AKU PENGEMBARA: 03_12


Monday, March 26, 2012

Hakikat sebenar cinta

    Untuk mewujudkan sifat taat, cinta merupakan asbab terbaik. Sesungguhnya seseorang kekasih mentaati orang yg dikasihinya. Apabila perasaan cinta dan sayang yg mendalam wujud terhadap seseorang  maka ketaatan kepadanya adalah satu perkara yg semula jadi dan tabii. Tidak mematuhi kekasih adalah begitu berat bagi seseorang sebagaimana berat baginya mematuhi orang yg tidak dikasihi kerana ini bertentangan dengan tabii. Cara untuk membentuk cinta kepada seseorang itu ialah dengan memerhatikan kecantikannya dan kebagusannya. Pemerhatian ini sama ada melalui pancaindera zahir ataupun dibayangkan melalui pancaindera batin. Sekiranya dengan melihat akan kecantikan wajah sahaja boleh melahirkan cinta yg serta merta maka dengan suara merdu juga akan menambatkan hati dan akan menghasilkan kesan umpama besi berani.

Seorang penyair Farsi bermadah,

Tidak semestinya dengan memandang wajah sahaja cinta terbentuk.
Kadangkala khazanah cinta ini terbentuk dengan asbab perkataan.

    Kadangkala suara yg manis merdulah yg menarik perhatian dan kadangkala kecantikan dan kebijaksanaan ungkapan yg menyebabkan seseorang  itu jatuh cinta. Orang yg berpengalaman telah menyarankan supaya seseorang yg ingin membentuk perasaan cinta haruslah membayangkan sifat-sifat dan kelakuan yg baik yg terdapat pada orang yg dicintai dan janganlah pula sesuatu selain yg dicintai itu diberi tempat dihati. Dalam masalah cinta ini, jika terpandang wajah yg cantik atau tangan kekasih maka seseorang akan berusaha untuk melihat bahagian-bahagian anggota badan yg lain kepunyaan kekasihnya itu supaya cinta bertambah dan kerinduan hati akan hilang…

Sekiranya telah menanam benih di ladang, seseorang itu tidak mengambil peduli untuk mengairi ladangnya maka tanamannya tidak akan mendatangkan hasil. Begitulah juga, setelah jatuh cinta, jikalau seseorang itu tidak berusaha memberikan perhatian kepada orang yg dicintai, cinta itu akan lenyap ditelan masa. Namun, apabila seseorang itu menyiram benih cinta dihatinya dengan membayangkan rupa paras, bentuk, gerak geri, cara berjalan dan cara bercakap kekasihnya itu maka cintanya akan terus bertambah pada setiap masa.

Seorang pujangga Urdu bermadah:

Didapati begitu aneh keadaan sekolah cinta,
Seseorang yang memasuki sekolah ini
Tidak lagi akan mendapat cuti.

    Sekiranya pelajaran cinta itu dilupai, pada ketika itu juga kamu akan terlepas daripada cinta itu. Sebanyak  mana kamu mengingati pelajaran cinta itu, sebanyak itulah kamu akan terperangkap dalam cinta. 
*mencari rehdha Allah..

Aku pengembara: Dipetik dan di ubah suai drpd kitab fadhail amal karangan Maulana Zakariyya. Jika anda teliti  mengenai ayat-ayat yang digunakan, ia sebenarnya menyentuh aspek  cinta terhadap ayat-ayat Allah iaitu Al-Quran. Kitab ini dibaca di seluruh dunia dan telah pun diterjemahkan kepada pelbagai jenis bahasa termasuklah Bahasa Melayu. Ditempat tinggal AP sendiri (Felda Umas) kitab ini dibaca di Masjid Al-Muhajirin selepas selesai solat maghrib. Ia bertujuan untuk menimbulkan keghairahan dalam beramal kepada pembaca dan para pendengar yang hadir..

