Lawak : Jurufoto yang pelik (9 photo) | AKU PENGEMBARA

Tuesday, May 15, 2012

Lawak : Jurufoto yang pelik (9 photo)

Aku pengembara pernah terdengar orang cakap, "Hek elleh.. setakat nak tangkap gambar, aku pun boleh!". Aku pengembara pun pergi dekat dengan abang tu dan cakap dengan lembut, "Bang, photographer nie bukannya just TANGKAP GAMBAR, tetapi BUAT GAMBAR. Macam mana satu gambar yang dihasilkan itu mempunyai maksud dan memberi emosi kepada orang yang melihatnya. Kalau setakat tangkap gambar, adik saya yang kecil tu pun boleh". Walaupun agak kasar bahasa, tetapi itulah istilah dan pendapat peribadi Aku pengembara. Bersesuaian dengan itu, untuk menghasilkan satu gambar yang menarik dan mempunyai maksud, pelbagai kaedah dan teknik yang digunakan oleh photographer untuk menghasilkan gambar yang betul-betul berkualiti. Tak percaya? Lihat di bawah ini..

Lihat teknik nie, Photographer yang posing lebih. Hehe..

Nie pula, salah satu contoh Profesional photographer in Malaysia.

 Lihat pula nie, bukan main fokus lagi abang dan kakak photographer nie.

Apa pula pendapat anda tentang gambar nie? Hehe..

'Teknik kangkang' yang jarang dilakukan oleh mana-mana photographer. :)

Salah satu contoh photographer yang kreatif.

Dengan gaya snap macam nie, memang gempak la hasil kerja
kakak photographer nie. :)

Yang nie pelik sikit. satu dalam seribu. Hahaha..

Yang nie pula, photographer yang mengancam.


Sumber diperolehi daripada google image dan DSLR Aku pengembara sendiri. Gambar-gambar di atas sekadar untuk menghilangkan stress disamping assignment yang berlambak. Tapi relax and cool la. Jangan layan sangat stress tu. Boleh jadi gila ooo.. Apepon, Hope enjoy this!



TEGUR BILA AKU SALAH, HULURKAN TANGANMU BILA AKU LEMAH

5 comments:

  1. ni baru juru gambar yg betul,. haha ,. bersungguh2 nk amik gmba yg berkualiti,. bagus lah ,. nk jadi mcm tu jgk la,. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la kalau x malu.. haha. Tp sebenarnya benda nie bukan asing lagi dalam dunia fotografi.. dah banyak tempat dan macam-macam evant saya dah pegi.. mesti photographer buat benda-benda nie (termasuk saya)^^

      Delete
  2. terbahak2 secara senyap akak baca entri lawak giler nih. hilang gak stress akak pg2 sefi'ie ni dok memikiokan camana nk siapkan assignment website akak tu. kikiki

    ReplyDelete
  3. Hehe.. Beginilah kak realiti seorang jurufoto..

    Relax n cool la kak.. jgn stress sangat.. nanti kalau website tu dah siap, boleh ajar saya nanti ^^..

    ReplyDelete
  4. jurufoto pula yang posing.. hehe.. tapi memang unik la aniq..

    ReplyDelete