Nuffnang: Apakah View & Unique Visitor | AKU PENGEMBARA

Saturday, July 27, 2013

Nuffnang: Apakah View & Unique Visitor

Assalamualaikum para pembaca blog Aku pengembara yang disayangi :) Ok, hujung minggu ini saya nak explain sedikit berkaitan dengan nuffnang yang selalu kita lihat dalam kebanyakan blog-blog. Saya pasti masih ramai pengguna-pengguna nuffnang di luar sana masih tak faham apakah itu view dan unique visitor yang tertera dalam analytics yang disediakan oleh Nuffnang kan?

Ok, di sini saya cuba jelaskan setelah merujuk beberapa sumber yang boleh dipercayai. Untuk mudah faham, saya sertakan gambar rajah di bawah ini.

Blog Aku pengembara setakat pukul 12.48 pm tadi

Views: Berapa kali orang masuk blog kita. Kira macam hit la.
Uniques: Berapa orang yang masuk blog kita menggunakan IP address yang baru.

Tak faham lagi? Ok, lihat contoh di bawah:

12 malam : Wawa Zainal, Nora Danish dan Neelofa masuk blog kita. (maknanya ada 3 View dan 3 Uniques)

1 pagi : Zizan, Johan, dan Nabil masuk blog kita pula (Ada 3 views dan 3 uniques + dengan kat atas tu = 6 views dan 6 uniques)

2 pagi : Wawa Zainal dan Johan datang balik blog kita (So.. ada 2 views tapi uniques tak dikira sebab dorang dah datang tadikan. jadi 6 views + 2 views = 8 views dan 6 uniques)

3 pagi : Nabil, Rozita Che Wan dan Najwa Latif datang pula. (So.. Nabil dah datang tadi, tak kira uniques, kira views je. maknanya ada 3 views dan 2 uniques. jadi, 8 views + 3 Views dan  6 uniques + 2 uniques = 11 views dan 8 Uniques)

Begitulah untuk jam-jam berikutnya. Faham tak? Saya gunakan nama-nama artis di atas supaya melekat di kepala serta mudah difahami. Saya nie bukanlah pakar dalam bab-bab nuffnang nie. Iklan nuffnang dalam blog nie pun member saya Abdul Hafiz tu yang pasang. Apa yang saya tahu dulu, saya buat blog nie untuk tonjolkan hasil-hasil karya saya biar satu dunia tahu apa yang saya tulis macam tulisan saya Arwah Along tu (telah di re-post lebih 20 blog-blog seluruh Malaysia).

pulangan melalui blog nie bukanlah target utama saya. Walaupun tak sehebat blog shakiddo.com, tapi beberapa tahun bersama nuffnang sudah cukup menyeronokan bagi saya. Begitulah serba sedikit perkongsian yang saya dapat kongsikan kepada anda. Diharap perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan seperti biasa TEGUR BILA AKU SALAH. HULURKAN TANGAN BILA AKU LEMAH!


TEGUR BILA AKU SALAH, HULURKAN TANGANMU BILA AKU LEMAH

28 comments:

  1. Dah macam blaja math pulak.
    sy pun kdg2 confuse jugak, thanx share the info :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. blajar math balek.. :)

      Delete
  2. Replies
    1. Admin pun baru tahu. Hr tu sorang member tanya admin, apa unique view tu.. so, admin pun buat la sedikit research nie. :)

      Delete
  3. faham2.. xambik tau plak pasal ni. hehe view2 tu hana tu. hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thankz Hana. Tanpa anda siapalah blog Aku pengembara nie.. Huhu :)

      Delete
  4. hehehe..wah,bijak,bijak..anak sape ni?hehehe..

    ReplyDelete
  5. wah! bagus ni..ilmu baru..
    kakak pun masih blur dgn Nuff ni..:)

    ReplyDelete
  6. Owh...baru tahu...sebelum nie blurrr je

    ReplyDelete
  7. boleh tau x.. nuffnang ny umber dari mane.. hhmm.. fiza nak buat jugak.. tp x tau hasil yg dpt datg dari sumber mana .. hhmmm

    ReplyDelete
  8. akak pun baru tahu.. thanks di atas perkongsian ni aniq.. :D

    ReplyDelete
  9. Ohh macam tu ek. Baru tahu. Selama ni tak amek peduli pun pasal uniques tu. Tahu views je. Hehe ^^

    ReplyDelete
  10. Teruknya nama ABDUH HAFIZ.... Nama ku ABDUL HAFIZ lah... haha

    ReplyDelete
  11. baru lah tahu pasal unique view ni hah.. haihhh best nye la korang punya stats kannn

    ReplyDelete
  12. skrg bru faham..thanksss...

    ReplyDelete
  13. Thanks for the explanation. But in what case only will let the price increase? :)

    ReplyDelete
  14. baru faham maksud unique visitor tu. tq for the info.

    ReplyDelete
  15. Baru tahu pasal unique view ni he he. Thanks

    ReplyDelete
  16. Baru faham pasal unique visitors ni.. he he thanks for the information
    Be free to visit my blog iniblogbudakgarang.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. terima kasih atas perkongsian, skrg dah mula faham dan dapat bezakan ckit hehe :)

    ReplyDelete
  18. Tq for info..cuma kan nak tahur..kalau orang masuk blog kita just click nama bukan url..dikira gak ya sebagai view or uniques tak..n kalau kita sendiri yang baca blog kita dari laptop or hp..dikira tak sebagai viewer..mohon pencerahan sy yg baru dlm dunia. Blogg...irda garmin

    ReplyDelete