AKU PENGEMBARA: 05_14


Saturday, May 31, 2014

Marketing melalui istilah gadis cantik yang mudah difahami

Bismillahi rahmanir rahim. Alhamdulillah, sejak serius menguruskan bisnes di Teratak Aniq Bukhary, minat untuk membaca artikel-artikel berkaitan marketing semakin bertambah. Sebelum ini apabila sahaja menyentuh bab-bab marketing secara jujurnya memang membosankan. Menghafal istilah-istilah marketing awal-awal lagi saya angkat tangan al-maklumlah otak hanya 4GB sahaja. Memang tak lekat di kepala.

Namun, selepas bertemu jodoh dengan artikel tulisan Kak Syu yang menggunakan istilah gadis cantik ini, sampai sekarang istilah-istilah marketing ini saya ingat walaupun sudah lama saya tinggalkan. Jom kita saksikan istilah gadis cantik ini:

Gambar hiasan

Jika anda melihat seorang gadis cantik di sebuah majlis, lalu anda menghampirinya dan berkata, “Aku adalah orang kaya.. kahwinlah dengan aku.”
=Itu adalah DIRECT MARKETING.

Jika anda berada di sebuah majlis bersama kawan-kawan anda dan bertemu dengan seorang gadis cantik. Salah seorang kawan anda menghampiri gadis itu dan berkata, lihatlah jejaka itu (sambil menunjuk anda). Dia sangat kaya, kahwinlah dengan dia.”
=Itu adalah ADVERTISING.

Jika anda melihat seorang gadis cantik di sebuah majlis lalu anda menghampiri dan meminta nombor telefonnya. Keesokan harinya anda menelefonnya dan mengatakan, “Hi.. aku sangat kaya, kahwinlah dengan aku.”
=Itu adalah TELEMARKETING.

Anda sedang berada di sebuah majlis dan melihat seorang gadis cantik. Anda membetulkan tali leher, berjalan ke arahnya dan menawarkan minuman. Anda membukakan pintu untuknya saat menghantar pulang dan berkata, “Aku sangat kaya, mahukah kau berkahwin dengan aku?”
=Itu adalah PUBLIC RELATIONS.

Anda sedang berada di sebuah majlis dan melihat seorang gadis cantik. Dia berjalan ke arah anda dan mulai merayu, “Kau sangat kaya rupanya.”
=Itu adalah BRAND RECOGNITION.

Anda berada di sebuah majlis dan melihat seorang gadis cantik. Anda mendekatinya dan berkata, “Aku sangat kaya, kahwinlah dengan aku.” Lalu dia menampar muka anda.
=Itu adalah CUSTOMER FEEDBACK dan COMPLAIN.

*****
Adaptasi daripada perkongsian jutawan muda Kak Syuhada dalam laman blognya bertajuk Apa itu marketing?? Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat kita dan menambahkan lagi ilmu perniagaan kita yang cetek ini.. Hope enjoy :)

Sunday, May 25, 2014

Senarai pemenang Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2013


Berikut merupakan senarai calon seterusnya pemenang bagi anugerah bintang popular berita harian 2013. Tulisan yang bewarna merah merupakan pemenang bagi kategori yang disenaraikan.

Penyanyi Lelaki Popular
1. Awi Rafael
2. Black Hanifah
3. Hafiz
4. Hazama
5. Shahir

Penyanyi Wanita Popular
1. Alyah
2. Najwa Latif
3. Shila Amzah
4. Stacy
5. Yuna

Artis Duo/Berkumpulan Popular
1. Altimet & Awi Rafael
2. Forteen
3. Hyperact
4. Stacy & Akim
5. Tasha Manshahar & Syed Shamim

Artis Komedi Lelaki Popular
1. Ebby Yus
2. Jep
3. Johan
4. Rahim Sepahtu
5. Zizan Razak

Artis Komedi Wanita Popular
1. Didie Alias
2. Jihan
3. Noorkhiriah
4. Sharifah Shahira
5. Siti Chubby

Pelakon Filem Lelaki Popular

1. Aaron Aziz
2. Adi Putra
3. Pekin
4. Shaheizy Sam
5. Zizan Razak

Pelakon Filem Wanita Popular
1. Erra Fazira
2. Lisa Surihani
3. Nora Danish
4. Siti Saleha
5. Yana Samsudin

Pelakon TV Lelaki Popular
1. Adi Putra
2. Akim
3. Izzue Islam
4. Johan As’ari
5. Shah Iskandar

Pelakon TV Wanita Popular
1. Ana Dahlia
2. Fasha Sandha
3. Neelofa
4. Raja Ilya
5. Siti Saleha

Artis Baru Lelaki Popular
1. Achey
2. Dazrin
3. Mikael Andre
4. Nomad
5. Waris

Artis Baru Wanita Popular

1. Atikah Suhaime
2. Chacha Maembong
3. Elfaeza Ulhaq
4. Hanis Zalikha
5. Zara Zya

Pengacara TV Lelaki Popular
1. Datuk AC Mizal
2. Johan
3. Nabil Ahmad
4. Nik Michael Imran
5. Zizan Razak

