AKU PENGEMBARA: 06_13


Wednesday, June 26, 2013

Koleksi perbualan suami isteri yang romantik

Situasi 1 (Bila awak sampai)
ISTERI: Bila awak sampai?
SUAMI: ya. masanya da sampai.
ISTERI: Maksud saya bila awak sampai sini?
SUAMI: Bila saya sampai itu tak penting yang penting inilah masanya.
ISTERI: Masa untuk apa?
SUAMI: Masa untuk saya luahkan apa yang awak nak dengar.
ISTERI: Erm, Apa yang awak nak cakap?
SUAMI: Sebenarnya Saya nak cakap yang saya sayang awak. sumpah tak nak cari yang lain..
ISTERI: *hug* (terharu ..)

Situasi 2 (pasangan khawin muda)
SUAMI : Esok sayang ada paper kan.. pukul berapa sayang?
ISTERI : Kenapa bang? Abang dari sebelum kita nikah selalu tanya pukul berapa saya mula exam.
SUAMI : (senyum) Sebenarnya dari kita kenal dulu, setiap kali sayang exam je abang bacakan yasin dalam waktu sayang mula exam tu. Mudah-mudahan dapat bantu jiwa  dan dipermudahkan jawab dengan baik.
ISTERI : Abanggggg (menangis terharu)

Situasi 3 (Cinta abadi)

SUAMI: Kalau diberi pilihan untuk siapa mati dulu, awak rasa siapa yg patut mati dulu?
ISTERI: Saya harap abang mati dulu .
SUAMI: Sampai hati awak kan, saya saja nak uji awak sama ada awak betul-betul sayangkan saya . :’(
ISTERI: Abang tak nak tahu kenapa saya harap abang mati dulu ?
SUAMI: Tak perlu nak jelaskan. Dah terbukti awak tak sayangkan saya lagi dah, bila saya mati awak akan cepat-cepat cari yang lain!
ISTERI: Hmm, cara abang fikir tu salah sayang ..
SUAMI: Apa yang salah pulak ???
ISTERI: Saya harap abang pergi dulu sebab saya tak sanggup nak tengok abang sedih bila saya takde nanti. Kalau abang yang pergi dulu, saya nak sedekahkan al-fatihah kat abang tiap-tiap hari supaya abang tenang kat sana. Dan saya nak doa hari-hari supaya dapat bertemu dengan abang semula kat ‘sana’ . :’)
SUAMI: (terdiam ) ♥♥ ♥♥ ♥♥

Situasi 4 (Suami mengada)

SUAMI: (sambil belai rambut isterinya) awak cantik malam ni..
ISTERI: Malam ni je, semalam ??
SUAMI : Malam semalam comel, mlm ni cantik, mlm esok cute dan seterusnya yg sama waktu dengannya! (sambil cubit hidung isterinya).
ISTERI: Hehehe.. (>.<)"

-SEKIAN-

Aku pengembara: Indahnya cinta itu jika disalurkan pada tempat yang betul. Seperti biasa jangan lupa doakan untuk admin blog semoga bertemu jodoh yang baik dan mendengar kata ok ^^.

Pautan

Sunday, June 23, 2013

1st Mini GA by Random Rainbow"


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Support! ^_^

Saturday, June 22, 2013

Peninggalan arwah Din Beramboi

Dalam kenangan
Hari ini saya ingin menulis mengenai seorang pelawak yang telah meninggalkan kita tiga tahun lepas iaitu arwah Mior Ahmad B. Badri ataupun Din Beramboi. Untuk pengetahuan hari ini merupakan hari ulang tahun kelahiran arwah dan disebabkan itu jugalah hari ini saya menulis berkaitan pelawak yang serba boleh ini.

Tulisan ini sebenarnya lebih kepada memperingati dan rindu saya kepada arwah yang pernah menghiburkan saya ketika zaman SPM dulu. Kebiasaannya, sebaik sahaja selesai menjawab soalan latih tubi, saya dan rakan-rakan akan berhibur dengan mendengar dialog perbualan radio karya arwah Din di bawah ini. Layan video dibawah:



