Disebalik kemeriahan perhimpunan blogger terbesar Malaysia | AKU PENGEMBARA

Monday, December 16, 2013

Disebalik kemeriahan perhimpunan blogger terbesar Malaysia

Uncle kat tingkat bawah tu.. :)

Perhimpunan blogger terbesar Malaysia telah pun melabuhkan tirainya. Banyak kenangan manis dan juga ilmu bermanfaat diperolehi oleh blogger-blogger yang hadir termasuklah saya.

Apa yang berlaku disebalik perhimpunan ini dan apa yang saya dapat? Kata orang, kalau datang tapi tak dapat manfaat, baik tak payah datang. (Kata orang, bukan saya kata) :D


Pentas utama

Baiklah, malas nak bermadah pujangga lagi, di sini saya kongsikan sedikit pengalaman yang saya perolehi dari perhimpunan kali ini. Dalam event tersebut, banyak seminar yang dijalankan dan aktiviti-aktiviti menarik berlangsung.

Saya tertarik dengan satu aktiviti yang dikendalikan oleh pelakon Iqram Dinzly dalam sebuah hall. Dengan muka tak malunya saya bertanya kepada seorang abang kat tepi pintu, "bang, boleh masuk ke?". Alhamdulillah respon positif saya dapat. Saya pun apa lagi, Seronoklah dapat masuk.. :)


(Kiri) Iqram Dinzly

Aktiviti itu, lebih kepada satu perbincangan santai mengenai liku-liku perjalanan dan cabaran menjadi seorang selebriti alam maya (blogger). Perbincangan dimulakan dengan menjemput dua orang blogger yang berjaya dalam bidang masing-masing menceritakan perjalanan blog mereka. Cukup menarik.



Lelaki sebelah kiri tu (gambar di atas) pemilik blog kedairugby.blogspot.com yang berpengalaman luas dalam dunia bisnes. Saya sebenarnya terkejut apabila dia memberitahu dia merupakan seorang guru yang berasal dari Tawau, Sabah. Laaa.. Sekampung rupanya. Gadis cantik sebelah kanan tu pula kalau tak silap nama dia farizah. Saya lupa nak tanya nama blog (Siapa yang tahu boleh bagi link dekat saya).


Selepas itu, perbincangan dihangatkan lagi dengan penampilan blogger antara yang paling banyak follower di Malaysia iaitu Nisa Kay. Forever fifteen katanya.. Huhu. Dia cakap lagi dia dah enam tahun menjadi seorang blogger. Punyalah lama. Saya tak kenal komputer lagi dia dah ada blog dah. Hebat! :D

Nisah Kay nie seorang yang peramah dan banyak cakap. Opss.. Dia sendiri yang bagi tahu, kalau dia dah start bercakap, memang susah nak berhenti. Tak percaya? Tengok gambar kat bawah nie..

Tengok punya seronok dia cakap siap dengan gerakan tangan lagi. Hehe :D

Dalam penjelasan Nisa Kay nie, ada juga beberapa tips blogging berguna yang berjaya menarik perhatian saya. Antara yang paling saya ingat ialah "Kita kena bersyukur kalau orang kritik hasil tulisan kita, alhamdulillah ada juga orang yang tegur dan ingatkan kita". Katanya.

Benda nie mamang kena sangat dengan saya sebab saya pun pernah kena hentam kaw-kaw juga menerusi hasil tulisan saya Pembunuhan Along Spoon (Tulisan saya yang telah di re-post oleh lebih 20 blog). Kritikan itu hampir-hampir membuatkan saya angkat tangan dalam dunia blogging. Cukup bahaya kalau kita tak tahan dan tak tahu nak handle pengkritik-pengkritik yang sebenarnya sayangkan kita. :)

Di bawah ini gambar sesi soal jawab terus bersama blogger..

Sesi soal jawab lisan


Pelajar UNITAR yang turut mengajukan soalan.

Tidak ketinggalan mengajukan soalan.
Tapi yang nie mohon jangan kacau ok.
(Jgn marah dek) *Kidding :)

Perhimpunan yang pastinya akan terpahat dalam ingatan dan menjadi satu memori indah bagi saya..

Tell me if i'm wrong, catch me when i'm fall..


TEGUR BILA AKU SALAH, HULURKAN TANGANMU BILA AKU LEMAH

21 comments:

  1. perghhhh ika teringin kut nak pergi, tapi tak menyempat... --'
    adakah iqram dinzly ada blog? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iqram cakap dia xde blog la.. :)

      Xpe Ika, ada event blogger bila2 nti join ye.. ;)

      Delete
  2. Bestnya aniq.... dapat jumpa kawan2 blogger dari smua tempat..mesti meriah kan..tambah2 lg ada artis...hehe
    seronok bila dpt dengar cerita2 dari para blogger ni kan..pengalaman pahit manis dlm dunia blog...apa pun moga aniq dpt byk manfaat....:)

    ReplyDelete
  3. lau tak silap blog akak tuh nisa kay,..

    http://www.nisakay.com/

    ReplyDelete
  4. tak sempat nak join sebab clash kena test. tahun depan kena pergi ni

    ReplyDelete
  5. perghh..syoknya dapat pergi!! hahaah.. mesti banyak aktiviti kan? :)

    ReplyDelete
  6. wah !! best nyee .. rugi kite tak dapat pergi sebab tak tau pon ade event tu .. :((( melepas ..

    ReplyDelete
  7. biar betul..bro handsome tak terkalah dengan Iqram Dinzly

    ReplyDelete
  8. amboi..aniq kau kat Kl buat hapa ar? hehe...Tawau pulak rupanya...2 jam je p Ld..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Study dekat sini.. Aku pengembara.. huhu :D

      Delete
  9. eh.tak jumpe awak pun..pergi xjoin seminar dalam tu pun..kat luar pun xramai yang ada..so far best la..lagi best kalau ramai join :)

    ReplyDelete
  10. Wah,mcm best je.gambar uncle tua tu memang ada kat sana ke.

    ReplyDelete
  11. wahh seronoknya dapat pergi

    ReplyDelete
  12. teringin jugak nak jumpa nisa kay. tak ckp die bnyk cakap pun dah boleh agak die jenis yg mcm mna. hehe

    ReplyDelete
  13. Best bca psal event tu kt sini. Nmpak happening betul blogger event tu.

    ReplyDelete
  14. Terbaiklah bro dpt ilmu direct dari nisa kay..mmg dia ni antara yg terbaik!

    thanks bro berkongsi

    ReplyDelete
  15. Okey la tu dapat pengalaman baru kan... cuma masa bila ko datang yea... tak perasan pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blogger x femous memang org x perasan.. Huhu. Tp siyes, memang seronok n dapat pengalaman berharga..

      Delete
  16. Tak dapat hadir kerana menghadiri majlis pernikahan sepupu di kampung.

    ReplyDelete