Pengacara TV Wanita Popular
1. Adibah Noor
2. Erra Fazira
3. Fara Fauzana
4. Hazlin Hussain
5. Neelofa

Penyampai Radio Lelaki Popular

1. AG
2. Halim Othman
3. Johan
4. Kieran
5. Ray

Penyampai Radio Wanita Popular
1. Abby Fana
2. Dina
3. DJ Lin
4. Fara Fauzana
5. Norshela Baharudin

Finalis Kategori Online ABPBH 2013

Artis Lelaki Stailo
1. Adi Putra
2. Awal Ashaari
3. Karl Shafek
4. Nazim Othman
5. Shaheizy Sam

Artis Wanita Stailo
1. Fazura
2. Mizz Nina
3. Scha Alyahya
4. Yana Samsudin
5. Ziana Zain

Gandingan Serasi Di Layar
1. Aaron Aziz & Nadiya Nisaa
2. Aeril Zafrel & Wawa Zainal
3. Azlee Khairi & Zara Zya
4. Zizan Razak & Siti Saleha
5. Izzue Islam & Tiz Zaqyah

Watak Jahat Dalam Filem/Drama Popular
1. Datuk Rosyam Nor
2. Hanez Suraya
3. Izreen Azminda
4. Nabila Huda
5. Sofi Jikan

Artis Berpengaruh di Laman Sosial
1. Datuk Siti Nurhaliza
2. Nora Danish
3. Shila Amzah
4. Yana Samsudin
5. Zizan Razak

Chef Selebriti Paling Popular
1. Chef Amran
2. Chef Anis Nabilah
3. Chef Nik Michael Imran
4. Chef Sherson Lian
5. Chef Wan

Aksi Di Youtube Paling Popular
1. Parodi Sayang (Bobo)
2. Parodi Gwiyomi (Nora Danish)
3. Anak Tomok OIAM merajuk (Tomok)
4. Macam Cantik Je Macam Comel Je Versi Nasyid (Amar)
5. Mengajar Kanak-kanak Riang (Mat Luthfi)

Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat
- Dato’ Rahim Razali

Bintang paling popular ABPBH 2013
- Aaron Aziz

Sumber: abpbh.com.my / Facebook ABPBH

Friday, May 23, 2014

55 amalan sunnah Rasulullah s.a.w


Berikut merupakan amalan-amalan sunnah Rasulullah s.a.w:

1. JAGA PANDANGAN MATA
Pandangan mata adalah anak panah iblis. Lihat bukan muhrim sekali saja. Lihat kali kedua akan hilang nikmat ibadah 40 hari. Tiada kusyuk.

2 MAKAN GARAM
Celup jari kelingking dalam garam, menghisapnya sebelum dan selepas makan. Garam adalah penawar paling mujarab keracunan dan boleh menghalang sihir.

3. MINUM TANGAN KANAN
Sentiasa minum memegang gelas dengan tangan kanan. Iblis minum dengan tangan kiri.

4. SESAAT DI JALAN ALLAH
Sesaat berdiri di jalan Allah lebih baik dari solat di depan hajarul aswad pada malam Qadar walaupun hanya sekadar "hai kawan ayuhlah kita solat"

5. LANGKAH KANAN
Masuk masjid kaki kanan, keluar kaki kiri. Masuk rumah kaki kanan, keluar rumah kaki kiri. Masuk tandas kaki kiri, keluar kaki kanan.

6. MAKAN TIGA JARI
Nabi s.a.w makan kurma dengan 3 jari iatu jari ibu, telunjuk dan hantu. Kita makan nasi kalau susah bolehlah dengan 3 suapan pertama ikut sunnah.

7. JAMINAN ALLAH
3 orang mendapat jaminan Allah iaitu orang yang memberi salam sebelum masuk rumah, orang yang keluar ke masjid dan orang yang keluar ke jalan Allah.

8. GUNTING BULU
Apabila lelaki dan perempuan tidak menggunting, mengemas bulu kemaluan dan ketiak selama 40 hari, maka iblis akan bersarang dan berbuai di situ.

9. JANGAN BERSIUL
Jangan bersiul kerana sewaktu mula-mula dibuang ke dunia, iblis mengembara sambil bersiul-siul dan orang yang bersiul itu adalah penghibur iblis.

10. CARA POTONG KUKU TANGAN
Mula dari jari telunjuk yang kanan terus ke kanan sampai kelingking kanan, disambung dari kelingking kiri ke ibu jari kiri hingga ibu jari kanan.