(Dialog di bawah start minit 2.00)
Hello!
Hello, siapa tu?
Nie saya Encik Khairul.
Dari mana Encik Khairul?
Saya dari Pandan Indah.
Oh, Pandan Indah. Jadi apa masalah Encik Khairul?
Begini, saya baru pindah rumah baru.. nie masalah dia,
depan rumah saya nie jalan dah berlubang..
Encik Khairul, nie jalan tar ke jalan kereta api nie?
Jalan tar. Masalah dia bila jalan dah berlubang,
bila hujan turun bertakung la air. Yang menjadi masalah,
jiran sebelah rumah saya dia dah ternak ikan dalam tu.
Oh, depan rumah Encik khairul ka nie?
Depan betul-betul saya nak keluar rumah..
kalau saya tak berhati-hati, saya akan masuk dalam lubang tu tadi.
Terpijak ikan la nie?
Ya! so, saya da warning kat dia, yang kolam tu saya punya..
tapi dia cakap dia punya sebab ikan tu dia yang bela dalam tu.
Jadi sekarang lubang nie Encik Khairul punya ke sapa punya nie?
Saya yang punya.. saya dah tiga kali bertumbuk dengan dia..
saya dengan dia sama-sama la masuk ICU.
Oh, sama cedera parah la nie?
Cedera parah teruk! tapi saya lagi teruk la kena.
Jadi Encik Khairul nak buat macam mana nie?
Pasal kalau saya gaduh dengan dia pun saya kalah..
jadi saya harap pihak bandaraya dapat la menyelesaikan masalah nie.
Saya tak boleh tahan lagi la nie.. sebab dia hari-hari jual ikan.
Nie Encik Khairul di mana alamat nie?
Di Pandan Indah tu dekat.. ada corner tu.. masuk dalam sikit..
Nie dekat tangki air ke?
Ahh.. belah belakang tu.. sebelah loji tu.. tahu ke?
Tahu. saya biasa pergi loji tu.. saya selalu mandi sana.
Ya. dekat situ la..
Encik Khairul, kita akan cuba dapatkan jawapan daripada pihak bandaraya..
jadi Encik Khairul jangan bersusah hati la.
Nie dekat depan rumah, jiran saya tengok ikan dia nie.
Ok. Encik Khairul perhatikan saja. jangan kacau dia.
Saya dah tak boleh tahan dah nie..
Jangan kacau nanti berlaku pertengkaran tak baik.. buruk akibatnya..

Ok. Terima kasih.

Walaupun gambar ini tiada kena mengena dengan arwah, namun gambar ini jugalah yang telah mengingatkan saya dengan satu babak ternak ikan yang terdapat dalam perbualan video di atas.

# Mior Ahmad B. Badri semoga roh mu tenang di sana. Al-fatihah! :(

Thursday, June 20, 2013

Koleksi perbualan suami isteri yang kelakar

Santai. Seperti biasa untuk bacaan mereka yang sudah berumahtangga sahaja. Bagi yang belum cukup kreteria, anda dinasihatkan untuk meninggalkan halaman ini dengan segera.. Huhu. Kejamnya :)

Situasi 1 (main sembunyi-sembunyi)

ISTERI : Abang jom main sembunyi2 nak tak?
SUAMI : Tak nak lah sayang.
ISTERI : Alaa , kenape ?
SUAMI : Sebab wanita macam sayang sukar ditemui .
ISTERI : Terharu *hug*.. tapi kenapa?
SUAMI : Sebab, kulit awakkan gelap.
ISTERI : Jantan tak gunaaaa!!!!!! -.-


Situasi 2 (tekad kurus)

ISTERI: Abang, saya rasa nak diet la. puasa dua minggu boleh tak?
SUAMI: Boleh sayang. Tapi jaga kesihatan. Abang tak kisah pun sayang berisi.

selepas 2 hari..
ISTERI: Abang, hari ni tak nak puasa la.
SUAMI: nape pulak?
ISTERI: Sebab tak tahan tengok kawan ofis makan.
SUAMI: Ok. Ikut sayang lah..

selepas 4 hari:
ISTERI: Abang start esok saya tak nak makan nasi la. kali ini saya tekad!! hmm. (dgn muka bersungguh2)
SUAMI: Abang pon nak tekad jugak lah...
ISTERI: tekad ape? abang kan dah kurus?
SUAMI: tekad takmo beli beras. biar tetap skit pendirian bini abang yang nak kurus nie..

Situasi 3 (Nama anak)
Suatu Malam suami isteri sedang duduk sambil menonton tv:
ISTERI: Nie semua salah abang la!!
SUAMI: Laa apasal plak nie?
ISTERI: Kan saya dah cakap dulu, jangan kasi nama LiA kat anak kita, abang degil!
SUAMI: Ok laa tu apa la awak nie. Saya suka nama LIA.
ISTERI: Ok apanya!! Sampai semua jiran-jiran kita panggil saya Mama LIA. Mamalia.. mamalia.. mamalia.. tensen tau tak??
SUAMI: hehe..

-SEKIAN-

Aku pengembara: Indahnya cinta itu jika disalurkan pada tempat yang betul. Jangan lupa doakan sekali untuk admin semoga mendapat jodoh yang baik dan mendengar kata. Huhu ^^. Assalamualaikum.

