Aku, mak dan kek coklat | AKU PENGEMBARA

Thursday, May 15, 2014

Aku, mak dan kek coklat

Kek? Apabila becakap pasal kek, aku memang tidak tergolong dalam golongan mereka-mereka yang suka makan kek. "Banyak makan manis nanti buruk gigi", bak kata mak aku. Bercakap pula pasal mak, mak aku pun bukannya tergolong dalam golongan yang suka makan kek. Apabila selalu sangat makan kek, secara tidak langsung ia akan mewujudkan satu rasa yang kurang enak di pandangan mata serta dinikmati oleh jutaan deria rasa (Fuh! ayat merapu aku)

Tapi itu tidak bermakna mak langsung tak boleh makan kek. Boleh makan tetapi tak boleh kerap samalah macam aku. Menjaga kesihatan gigi. Ok, cukup dengan celoteh panjang. Semakin panjang celoteh, semakin banyak pula aku merapuh.

Gambar hiasan

Street to the point, bulan lepas aku telefon mak bagi tahu aku nak bank in duit untuk mak. Alhamdulillah, ada rezeki sikit hasil daripada bisnes printing Teratak Aniq Bukhary bulan lepas.
"Mak bulan ni bank in Rm50 ya. Ada rezeki sikit". Aku cakap dalam telefon hari tu.

"Bagi duit ni sudah cukupkah kelengkapan kamera tu, lampu (speedlite), barang-barang kamera sudah ada?!" Soal mak.
Check mate! Aku faham maksud soalan itu. Mak tak mahu susahkan anak lelaki dia ini dan mak tahu anak dia ini seorang photographer dan perlu kepada equipment kamera yang mahal nak mampus tu. Aku asyik kalah kalau berdebat dengan mak pasal hal ini. Biasalah mak ada kuasa veto dan Sebarang keputusan yang dibuat mesti diterima tanpa sebarang bantahan. Ok fine! kali ini mak menang.

Baru-baru ini aku dapat idea. Tak mahu duit, aku hantar kek. Langkah awal aku tempah kek khas untuk mak dekat kampung. Orang yang buat kek itu pun dekat sahaja dan proses penghantaran dan pengambilan kek pun mudah. Aku just bayar melalui maybank2u sahaja.

Terima kasih mak, terima kasih akak pembuat kek :)

Semuanya berjalan seperti yang dirancang. Akhirnya kek pun siap. Mak pun pelik dari mana datang kek yang tertulis ‘I love my mom’ ini. Lepas itu saya yang berada di Puchong ini pun call mak, "tu hadiah untuk mak.. Jangan risau sudah bayar just ambil kek tu". Kali ini mak pula check mate tak terkata apa-apa. Terharu.

Yes! aku menang. Lepas aku suprisedkan mak, seriously hati aku tenang. Berapa sangatlah nilai sebiji kek  jika di bandingkan dengan pengorbanan mak melahirkan dan membesarkan?

TEGUR BILA AKU SALAH, HULURKAN TANGANMU BILA AKU LEMAH

17 comments:

  1. salam. waa...mesti ibu rasa bahagia tuu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Sekali sekali bg suprise kat mak :D

      Delete
  2. betul. pengorbanan ibu ni priceless. tak mampu kalau nak kira balik :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Fifi.. Buat la apa pun xkan terbalas jasa ibu..

      Delete
  3. Pngorbanan tiada bandingan... :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agreed.. Love my mom.. Huhu :D

      Delete
  4. Bangga ibu yang mendapat anak seperti Aniq. Mudah-mudahan baktinya berterusan buat ibu tercinta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin... Doakan semoga Aniq sentiasa menjadi anak yang mengenang jasa. :)

      Delete
  5. wahhh soo sweet buat macam tu kat mak.. Tabik spring sama lu bro. ekekeke

    ReplyDelete
  6. Terbaik lah dik
    Hati ibu hihi

    ReplyDelete
  7. alahai terharunya..ada potensi jadi suami romantik ni..keep it up ! hehe

    ReplyDelete
  8. haihh sweet nya abg aniq
    untung mak haha

    ReplyDelete
  9. terbaiklah, semua yang terbaik untuk ibu kita. tahniah bro.

    ReplyDelete
  10. sweetnye..moga sentiasa membahagiakan mak.

    ReplyDelete
  11. Perghh terbaik lah bro...selama ni dalam hayat ni, saya tak pernah pun buat suprise macam ni...terharu pulak rasanya...

    ReplyDelete
  12. mesti mak aniq seronok dan terharu dapat suprise macam tu :)

    ReplyDelete