11. CARA POTONG KUKU KAKI
Mula dari kelingking kanan ke sebelah kiri sampai kelingking sebelah kiri.

12. PANJANG LENGAN BAJU
Panjang lengan baju Rasulullah SAW adalah hanya sampai pergelangan tangan sahaja.

13. PAKAIAN KESUKAAN
Pakaian kesukaan Rasulullah SAW adalah gamis iaitu baju labuh atau kurta.

14. BERSIWAK
Jika didahului dengan bersiwak (bersugi), satu kali anda bertasbih maka Allah hitung 70 kali bertasbih. Jika bersolat akan dihitung 70 kali solat.

15. DOA DALAM SUJUD
Saat yang paling hampir antara seseorang hamba dengan Tuhannya ialah ketika bersujud kerana itu hendaklah kamu memperbanyakkan doa di dalamnya.

16. ADAB DI TANDAS
Masuk tandas kaki kiri, pakai alas kaki dan tutup kepala.

17. ADAB MAKAN
Hendaknya menghindarkan diri dari kenyang yang melampaui batas. Sepertiga makanan, sepertiga minuman dan sepertiga lagi untuk bernafas.

18. TIGA JENIS ORANG
3 jenis orang yang tidak akan dipandang oleh Allah SWT pada hari kiamat iaitu orang tua penzina, Raja yang berdusta, orang miskin yang sombong.

19. PAKAI MINYAK WANGI
Memakai minyak wangi adalah Sunnah maka pakailah terutama ketika hendak bersolat, ke masjid atau ke mana sahaja.

20. AMBIL WUDUK SEBELUM TIDUR
Gosok gigi dan ambil wuduk sebelum tidur malam kerana menjadi amalan yang sangat dirahmati dan menghindar gangguan iblis dan syaitan.

21. CINCIN PERAK
Pakai cincin perak di kelingking kanan atau kiri. Akan mendapat pahala Sunnah berterusan selama memakainya.

22. SOLAT FARDHU DI MASJID
Nabi SAW tidak pernah solat fardhu di rumah. Setiap langkah kanan ke masjid akan diangkat satu darjat dan langkah kiri akan dihapus satu dosa.

23. PAKAI CELAK
Gunakan celak ismid (dari galian) kerana ia menguatkan penglihatan dan menumbuhkan bulu mata. Setiap malam dicalit tiga kali pada mata kanan dan kiri.

24. PANJANG PAKAIAN
Panjang pakaian , jubah atau seluar seorang muslim adalah antara setengah betis dan tidak melebihi buku lali .

25. SOLAT FARDHU BERJEMAAH
Solat fardhu berjemaah di masjid dibayar 27 kali lipat dari solat sendirian di rumah. Jika anda waras dan sempurna akal, di manakah anda akan solat?

26. MENGUAP
Menguap adalah dari syaitan. Bila rasa hendak menguap, tahanlah atau tutuplah mulut dengan belakang tangan kerana syaitan akan masuk melalui mulut.

27. MENYIMPAN JANGGUT
Memotong misai dan menyimpan janggut. Lebih afdal dengan jambang sekali. Diberi pahala amal berterusan selama menyimpannya.

28. JANGAN MENGHADAP KIBLAT KETIKA BUANG AIR
Jangan menghadap / membelakang Kiblat ketika buang air kecil / besar. Dibolehkan bila dalam bangunan, itupun kalau terpaksa.

29. WARNA PAKAIAN RASULULLAH
Disunatkan memakai pakaian berwarna putih kerana Rasulullah SAW menyukai pakaian berwarna putih.

30. POSISI TIDUR
Posisi tidur yang dianjurkan ialah mengereng di atas rusuk kanan, muka dan badan mengadap kiblat dan tapak tangan kanan di bawah pipi.

31. MINUM LEPAS MAKAN
Lepas makan nasi jangan terus minum. Tunggu sebentar anggaran selama berjalan 40 langkah barulah minum.

32. TIDUR SEBELUM ZOHOR
Tidur sebentar sebelum Zohor kerana ianya membantu ibadah di malam hari dan bangun sebelum gelincir matahari untuk solat Zohor.

33. BERDIRI HORMAT
Rasulullah SAW membenci perbuatan orang bangun dari tempat duduk dan berdiri memberi hormat apabila baginda lalu atau masuk ke suatu majlis.

34. PAKAIAN BERWARNA
Dilarang memakai pakaian warna kuning kemerahan seperti yang dipakai oleh sami Hindu / Buddha khususnya bagi lelaki.

35. MAKAN DENGAN ORANG MISKIN
Rasulullah SAW suka memberi makan atau makan bersama orang miskin. Jika kita makan bersama orang miskin, hendaklah kita mendahulukan mereka.

36. MENU RASULULLAH
Rasulullah SAW membuka menu sarapannya dengan segelas air sejuk yang dicampur dengan sesendok madu asli.

