Gempak! Azan orang gila menggemparkan penduduk | AKU PENGEMBARA

Sunday, July 28, 2013

Gempak! Azan orang gila menggemparkan penduduk

Seorang penduduk dikatakan gila, tetiba pergi ke surau pada pukul sepuluh pagi, lalu melaungkan azan.

Penduduk kampung mendengar azan itu rasa pelik lalu semuanya bergerak ke masjid untuk siasat. Selepas melihat orang gila itu azan, ketua kampung menjerit:

"Hoi, pukul 10 pagi ni azan solat apa?"

Orang gila menjawab:

"Tadi azan yang betul pukul 6 pagi ada 5 orang je datang, ni azan yang salah sekampung plak datang?"

Siapa gila???

Gambar hiasan
Aku pengembara: Sebenarnya saya suka cerita nie walaupun dah ramai yang baca dalam Facebook. Terfikir juga, ada benarnya apa yang dikatakan oleh 'orang gila' itu. Siapa yang gila? Hah, yang nie kena tanya dan bisik ke telinga sndiri. Teringat pula dengan satu kenyataan seorang tokoh Yahudi mengenai umat Islam yang mungkin anda pun pernah dengar.

Dia mengatakan bahawa mereka tidak gentar dengan umat Islam kecuali pada satu hal, apabila jumlah jemaah solat Subuh menyamai jumlah jemaah solat Jumaat. See? Hari ini di mana kita ketika tok bilal melaungkan azan subuh? Mungkin sebab itulah musuh kita Yahudi sedikit pun tidak rasa gentar dengan umat Islam sekarang. Fikir-fikirkan dan renung-renungkan (untuk lelaki).

-Selamat berpuasa-



TEGUR BILA AKU SALAH, HULURKAN TANGANMU BILA AKU LEMAH

18 comments:

  1. Ni first time dgr citer ni, aah, orang gila pun pandai berfikir, inikan kita yg masih waras.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal... kita yg selalu alpa.

      Delete
  2. Ada terbaca di FB benda ni...
    erm.. btl lah kata org gila tu..kena fikir2kan..
    Maksud org gila tu sgt mendalam & tersirat..

    ReplyDelete
  3. Kisah yang lucu, tetapi penuh dengan sindiran. Dan sangat menyedarkan.

    ReplyDelete
  4. yep betul2 setuju.dh bace citer ni kat fb tp mmg betul ttg yahudi tu.bkn sj yahudi..agama lain pun sama sentiasa memusuhi islam

    ReplyDelete
  5. tepuk dada tanya diri sendiri =D

    ReplyDelete
  6. baru fes time mama baca kisah ni..

    ReplyDelete
  7. org giler pun pandai....

    Jemput sertai : Contest Blogger Jejaka Jambu.

    ReplyDelete
  8. betul juga ye? azan subuh semua tarik selimut lg. azan kul10, 1 kampung berjemaah datang tengok.. hihihhi tepuk dada tanya iman masing-masing

    ReplyDelete
  9. haha..sape yg gile sebenarnya?? bijak jugaklah org gile tu..:)

    ReplyDelete
  10. hehe, ade terbace cerite ni kat fb :) awesomeeee :D

    ReplyDelete
  11. akak pernah baca di facebook juga.. semoga kisah ni menjadi tauladan kepada kita yang masih 'waras' ni.. :D

    ReplyDelete
  12. haha..kelakar tapi mendalam maksudnya tu.
    Malu-malulah pada kita yang menyangka kita ni masih waras :-)

    ReplyDelete
  13. Orang gila pun pandai fikir bila tiba hal2 agama ^^

    ReplyDelete