar deg

44. Persia - Tora dost daram

45. Portuguese - Amo-te / Eu te amo

46. Romania - Te iu besc

47. Russia - Ya vas liubliu / ya liubliu tebia / ya tebia liubliu / Ya polyubeel tebya

48. Spain (Spanyol) - Te quiero / Te amo

49. Srilanka - Mama Oyata Arderyi

50. Swahili - Naku penda

51. Swedia - Jag a”lskar dig

52. Swiss - Ch’ha di ga”rn

53. Syria - Lebanes BHEBBEK / Lebanes BHEBBAK

54. Thailand - Ch’an Rak Khun / Phom Rak Khun

55. Tunisia - Ha eh bak

56. Turki - Seni seviyo rum

57. Ukrainia - ja tebe koKHAju

58. Vietname - Em ye^u anh / Anh ye^u em

59. Welsh [New South Welsh) - ‘Rwy’n dy garu di

60. Yugoslavia - Ya te volim