37. PEMBERIAN YANG TIDAK BOLEH DITOLAK
Ada 3 pemberian yang tidak boleh ditolak iaitu bantal, minyak wangi dan susu.

38. KETAWA RASULULLAH
Ketawa Rasulullah SAW hanyalah senyuman.

39. MINUMAN RASULULLAH
Minuman yang paling disukai oleh Rasulullah SAW adalah minuman yang manis dan dingin.

40. HISAP AIR DALAM HIDUNG
Ketika membersihkan diri setelah bangun tidur jangan lupa menghisap air ke dalam hidung 3x kerana syaitan bermalam dalam lubang hidung.

41. BERI MAKAN ANAK YATIM
Nabi SAW suka memberi makan anak yatim. Sesiapa yang duduk makan bersama anak yatim dalam satu bekas, syaitan tidak akan menghampiri bekas tersebut.

42. LARANGAN PAKAI CINCIN
Dilarang memakai cincin di jari telunjuk dan jari tengah.

43. BANGUN TIDUR
Nabi SAW bangun tidur lalu duduk seraya mengusap muka dengan telapak tangan agar hilang ngantuknya dan membaca doa bangun tidur.

44. KONGSI MAKANAN
Jangan kedekut berkongsi makanan. Nabi SAW suka makan makanan yang banyak tangan memakannya.

45. 4 RAKAAT SEBELUM ZOHOR
Solat 4 rakaat setelah gelincir matahari sebelum zohor. Saat itu pintu langit dibuka untuk menerima amal soleh dan tertutup ketika solat zohor.

46. ISTIGHFAR
Nabi SAW beristighfar kepada Allah mohon keampunan dosa dan bertaubat setiap hari lebih dari 70 kali.

47. JANGAN MENCACI MAKANAN
Jangan mencaci makanan. Jika suka, makanlah , jika tidak suka biarkan sahaja.

48. APABILA BERTAMU
Apabila bertamu, jangan berdiri memberi salam di depan muka pintu tetapi dari sisi agar terpelihara pandangan dari melihat terus ke dalam rumah.

49. JAWAB SALAM DALAM TANDAS
Tidak diperkenan menjawab salam ketika di dalam tandas kerana ada lafaz Allah dalam kalimah jawab salam. Cukup dengan berdehem atau isyarat suara.

50. MAKANAN PANAS
Rasulullah SAW melarang meniup makanan panas. Hendaklah biarkan sejuk sedikit hingga mudah untuk dimakan.

51. GILIRAN MINUM
Jika berkongsi minum dalam satu bekas atau botol, hendaklah memberi giliran minum yang berikut kepada orang yang di sebelah kanan.

52. 3 AMAL
Nabi SAW menasihati jangan meninggalkan 3 amal iaitu puasa 3 hari sebulan (afdal 13,14,15 hb Hijrah), solat Dhuha dan solat sunat Witir.

53. JANGAN TIDUR MENIARAP
Jangan tidur meniarap kerana ia adalah posisi tidur ahli neraka dan yang dibenci Allah.

54. CARA PEGANG MISWAK
Miswak dipegang dalam keadaan jari kelingking dan ibu jari di bawah miswak dan jari lain di bahagian atas.

55. DUA RAKAAT SEBELUM SUBUH
Dua rakaat sunat sebelum solat fardhu Subuh itu adalah lebih baik dari dunia dan segala isinya....

Semoga bermanfaat buat kita semua terutama diri penulis..

Saturday, May 17, 2014

'T-shirt I am' menjadi satu fenomena baru

Assalamualaikum semua. Apa khabar saudara, saudari, pak cik, mak cik, dan adik-adik yang sedang membaca perkongsian kali ini? Tahniah saya ucapkan kerana sampai ke halaman ini dan saya yakin anda yang sedang membaca ini sebenarnya pengguna serta peminat-peminat t-shirt bukan?

Baiklah, tanpa berlengah lagi malam ini saya nak bercerita pasal design t-shirt yang semakin hangat kini iaitu t-shirt I am Nikon (Nikon tukar nama sendiri). Sejak kebelakangan ini Teratak Aniq Bukhary sering mendapat mesej daripada costumer untuk design I am Nikon ini mengatasi design-design lain.

Gambar tempahan costumer minggu lepas.
Anda berminat? Jangan bimbang anda juga boleh memiliki t-shirt I am Nikon dengan nama anda sendiri. Jangan malu dan jangan segan hubungi kami dengan segera kerana sehelai pun kami terima dan terus pos ke halaman rumah anda (Free postage). Diskaun? Sudah tentu ada. Kami akan memberikan diskaun kepada customer kami yang membuat tempahan yang banyak.

Kalau setakat puluhah helai tempahan, saya sendiri akan settlekan dekat hostel beberapa hari sahaja tanpa mengharapkan pekerja. Namun apabila menjejak ratusan helai maka kedai dekat Beranang, Semenyih akan diguna pakai untuk menyiapkan tempahan-tempahan tersebut.