Tuesday, March 20, 2012

Perbezaan universiti dan sekolah

Sedar atau tidak, hari ini hampir sebulan Aku Pengembara meneruskan pengajian untuk semester baru nie. seriously AP happy sangat coz dpt study subjek baru dan mencabar.. Hari tu dapat info dari fakulti, AP akan study lebih banyak subjek fotografi drpd sem lalu.. Ada subjek photojournalism, lighting techniques dan ada beberapa lagi subjek berkaitan foto.. Memang inilah impian AP dari dulu ingin menjadi Professional photografer di dunia.. hehe.. Itu cerita kerjaya.. Tapi apa yang AP nak kongsi di sini ialah perbandingan antara Universiti dan sekolah.. Baru-baru nie AP dapat berita kawan-kawan seperjuangan ada yang baru menjejakkan kaki ke menara gading.. Alhamdulillah.. Gembira ada, sedih pun ada dengar berita nie.. AP pun malas nak ulas panjang cerita nie, apa-apa pun jom kita lihat beza U dan sekolah untuk panduan dan maklumat untuk semua. (Berdasarkan pengalaman AP)

Di sekolah dulu study beberapa tahun baru final exam. Mengambil masa yang agak lama serta memeningkan kepala. Cuba bayangkan, SPM kita kena study dari form 4 sampai form 5 (2 tahun) dan pelajaran dua tahun itulah yang akan keluar exam. Memang stress gilerrr. Kekadang yang tak study pun boleh masuk dalam exam. Apa boleh buat, nasib badan..

DI universiti pula, study satu sem pas tu final exam ataupun final projek. Selepas itu study pula pelajaran baru di semester yang baru. Tak la membebankan sangat. Tutup dan lock terus sem satu punya buku pun tak menjadi masalah. Tapi bagi AP satu kerugian besar kalau benda yang dah belajar pas tu lupa plak.. (pesanan untuk diri)

Dari aspek pemakaian, sekolah telah menetapkan semua student mesti memakai seragam putih bersih dan tiada pilihan lain (tu yang boring). Kalau berangan sangat nak pakai colour lain, jadilah pengawas macam kak Sahudah ataupun macam Abg Ahmad Fahmi tu. hahaha. Tu cerita zaman sekolah. Lagi satu, kena pakai kasut p sekolah. Nak pakai selipar, p cangkul parit sana.. tu la kata cikgu AP sekolah rendah dulu.

Beza study kat u, bebas nak pakai baju apa pun. Tak pakai baju pun no hal. Masing-masing jaga hal masing-masing (teruk kan?). Begitulah realiti kehidupan pelajar u. Kasut pula, pakai la apa jenis kasut dan jenama pun. Jazz star, converse, nike, adidas, kasut Pau Chu Kang pun boleh. ADA KU KESAH. Tiada siapa yang marah..
*Beza pakaian antara Universiti n Sekolah. Nampak??

Kat sekolah dulu jadual begitu padat seperti padatnya ikan sardin. haha.. Rest pun hanya masa rehat dan itupun hanya 20 minit diberikan. Lambat masok kelas, terpaksa la tunggu kat luar kelas ditemani dengan senyuman-senyuman "bikin panas" student yang lalu lalang. Apa boleh buat, bak kata seorang member, BERANI BUAT BARANI TANGGUNG LA..

Beza kat u, begitu banyak masa rehat dan sangat fleksible. Kekadang  pagi ada kelas petang pula tiada kelas. Lagi best kalau satu hari tu tiada kelas.. Kebiasaannya pelajar u akan memanfaatkan waktu ini untuk bersama dengan bantal busuk dari pagi sampai ke petang (nie bukan cerita kosong). Tidak kurang juga yang menghabiskan masa di pusat membeli belah bersama rakan-rakan..

Kat sekolah AP dulu, 6.30 semua student mesti berada di kawasan sekolah. Lambat satu minit, terpaksa la redha menjalani hukuman jogging di awal pagi mengelilingi tapak perhimpunan. Memang kreatif la hukuman nie dengan diperhatikan oleh lebih kurang seribu student lain.. first kena memang malu tak terkata tapi semakin kerap menjalani hukuman, rasa macam nothing la hukuman nie (tu kata rakan seperjoggingan AP dulu). hehe..

Kat u pula, paling awal kelas pun pukul sembilan pagi. Kekadang ada sesetengah kelas tu, pukul sebelas baru start belajar. Itupun masih ada juga student yang datang lambat. Macam biasa kalau dah lambat, masuk kelas  tu buat selambe je macam kebiasaan budak u buat (tidak termasuk AP :-)) Hehe. Ok la datang dari tak datang langsung.

Kat sekolah dulu, homework yang cikgu bagi begitu banyak. Tak sah kalau sehari tu tanpa homework. Kekadang sampai tiga, empat homework sehari mengikut subjek pada hari itu. apa nak buat. sabar laa (masa depan punya pasal).

