Rahsia rezeki melimpah melalui solat dhuha | AKU PENGEMBARA

Monday, March 31, 2014

Rahsia rezeki melimpah melalui solat dhuha

Rezeki yang melimpah-ruah, halal dan berkat adalah dambaan setiap insan. Namun untuk menjadikannya kenyataan bukanlah sesuatu yang mudah. Ini kerana kekayaan yang bertimbun dan kedudukan yang tinggi tidak menjamin keberkatan hidup yang hakiki.

Rezeki yang halal dan berkat bukan sahaja dapat membawa manusia menuju ketenteraman hati, malah dapat membawa kemuliaan di sisi Allah. Insya-Allah, kita dapat mencapainya dengan mengerjakan solat Dhuha.

Solat Dhuha adalah solat yang berkait rapat dengan rezeki sama ada dipermudahkan rezeki, rezeki diberkati, kemanfaatan rezeki dan pahala yang tinggi nilainya. Manakala di akhirat pula, Allah menyediakan pintu khusus baginya memasuki syurga.

Rahsia rezeki melimpah melalui solat dhuha

Ruang Waktu dan Waktu Afdal
Sesuai dengan namanya Dhuha yang bermaksud pagi, jadi ruang waktunya bermula kira-kira 20 minit selepas terbit matahari atau disebut dalam kitab-kitab fekah sebagai tinggi matahari daripada pandangan jauh sekadar satu al-Rumh atau batang lembing iaitu kira-kira dua meter. Waktu solat ini pula berakhir sebelum menjelang waktu Zuhur. Jadi, secara mudahnya batas waktu solat sunat Dhuha ini antara pukul 7:30 pagi hingga 1:00 tengah hari.

Waktu afdalnya adalah ketika sinar matahari kian panas. Berdasarkan sepotong hadis Nabi s.a.w. yang dirakamkan oleh Zaid bin Arqam, Rasulullah s.a.w. menjelaskan:
“Solat Dhuha ini afdalnya ketika matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.”
Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10:00 pagi hingga 1:00 tengah hari (Kitab al-Majmu’ karangan Imam Nawawi).

Cara Perlaksanaan
Secara asas dan mudahnya berdasarkan hadis-hadis Nabi, solat sunat Dhuha ini dilakukan seperti solat-solat lain, cuma bacaan yang dianjurkan Baginda s.a.w. selepas al-Fatihah, menurut hadis yang disampaikan oleh Uqbah bin Amir, ialah surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. (Riwayat al-Hakim)

Namun begitu, perkara (bacaan dalam solat) ini adalah sesuatu yang subjektif dan tidak statik. Maka tidak perlulah hanya terikat dengan kaifiat tertentu dan bacaan tertentu. Apa yang penting, solat tersebut diniatkan dengan betul, syarat-syaratnya dipenuhi dan rukun-rukunnya disempurnakan sebaik-baiknya. Begitu jugalah dengan doa selepas solat tersebut.

Jumlah rakaat solat Dhuha adalah 2, 4, 8 atau 12 rakaat. Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam.

Niat Solat Dhuha adalah seperti di bawah:


Kemudian, setelah selesai solat Dhuha maka bacalah doa ini:


Maksud doa:
“Ya Allah bahawasanya waktu Dhuha itu waktu Dhuha-Mu, kecantikan itu ialah kecantikan-Mu, keindahan itu keindahan-Mu, kekuatan itu kekuatan-Mu, kekuasaan itu kekuasaan-Mu dan perlindungan itu perlindungan-Mu". "Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit, turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu dhuha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaan-Mu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh”.
Nota
Kepada orang yang tidak menghafal surah-surah yang disarankan iaitu surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua, boleh dibaca apa-apa surah. Yang penting niat kita adalah ikhlas untuk Allah SWT.
Berkenaan doa pula, boleh baca  mana-mana doa yang berkaitan tetapi lebih afdal baca doa solat Dhuha yang khusus. Doa itu sememangnya cukup baik dan sempurna untuk memohon keberkatan rezeki dari Ilahi.

Dalam satu riwayat Rasulullah s.a.w. bersabda yang maksudnya :
“Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih di lautan.” (Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)
SEMOGA BERMANFAAT

P/s: Selepas serius mengendalikan bisnes di TERATAK ANIQ BUKHARY tu, baru plak terfikir nak buat solat dhuha. Alahai... Lemahnya iman.. Tak tahu cara nak solat dhuha, so saya buatlah sedikit research then saya kongsikan di halaman ini. Semoga perkongsian kali ini bermanfaat untuk diri saya terutamanya setrusnya para pembaca yang terus menerus memberikan sokongan kepada blog ini. :)

Pautan: Ibu berbicara

TEGUR BILA AKU SALAH, HULURKAN TANGANMU BILA AKU LEMAH

16 comments:

 1. alhamdulilah..betuk dik..janji allah itu benar. mari kita jadikan ini satu amalan hidup kita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul kak.. Sama-sama kita amalkan.. :)

   Delete
 2. Terima kasih atas perkongsian ini... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama-sama. Semoga bermanfaat buat kita :)

   Delete
 3. Terima kasih atas perkongsian ilmu yang amat diperlukan ini. Sama-samalah kita amalkannya....

  ReplyDelete
 4. terima kasih kerana berkongsi...

  ReplyDelete
 5. Amalan yang besar fadhilat yg kena rebut dan tak susah pun nak buat. mudahan sama-sama kita amalkan.

  ReplyDelete
 6. Terima kasih bro kongsikan..masih belum buat lagi solat ni..apalah..malas dek pun..

  ReplyDelete
 7. terima kasih...sangat bermanfaat

  ReplyDelete
 8. Alhamdulillah... perkongsian bermanfaat. Terima kasih peringatan . 1 lg kan, tn. guru akak pernah berpesan, amalkan zikir YA WAHHAB dan ayat 1,000 dinar. In shaa Allah murah rezqi

  ReplyDelete
 9. perkongsian yang sangat bermanfaat. terima kasih Aniq.

  ReplyDelete
 10. Assalamualaikum dan salam singgah petang dik..perkongsian yang baik dan peringatan untuk kita semua...terima kasih atas perkongsian ini..

  ReplyDelete
 11. terima kasih atas perkongsian ini..sangat berguna.

  ReplyDelete
 12. Info yang mudah diikuti.Thanks for sharing. :D

  ReplyDelete
 13. Salam.Ramai jutawan-jutawan sebelum menjadi jutawan memang tak lekang dengan Dhuha dan menjadi sebati dah dengan diri mereka.Jemput datang blog yer.Semoga terjalin ukhwah

  ReplyDelete