Gambar disebalik tabir pembikinan t-shirt secara manual. Gambar ini sebenarnya penting bagi membuktikan kepada costumer bahawa tempahan mereka sedang diproses. Kebiasaannya gambar sebegini kami tidak akan paparkan secara umum tetapi untuk tidak menghampakan pembaca setia blog Aku pengembara, gambar ini kami paparkan juga. Mohon jangan tekan right klik then save gambar ini ok. Mak marah. :D

MEREKA SUDAH! ANDA BILA LAGI? 

Maklumat tempahan bolehlah hubungi:
☎ 014-5504453 (panggilan di luar waktu kelas)
✉ 014-5504453 (Mesej 24 jam)
✉ aniqbukhary@gmail.com
FB Teratak Aniq Bukhary

Friday, May 16, 2014

Sampaikan salamku pada insan cekal ini

Siapa insan cekal itu? Mereka ialah guru-guru yang pernah mendidik diri ini. Bacalah perkongsian ini dengan hati yang tenang dan tulus ikhlas. Ketahuilah insan-insan ini merupakan insan mulia di muka bumi kerana tanpa mereka kita tidak akan berdiri dimana kita berdiri sekarang ini. Namun berbeza pula dengan pandangan sesetengah masyarakat yang memandang sinis kerjaya seorang guru.

Gambar ihsan google, cikgu Fatin
Mesti ada dalam kalangan masyarakat yang mengatakan kerja cikgu ini senang, kerja sikit dan cuti banyak bukan? Tetapi tahukah kita profesion seorang guru ini tidak semudah yang kita sangkakan kerana kerja mereka mencakupi pelbagai aspek.

Masa budak sakit, cikgu jadi DOKTOR.
Masa ceramah, cikgu jadi MOTIVATOR.
Masa kutip yuran, cikgu jadi AKAUNTAN.
Masa aktiviti Kemahiran Hidup, cikgu jadi PETANI.
Masa pertandingan bola, cikgu jadi REFEREE.
Masa merentas desa, cikgu jadi POLIS TRAFIK.
Masa bertanding acara sukan, cikgu jadi JURULATIH.
Masa menghias kelas, cikgu jadi ERIC LEONG.
Masa persembahan hari guru, cikgu jadi KOMPOSER.
Masa budak muntah dalam kelas, cikgu jadi TUKANG CUCI.
Masa budak mencuri, cikgu jadi DETEKTIF.
Masa budak buat persembahan, cikgu jadi PHOTOGRAPHER
Masa perkhemahan, cikgu jadi TENTERA.
Masa hari Guru, cikgu jadi PENYANYI.
Masa masuk waktu solat, cikgu jadi TOK IMAM.
Masa parents ambil lambat, cikgu jadi BABY SITTER.
Masa budak bergaduh, cikgu jadi HAKIM MAHKAMAH.
Masa budak sakit, cikgu jadi PEMANDU AMBULANS.
Masa budak sedih, cikgu jadi PELAWAK.


Selamat hari guru. Jasamu tetap dikenang..

Selamat hari guru buat guru seluruh Malaysia terutamanya guru-guru yang pernah mendidik Rizan bin Abdul Ali a.k.a Aniq Bukhary selama ini. Tanpa anda tiadalah blog yang pernah terpilih sebagai pemenang ilmu blogspot ini. Tanpa anda juga tidak terwujud production Antz Pictures Studioz, dan tanpa anda perniagaan printing Teratak Aniq Bukhary tidak sehebat hari ini. Semuanya bermula dengan pengorbanan seorang guru yang tak pernah kenal erti penat dan lelah. TERIMA KASIH CIKGU! 

GURU PENCETUS KREATIVITI, PENJANA INOVASI

Thursday, May 15, 2014

Aku, mak dan kek coklat

Kek? Apabila becakap pasal kek, aku memang tidak tergolong dalam golongan mereka-mereka yang suka makan kek. "Banyak makan manis nanti buruk gigi", bak kata mak aku. Bercakap pula pasal mak, mak aku pun bukannya tergolong dalam golongan yang suka makan kek. Apabila selalu sangat makan kek, secara tidak langsung ia akan mewujudkan satu rasa yang kurang enak di pandangan mata serta dinikmati oleh jutaan deria rasa (Fuh! ayat merapu aku)

Tapi itu tidak bermakna mak langsung tak boleh makan kek. Boleh makan tetapi tak boleh kerap samalah macam aku. Menjaga kesihatan gigi. Ok, cukup dengan celoteh panjang. Semakin panjang celoteh, semakin banyak pula aku merapuh.

Gambar hiasan

Street to the point, bulan lepas aku telefon mak bagi tahu aku nak bank in duit untuk mak. Alhamdulillah, ada rezeki sikit hasil daripada bisnes printing Teratak Aniq Bukhary bulan lepas.
"Mak bulan ni bank in Rm50 ya. Ada rezeki sikit". Aku cakap dalam telefon hari tu.