Kat u pula perkataan homework memang tidak wujud tapi perkataan assignment selalu disebut. Homework dan assignment tu sama la. Cuma nama yang berbeza. hehe.. Assignment pun tak la membebankan sangat. Tiada alasan la tak siap assignment. Apa yang penting jangan buat kerja last minit. Semua kerja pun kalau buat last minit memang jarang la yang perfect.

Kat sekolah kita kena bawa banyak buku mengikut jadual yang ditetapkan. Kekadang tu sampai bekilo-kilo beratnya kita kena bawa p sekolah. Macam anak buah AP. Badan kecil, beg bukan main besar. kesian.. kesian..

Tapi yang best kat u, just bawa pen sebatang dan sehelai kertas pun sudah memadai. (nie untuk mereka yang terlebih rajin macam AP :)). haha. Tak payah la nak bawa sampai tiga atau empat buah buku teks sampai tiga puluh kilo berat. Lagi cun ada yang tak bawa langsung. Harap pinjam ngn member je (betul kan?) Yang nie jangan ikut ya. Satu kali boleh la kalau berkali-kali, tu rindu makan penumbuk la tu..

Kat sekolah duit belanja sehari tu dalam dua ringgit sudah mencukupi. Beli susu kacang satu tin dan nasi lemak 2.0 (macam tajuk filem plak) sahaja. Itu la menu yang menanti di waktu rehat. Mengidam nak makan burger terpaksa tunggu habis sekolah baru boleh beli kat luar..

Kalau kat u pula, tak kisah la nak makan apa. Itu yang best. Hari nie nak makan ayam esok nak makan lembu its up to u. janji ada duit laa. Jgn nak mengada-ngada nak makan sedap kalau xda duit. Hehe.. maksudnya sini, soal makan ikut citarasa anda..
 
*Lihat perbezaan.. Makan jangan tak makan

Kat sekolah, handphone adalah barang larangan. Memang tak boleh la bawa handphone. Arahan kementrian (itu kata cikgu AP). Tapi kat sekolah dulu, tiap hari jg AP bawa handphone. Bukan saja nak lawan cakap cikgu, tapi nak contact ngn adik, minta dijemput balek sekolah macam YB. Tapi kena pandai cover line la (yang nie jgn ikut).

Kalau kat u pula, nak bawa handphone tiada siapa yang marah. Kekadang tu time lecturer cakap depan, macam-macam ringtone boleh dengar. Siap "helo-helo" lagi dalam kelas. Tidak kurang juga yang sibuk dengar lagu je pakai earphone sepanjang kelas tu. Memang santai gila laa.. happy je study kat u nie. Tapi walaubagaimana pun, kita kena ingat yang kita nie student dan lecturer tetap lecturer. Adab ngn guru kena la jaga (pesanan untuk diri).

Kat sekolah peraturan sangat ketat. Diri seperti di kongkong. Siksa dan menderita. satu peraturan yang AP tak boleh ikut dulu rambut kena size satu. Jadi suzuran boy beb!  satu lagi baju kena masuk dalam. Ok la nampak kemas. Tapi rimas laa. AP nie jenis simple dan selekeh. orang utara kata 'serabai' sikit. Main masuk-masuk nie, tak minat laa.

Beza kat u peraturan sangat longgar. Ya la kan semua sudah besar. takkan la mau di kongkong lagi. kena pandai-pandai la jga diri. Kat u tiada siapa yang mau nasihat kita, jaga kita dan tunjuk ajar kita. Yang paling penting kena pandai la cari kawan. cari la kawan yang membantu dan membawa kita dekat dengan Allah. Kalau kawan ok, insyaAllah kita pun jadi baik. Zaman universiti nie penuh dengan cabaran dan dugaan. Kalau boleh jadilah seperti ikan di lautan, walaupun berada di lautan yang masin, namun ikan tetap dengan keadaan asal langsung tidak terkesan dengan masinnya air laut...

AP : - sorry ayat terabur.. :-)
        - Kepada member2 yang ambil result SPM esok, good luck for u all ok. CUDIPT..