Pautan

Wednesday, June 19, 2013

Koleksi gambar-gambar lawak minggu ini (9 gambar) #3

Setelah dinilai oleh crew-crew Aku pengembara yang bertugas, di bawah ini merupakan gambar-gambar terpilih yang berjaya mendapat tempat pada minggu ini. Ok, malas nak cerita panjang, Jom layan gambar di bawah :)

1) Bagi mereka yang susah nak bangun pagi ^^

2) Remote TV pun jadi laaaa... :)

3) Amacam.. Ada bran?? ^^

4) Hadiah untuk pengantin baru yang awesome ^^

5) Yang ini baru puas makan... :)

6) Masak, masak juga.. keselamatan tetap diutamakan :)

7) Alhamdulillah rezki untuk hari ini ^^

8) Apabila otak terlebih kretif..:)

9) Jangan kacau! aku tengah buat kajian ni.. Keh3

HOPE ENJOY!

Saturday, June 15, 2013

Video: Serius terharu tengok pengorbanan cinta ini

Video cinta berdurasi 6.33 minit ini untuk tatapan anda semua. Sebelum tu, nak bagi tahu awal seperti biasa video ini hanya boleh ditonton oleh mereka yang telah akil baligh sahaja. Bagi yang di bawah umur, anda diberi dua pilihan sama ada untuk mencari artikel-artikel lain dalam blog ini ataupun menekan button X untuk meninggalkan halaman ini ^^. Baiklah, tanpa berlengah lagi, terimalah video menarik yang berjaya menyentuh hati admin pada petang ini. Mempersembahkan :)


Apa pendapat anda mengenai video ringkas ini? Saya tak nak mengulas panjang, apa yang saya nak bagi tahu, sakit bersalin adalah sakit yang paling sakit di dunia. Secara puratanya manusia hanya boleh menahan sakit sehingga 45 (del) unit sahaja. Tetapi sakit bersalin, para ibu yang mulia ini terpaksa menahan kesakitan sehingga ke 57 (del) unit. Iaitu satu julat kesakitan yang teramat sangat sehingga dikatakan seperti 20 tulang yang dipatahkan serentak. Fuh, Sakit dowh!

Oleh itu, sayangilah ibu anda yang berkorban nyawa untuk melahirkan kita ke dunia ini. Apa yang penting, ambil pengajaran daripada kisah sedih romantik ini. Wassalam..

Thankz mimihanizakua.blogspot.com

Friday, June 14, 2013

GiveAway Maniac from Muna & Iyraa


46 pemenang dicari!!


Barangan blog
  • Bloglist x10
  • Review x7
  • Doodle x4
  • Half doodle x3

Barangan pos
  • Bookmark x5
  • Keychain felt x2
  • Appletox x2
  • Korean blouse x1
  • Baju Tribal x1 *ditukar
  • Skirt labuh x1
  • Keychain nama x2
  • Hand sleeves for men, black x2
  • Kraftangan Sarawak x1
  • Blanket x1
  • Patung TED (15cm) x1
  • Patung Pooh (15cm) x1
Topup
  • RM5 x3

1st big giveaway diari sedetik lebih Farisha


Alhamdulillah..Syukur ke hadrat ilahi kerana dengan rahmat-NYa, Farisha berjaya menganjurkan
"1st Big Giveaway Diari Sedetik Lebih Farisha"
bersempena pertengahan tahun 2013
Kejap je masa berlalu,kan?

Pencarian Sponsor telah dimulakan pada 22/04/2013 dalam entry INI. Mula-mula nak mencari sponsor, teragak2 jugak takut tiada yang sudi sponsor. Tapi alhamdulillah, sponsor semua amat baik hati dan sporting! Terima kasih yang tidak terhingga diucapkan kepada sponsor-sponsor kerana menyokong 1st Big Giveaway ini

Jadi, pada hari ni, 15/05/2013 rasmilah pembukaan Big Giveaway ^.^
(sambil ambil mood potong ribbon merah..hehe)..
Audience...Please Clapping your hands! :) Clap! Clap! Clap!!

Hadiah berjumlah RM 800.00 untuk dimenangi!!
50 pemenang utama di cari!

Para peserta dikehendaki JUJUR ketika melakukan tugasan yang diberi. Semua tugasan adalah WAJIB sebab Hadiah yang akan diberi adalah berbaloi dengan usaha korang menyiapkan tugasan
(Seandainya korang menang Hadiah GA dari Sponsor yang terlibat dan didapati korang tak follow Blog/ like Facebook /add friend Facebook sponsor tersebut, automatik hadiah akan terbatal dan digantikan dengan pemenang baru)

Antara syarat-syarat penyertaan :-
1) Mempunyai blog dan Warganegara Malaysia.
2) Tinggal di Malaysia
3) Follow blog ini (untuk mengetahui update terkini GA)
4) Follow, Add Friend dan like sponsor.
5) Paling Wajib - Copy coding yang telah disediakan dan pastekan di ruangan HTML.
6) Letakkan URL entri di ruangan komen di bawah.