"Bagi duit ni sudah cukupkah kelengkapan kamera tu, lampu (speedlite), barang-barang kamera sudah ada?!" Soal mak.
Check mate! Aku faham maksud soalan itu. Mak tak mahu susahkan anak lelaki dia ini dan mak tahu anak dia ini seorang photographer dan perlu kepada equipment kamera yang mahal nak mampus tu. Aku asyik kalah kalau berdebat dengan mak pasal hal ini. Biasalah mak ada kuasa veto dan Sebarang keputusan yang dibuat mesti diterima tanpa sebarang bantahan. Ok fine! kali ini mak menang.

Baru-baru ini aku dapat idea. Tak mahu duit, aku hantar kek. Langkah awal aku tempah kek khas untuk mak dekat kampung. Orang yang buat kek itu pun dekat sahaja dan proses penghantaran dan pengambilan kek pun mudah. Aku just bayar melalui maybank2u sahaja.

Terima kasih mak, terima kasih akak pembuat kek :)

Semuanya berjalan seperti yang dirancang. Akhirnya kek pun siap. Mak pun pelik dari mana datang kek yang tertulis ‘I love my mom’ ini. Lepas itu saya yang berada di Puchong ini pun call mak, "tu hadiah untuk mak.. Jangan risau sudah bayar just ambil kek tu". Kali ini mak pula check mate tak terkata apa-apa. Terharu.

Yes! aku menang. Lepas aku suprisedkan mak, seriously hati aku tenang. Berapa sangatlah nilai sebiji kek  jika di bandingkan dengan pengorbanan mak melahirkan dan membesarkan?

Senarai rasmi pemain setiap pasukan ke Piala Dunia 2014

Skuad tuan rumah Brazil

Goalkeepers: Julio Cesar (Toronto FC), Jefferson (Botafogo), Victor (Atletico Mineiro)

Defenders: Dani Alves (Barcelona), Maicon (Roma), David Luiz (Chelsea), Thiago Silva (PSG), Dante (Bayern Munich), Marcelo (Real Madrid), Henrique (Napoli), Maxwell(PSG).

Midfielders: Oscar (Chelsea), Fernandinho (Man City), Willian (Chelsea), Paulinho (Spurs), Ramires (Chelsea), Luis Gustavo (Wolfsburg), Hernanes (Inter Milan).

Fowards: Bernard (Shakhtar Donetsk), Neymar (Barcelona), Fred (Fluminense), Hulk (Zenit St Petersburg), Jo (Atletico Mineiro).


Klik gambar untuk paparan lebih jelas (Skuad Belanda)


Klik gambar untuk paparan lebih jelas (Skuad Itali)



Klik gambar untuk paparan lebih jelas (Skuad Argentina)

Klik gambar untuk paparan lebih jelas (Skuad Ivory Coast)

SENARAI LAIN
--> JEPUN
--> KOREA

Berdasarkan senarai nama pemain dikeluarkan oleh pasukan masing-masing, ada beberapa kejutan telah berlaku. Terdapat beberapa nama-nama besar yang tidak di panggil untuk menyertai skuad ke Brazil pada kali ini. Antara nama-nama besar tersebut termasuklah:

- Ronaldiho (Brazil)
- Robinho (Brazil)
- Kaka (Brazil)
- John Terry (England)
- Rio ferdinand (England)
- Asley Cole (England)
- Chamberlain (England)
- Isco (Spain)
- Soldado (Spain)
- Benteke (Belgium)
- Samir Nasri (Perancis)
- Eric Abidal (Perancis)
- Frank Ribery (Perancis)
- Carlos Tevez (Argentina)
- El-Shaarawy (Itali)
- Francisco Tooti (Itali)
- Falcao (Colombia)

P/s: Halaman ini akan di update dari semasa ke semasa mengikut perkembangan setiap pasukan. Harap maklum. Kami akan cuba menyajikan yang terbaik untuk anda. :)

Tuesday, May 13, 2014

Ciri-ciri wanita idaman setiap lelaki

Di bawah ini merupakan sembilan ciri wanita idaman kaum adam menurut Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah. Wanita-wanita di luar sana bolehlah jadikan perkongsian ini sebagai panduan untuk menjadi wanita first class seterusnya menjadi idaman setiap lelaki. Ciri-ciri wanita idaman adalah seperti berikut:

Gambar hiasan

1. Berpegang Kepada Agama
Wanita yang berpegang kepada agama mempunyai keperibadian yang unggul. Batas-batas syariat yang dipegang dan terpelihara dalam hidupnya mengangkat martabat dirinya sebagai seorang yang layak dikagumi oleh lelaki. Dia tidak akan melakukan sesuatu yang bertentangan dengan syariah Islam.