Tuesday, March 13, 2012

Siapa diri anda sebenarnya

    Dalam ilmu psikologi, terdapat pelbagai kaedah yg digunakan utk mengenal diri seseorang. Misalnya, dari cara tidur saja, ahli psikologi boleh mengetahui sama ada org itu bersifat pemarah, mudah runsing, berfikiran singkat, ceria atau berani menyahut cabaran. Begitu juga dgn warna. Dari pemerhatian para psikologis, mereka boleh mengesan sifat seseorang berdasarkan warna kegemaran individu terlibat. Begitu juga dgn cara berjalan, horoskop, tahi lalat, garisan di tapak tangan dan cara senyum. Semuanya menyembunyikan karakter tertentu.
    Hari ini, Aku pengembara memberi peluang kpd pembaca sekalian utk mengenal diri anda sendiri. Kaedahnya mudah sahaja iaitu melalui buah-buahan yg menjadi pilihan anda. Caranya begini, andaikan anda duduk di sebuah meja dan dihadapan anda terdapat lima jenis buah-buahan iaitu…
  • Epal
  • Ciku
  • Oren
  • Pisang
  • Rambutan
Di antara lima jenis buah tersebut, yg mana satukah pilihan anda? Ingat, hanya sebiji buah sahaja untuk dipilih. Jangan tergopoh-gapah, fikir dgn cermat dan berhati-hati kerana pilihan anda itu akan mendedahkan siapa diri anda sebenarnya. Percayalah, hasilnya sangat menakjubkan dan 100% tepat!

Sudah pilih? Kalau sudah, lihat jawapan di bawah..

Epal     : maknanya anda seorang yg suka makan epal.

Ciku    : anda seorang yg suka makan ciku.

Oren    : anda seorang yg suka makan oren.

Rambutan    : anda seorang yg suka makan rambutan.

Pisang    : anda seorang yg suka makan pisang ( macam monyet) hehe..

Hebat, kan??

Tuesday, March 6, 2012

Lu kasi gua mati dulu la baru gua diam

KL Gangster semakin menjadi-jadi..
 KL Gangster..
 
Hidup baru? hidup lama yang gemilang..

 
Sekarang gua kasi rehat lu cukup-cukup..

 Lu jangan cari pasal sama gua. nanti lu susah ma..

Ada orang kacau lu kat dalam? bagi tau gua biar gua belasah!

Lu panggil lu punya anjing-anjing pijak sama gua sekarang gua mau tengok!

Apa lu cerita. Lu cakap cantek sikit..

Kalau aku jadi taiko, kau apa hal!

Kalau gua tak kasi bapak lu muka, da lama gua sepak lu punya muka tau!

Aku pengembara; Hasil karya minggu ini mendedahkan karya yang dihasilkan dengan hanya menggunakan edit paint yang terdapat dalam komputer anda.. cara edit cukup mudah dan cepat bergantung pada komitmen dan minat anda. Minggu ini  Aku pengembara memilih tajuk dialog KL Gangster untuk tatapan anda.. sebelum itu, terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung atau pun tidak dalam menghasilkan karya ini.. Hope you enjoy! 


Thursday, March 1, 2012

Air yang paling sedap

Air yang biasa dihamburkan dikedinginan malam sunyi ketika ramai orang sedang dibuai mimpi. Siapa yang pernah buat dan selalu buat, dia akan tahu betapa nikmat dan sedapnya air ini. Air mata yang dititiskan dihadapan Allah tidak dapat menandingi mana-mana air yang terdapat di dunia ini. Bersesuaian dengan itu, Aku pengembara membawakan satu kisah yang boleh dijadikan renungan dan harap semua enjoy dan mengambil pengajaran daripada kisah yang menarik ini.

 

     Semenjak nabi Adam terkeluar dari syurga akibat tipu daya iblis, baginda menangis selama 300 tahun. Nabi Adam tidak mengangkat kepalanya ke langit kerana terlalu malu kepada Allah SWT. Baginda sujud di atas gunung selama 100 tahun. Kemudian menangis lagi sehingga air matanya mengalir di jurang Serantip. Dari air mata Nabi adam itu, Allah SWT tumbuhkan pokok kayu manis dan pokok cengkih.
    Beberapa ekor burung telah meminum air mata baginda. Burung itu berkata, “sedap sungguh air ini.” Nabi adam terdengar kata-kata burung tersebut. Baginda menyangka burung itu sengaja mengejeknya kerana perbuatan derhakanya kepada Allah SWT. Ini membuatkan Nabi Adam semakin hebat menangis. Akhirnya Allah SWT telah menyampaikan wahyu yang bermaksud, “Hai Adam, sesungguhnya aku belum pernah menciptakan air minum yang lebih lazat dan hebat dari air mata taubatmu itu.”

Aku pengembara: Air mata taubat.. menangis di malam hari merupakan antara petua untuk sentiasa cergas sepanjang hari. Nantikan artikel seterusnya..