Persoalan kenapa rabu di pilih sebagai entry wordless? | AKU PENGEMBARA

Wednesday, June 12, 2013

Persoalan kenapa rabu di pilih sebagai entry wordless?


'Wordles wednesday'. Apa yang kita faham mengenai perkataan ini? Seperti biasa, hari rabu merupakan hari di mana rata-rata blogger akan berkongsi satu entry merujuk hanya kepada gambar yang lebih dikenali sebagai 'wordless wednesday'. So, apa sebenarnya wordless wednesday ini?

Ok, bagi rakan-rakan blogger yang tak tahu lagi, di sini saya kongsikan sedikit info mengenai perkataan ini. Setelah membuat sedikit kajian mengenainya akhirnya saya menemui jawapan ini. Merujuk kepada Wiki.answers.com, definisi wordless wednesday adalah seperti berikut:

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Di mana setiap rabu bloggers membuat post bergambar tanpa apa-apa penerangan cerita dan lain-lain. Gambar tersebut mempunyai seribu makna dan gambar itulah yang akan menceritakan segala-galanya. Ada juga berpendapat, blogger dibenarkan post gambar beserta perkataan namun hendaklah meminimumkan penggunaan perkataan itu.

Ok dah settle apa sebenarnya maksud wordless wednesday. Sekarang yang menjadi kemusykilan, kenapa hari rabu yang dipilih sedangkan masih banyak lagi hari-hari lain? Saya pun terfikir juga, kenapa rabu? Agaknya nak matchingkan huruf 'W' untuk kedua-dua perkataan supaya sedap di dengar. Wordless wednesday!. kalau sebut wordless monday atau wordless tuesday kan tak sedap dengar (^_^). Itu pendapat saya sahaja. Bagi sesiapa yang tahu boleh berikan penjelasan kerana setelah saya buat research, saya tidak menemui jawapan kenapa rabu menjadi pilihan. :)

-SEKIAN-


TEGUR BILA AKU SALAH, HULURKAN TANGANMU BILA AKU LEMAH

20 comments:

  1. hari rabu pertengahan pada setiap minggu kot.. hehe.. akak pun tak tahu sebabnya..

    ReplyDelete
  2. ye kan?kathy pn heran jugak kenapa rabu jadi pilihan...

    ReplyDelete
  3. ohhh . aku baru tahu . almaklum baru buat blog . HAHHA

    ReplyDelete
  4. kenapa rabu???hurmmm...ntah akak pun tak tahu..

    ReplyDelete
  5. ehe xtau jugak.tp sy pon mlas sgt nk campur hal WW ni.yg sy tau world war Z jer...xsabar nak tunggu tayanan dia 20hb ni...ehehe :p

    Jom tengok kat Midvalley jom...

    ReplyDelete
  6. jarang aku update wordless wednesday ni.... salam singgah bro

    ReplyDelete
  7. wah entry yg bgus sbnarnye.. sy blogger baru.. xtau pon hal nie..hehehe.. :) patot la rmai tulis entry wordless jerr tiap hari rabu.. oke.. nice info.. :D kawan2 yg melawat mai la singgah blog saya.. http://adnan-daughter.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. memang untuk "rhyme" dengan hari itu. Wordless Wednesday, Throwback Thursday, Follow Friday, dan seterusnya.

    ReplyDelete
  9. tertanya-tanya la jugak...kenapa WW..hm itukah sebabnya.....

    ReplyDelete
  10. baru plak tahu maksud WW tu..
    TQ share ya...:)

    ReplyDelete
  11. hehehhehe... :p maybe nmpk comel kut ''WW'' ahhahah... xD Tapi , suka WW... x la entri pnjg2 je..kekekekekk :p *nak ckp malas mmbca la nih xD*

    ReplyDelete
  12. I pon pernah search pasal wordless wednesday ni, tapi x dapat jawapan.. (ayat hampa) :(

    ReplyDelete
  13. huhu..me pun baru tau.. selama ni main letak ja entri WW tak faham apa sejarahnya..hehe

    ReplyDelete
  14. A'ah la. Bukan setakat wednesday je. Hari2 lain pun ada. Baru search tadi. Hehe~ Military Monday, Tombstone Tuesday, Wordless Wednesday, Thankful Thursday, Follow Friday, Surname Saturday, Census Sunday. Fuhhh~

    ReplyDelete
    Replies
    1. aida tq.. x pernah pun tau..

      Delete
    2. Thankz bantu saya untuk merungkai persoalan yang membelenggu pemikiran blogger2.. Huhu (Ayat aku, kemain lg) :)

      Delete
  15. hehe...thanks Aida...good info... baru lisa tau yang selain WW tu... :)

    ReplyDelete
  16. ohw..sy confuse kejap..apasl bnyak blogger post WW.. skrg dah faham.hehehe

    ReplyDelete
  17. ohw baru tahu psl ne..thanx yerrr

    ReplyDelete