2. Kecantikan Dalaman
Wanita yang tulen adalah lemah lembut dalam perwatakannya tetapi mempunyai prinsip dalam hidup. Wanita yang mempunyai kecantikan dalaman tidak akan sesekali menjual maruah dirinya hanya untuk mencari nama dan wang. Dia tidak akan sesekali tunduk pada nafsu atau berbuat sesuatu semata-mata kerana mahukan harta dan kekayaan. Inilah kecantikan dalaman yang dicari oleh ramai lelaki.

3. Manja
Lelaki suka wanita yang keanak-anakan atau yang mempunyai sifat manja, supaya lelaki boleh memainkan peranan sebagai pelindung. Namun begitu, sifat manja dan keanak-anakan yang melampau tidak sesuai kerana ia akan menampakkan wanita itu seperti kurang matang.

4. Pandai Menjaga Kecantikan
Lelaki menginginkan wanita yang pandai menjaga kecantikan kerana wanita akan bertambah cantik jika bijak menguruskan penampilan dirinya. Lelaki secara fitrahnya memang mahukan wanita yang pandai menjaga kecantikan, kerana ia akan membuat mereka bangga.

5. Berakhlak Mulia
Wanita yang berakhlak mulia atau dikenali juga sebagai wanita solehah. Wanita adalah hiasan dunia, tetapi seindah hiasan adalah wanita solehah. Merekalah ibu, isteri, kekasih dan merupakan tunjang kejayaan suami.

6. Tidak Mempamer Keseksian
Lelaki suka mencuci mata dengan melihat aurat wanita, namun tidak suka menjadikanya isteri kerana keindahan diri wanita itu seolah-olah menjadi barang pameran untuk mata semua lelaki.

7. Tidak Cerewet
Lelaki suka pada wanita yang tidak cerewet. Sebab wanita yang cerewet boleh merimaskan dan boleh menyebabkan lelaki merasa jemu dengannya. Biasanya, wanita yang cerewet suka mengkritik apa saja yang tidak disenanginya walaupun perkara itu hanyalah perkara kecil.

8. Memahami Lelaki
Wanita yang memahami hati lelaki biasanya mempunyai intuisi yang cukup kuat. Lelaki mengimpikan wanita yang mampu memahami situasinya dalam keadaan suka dan duka. Pendek kata, tanpa perlu bersuara, dia sudah dapat membaca riak wajah suaminya. Lantas, bertindak menghiburkan atau memberi kekuatan.

9. Sejuk Mata Memandang
Wanita yang manis wajahnya dan sejuk dipandang mata akan mendamaikan perasaan seorang lelaki. Ciri-ciri wanita sejuk mata Memandang adalah:

- Bersopan satun.
- Sentiasa memaniskan wajah.
- Sentiasa memberikan senyuman yang ikhlas.
- Menutup aurat.
- Tidak terlalu cemburu.
- Menghormati orang lain.

*****

Wanita-wanita di luar sana take noted.. :D

Thursday, May 8, 2014

Pengikut Ustaz Azhar Idrus bodoh?

Terlebih dahulu saya memohon maaf jika tajuk perkongsian ini agak keterlaluan. Saya tidak berniat untuk menyinggung hati mana-mana pihak namun saya merasakan sudah tiba masanya untuk saya menerbitkan artikel ini buat renungan kita bersama. Saya tak tahu macam mana nak memulakan bicara dan saya cuba untuk bercakap mengenai isu ini dengan cara lembut dan tidak menyinggung hati mana-mana pihak. Maafkan saya.

Ustaz Azhar Idrus (icon remaja masa kini)

Saya mulakan dengan satu petikan akhbar berbahasa melayu di bawah ini. 
HULU TERENGGANU: Buat pertama kali di negeri sendiri, Ustaz Azhar Idrus menyampaikan kuliah di gelanggang futsal setelah tidak dibenarkan berbuat demikian di Masjid Kampung Butut, Kuala Berang, malam tadi.

Difahamkan, beliau telah menyampaikan kuliah dua bulan sekali di masjid itu sejak dua tahun lalu tidak pernah dihalang sebelum ini.

Walaupun diadakan dalam gelanggang futsal, namun tidak menjejaskan kehadiran muslimin dan muslimat termasuk anak-anak muda untuk mendengar kuliah daripada ustaz idola mereka.

Menurut sumber, jumlah para hadirin untuk mendengar kuliah semakin bertambah sehingga pihak masjid menyediakan kawasan meletak kenderaan yang selesa.

Pertama kali saya membaca berita ini saya cukup tersentuh. Timbul persoalan dalam benak saya, mengapa perlu larangan dibuat untuk sesuatu perkara yang baik? Saya tertanya-tanya berikutan larangan tersebut. ya, mungkin saya tidak mengetahui hal sebenar tetapi tindakan menghalang beliau merupakan sesuatu yang tak masuk akal bagi saya.

Pengumuman larangan ceramah yang 6 mei lepas.

Berikutan isu ini saya berfikir apa fungsi masjid sebenarnya? Dalam buku 'The Role of the Mosque' tulisan Sheikh Omar Bakri Muhammad pun ada menyatakan masjid perlu memainkan banyak peranan penting dalam masyarakat muslim apatah lagi hal-hal berkaitan agama. Betulkan saya kalau saya tersilap.

Mungkin disebabkan sedikit percanggahan kita terhadap beliau membuatkan kita bertindak sedemikian. Apa salah Ustaz Azhar Idrus? Sekali lagi saya mengatakan saya bukanlah orang yang tinggi ilmu agama tetapi sedarkah kita siapa kita dibandingkan beliau? Ilmu kita sampai tahap mana jika dibandingkan dengan ilmu mereka? Layakkah kita? Kalau pun kita tak suka, kita kena sedar mereka ini merupakan golongan ulama dan golongan ulama ini adalah pewaris para nabi.

Rasanya cukuplah dulu luahan ikhlas saya berkaitan isu ini. Kalau saya ulas panjang lagi mungkin inilah kali terakhir anda membaca blog saya. Malas nak ulas panjang, video sayu di bawah ini saya kirimkan sebagai penutup artikel kali ini.. Assalamualaikum.

Sayu tengok video ini

Pautan I, Pautan II

Wednesday, May 7, 2014

Banyak kita memberi, semakin banyak kita dapat

Sejak kebelakangan ini bisnes printing di Teratak Aniq Bukhary semakin mendapat tempat terutamanya daripada rakan-rakan. Syukur alhamdulillah kepada sang pemberi rezeki atas rezeki yang diberikan.

Beberapa hari ini ada sahaja yang bertanyakan tentang t-shirt printing. Ada yang tanya kemudian tempah dan ada juga sekadar bertanya. Tak kisah at least orang tahu kehadiran Teratak Aniq Bukhary dalam dunia printing t-shirt. Alhamdulillah. Bagi mereka yang masih belum mengetahui secara detail berkaitan perniagaan Teratak Aniq Bukhary, anda bolehlah rujuk sini [Teratak printing Aniq Bukhary]. T-shirt kelab, persatuan, kelas, hari keluarga, jersi dan baju kolej semuanya kami sailang.

T-shirt tumpuan pelanggan kebelakangan ini.

Bersesuaian dengan itu pada bulan mei ini, kami mengajak anda untuk bersama-sama kami berkongsi rezeki yang Allah s.w.t berikan ini. Kami memberi ruang dan peluang kepada anda untuk menjadi sebahagian daripada kami. Apa peranan anda?

Kami berikan anda satu tugas mudah dengan hanya menjadi promoter sahaja. Anda promote dan anda akan menerima komisyen jika ada mana-mana pelanggan bersetuju deal dengan Teratak Aniq Bukhary. Kalau anda berjaya mendapatkan costumer yang confirm nak tempah t-shirt, komisyen sehingga mencecah Rm50 kami berikan untuk anda.

Dalam erti kata lain, kerja anda hanya promote dan CONFIRMKAN costumer untuk tempah. Itu sahaja. Selepas pelanggan bersetuju dengan quotation kami dan proses printing dijalankan, maka anda layak menerima komisyen tersebut. Bayaran untuk tempahan lain dan senarai adalah seperti di bawah:

50-99 helai = Rm50
40-49 helai = Rm40
30-39 helai = Rm30
20-29 helai = Rm20
10-19 helai = Rm10

Kami memberi kebebasan kepada anda untuk promote dengan apa cara sekalipun. Bagi memudahkan anda, kami galakkan anda kongsikan di laman sosial peribadi anda seperti facebook, twiter, dan lain lain.

Sebarang pertanyaan atau pun kalau masih tak faham, bolehlah berhubung terus dengan kami melalui link ini Teratak kami. Banyak kita memberi, semakin banyak kita dapat. Apa salahnya rezeki ini kita kongsi bersama :)

Saturday, May 3, 2014

Fotografi interaksi manusia dan haiwan yang sangat unik (4 gambar)

"Fotografi yang amat unik dengan interaksi manusia dan haiwan sangat akrab bagai ada satu pertalian yang tak dapat dipisahkan". Begitulah yang dikatakan oleh Azhafizah dalam laman blognya yang pernah aku baca sebelum ini. Setuju? Ya, sebagai seorang photographer aku sangat bersetuju. Lihat sahaja gambar di bawah ini:

Comel tak saya posing? nak tengok :)

Eh, benda apa plak nie? :)

Ehem.. Tangkap gambar apa tu bro? :)

Benda nie ke photographer selalu bangga-banggakan tu.. emm

Nampak tak interaksi antara dua makhluk Allah ini. Sangat-sangat indah dan natural kan? Kadang-kadang aku terfikir, lebih baik aku jadikan haiwan-haiwan ini sebagai model assignment aku tak pening kepala otak. Keep smile.. (^_^)