[1. klik pada Html 2. paste coding entry 3. tekan compose . 4 klik publish]


Follow Blog Sponsor




Like Fan Page Sponsor





Add Friend Facebook Sponsor


BEUTSKIN ESSENCE DATYN MIA
NATURACTOR COLLECTIONS
CAPTURE BOOTH
MAKAN COKELAT ZAI
NATURACTOR COSMETICS
(**tambahan - sila like & share mana2 gambar produk dalam album sponsor Naturactor ini**)
MAKAN COKELAT ZAI
NUR IZZUREEN
SITI NOR AMIERA

Klik Iklan Sponsor
(tunggu sehingga habis loading)


http://bit.ly/14ZrpY1
http://bit.ly/ZP9QVX
http://my.sharings.cc/syaika/share/SmoothManageable/
http://my.sharings.cc/syaika/share/LibresseShineOn

Follow Twitter



Hadiah-Hadiah Terhebat


Top Referral x 1

1) Produk SNE (Excel Tea) bernilai RM75 + 1 hamper cenderahati bernilai RM20 + 1 keahlian percuma SNE
+
2) Jam Dinding Limited Edition (Customized) bernilai RM 25 + Percuma Baucer RM50 bagi pembelian Kad Kahwin
+
3) 2 pcs Book Mark Limited Edition Bear Comel


Hadiah Cabutan Random.org


Vital Energy Q10 Lotion (Toner) + Compressed Mask bernilai RM 85 x 1 pemenang
Vital Energy Whitening Lotion (Toner) bernilai RM 80 x 1 pemenang
Serbuk Cheeze bernilai RM 75 x 1 pemenang
Set Kecantikan 3 In 1 Nour Ain bernilai RM 52 x 1 pemenang
Shawl Half Moon Sakura bernilai RM 45 x 1 pemenang
Mini Fondue Porselin bernilai RM 45 x 1 pemenang
Adjustable Slimming Belt bernilai RM 40 x 1 pemenang
Wangian Kasturi Puteh Syifa bernilai RM 35.90 x 1 pemenang
Kain Pasang Cotton bernilai RM 30 x 1 pemenang
Jam Dinding Limited Edition (Customized) bernilai RM 25 x 4 pemenang
Chocolate Love Box bernilai Rm 25 x 1 pemenang
Shisheido Black Mask 5 pcs bernilai RM 18 x 1 pemenang
Top Up RM 10 x 4 pemenang
Top Up RM 5 x 3 pemenang
2 pcs Book Mark Limited Edition Bear Comel x 11 pemenang
Baucer Anis Felt Craft 10% x 3 pemenang
Header Blog x 5 pemenang



Hadiah Saguhati Random.org

Review Blog x 8 pemenang

KLIK GAMBAR UNTUK LIHAT HADIAH

Rajin-rajin la korang promote GA ni ye sebab Farisha nak cari banyak pemenang!!
Di samping tu, korang berpeluang menang hadiah Top Referral bernilai RM 170!!

**Sepanjang 1st Big Giveaway ini dijalankan, akan terdapat promosi + hadiah percuma yang akan diberikan kepada pengomen yang bertuah oleh Para Sponsor! Nak tahu entry yang mana?
Tunggu! *-*

Tarikh Tamat : 15/06/2013, jam 12 tengah malam
Pemenang akan di umumkan pada 18/06/2013

Sekian Terima Kasih


Ya Allah! beratnya dosa meninggalkan solat fardhu

Assalamualaikum w.t.b

Di hari jumaat penghulu segala hari ini, saya kongsikan sedikit mengenai dosa meninggalkan solat fardhu. Semoga informasi ini bermanfaat dan menjadi pendorong kepada kita semua untuk menjadi orang yang menjaga solat. Lihat di bawah:


1) Solat Subuh : Satu kali meninggalkan akan dimasukkan ke dalam neraka selama 30 tahun yang sama dengan 60.000 tahun di dunia.

2) Solat zuhur : Satu kali meninggalkan dosanya sama dengan membunuh 1.000 orang umat islam.

3) Solat asar : Satu kali meninggalkan dosanya sama dengan menutup/meruntuhkan ka’bah.

4) Solat maghrib : Satu kali meninggalkan dosanya sama dengan berzina dengan orang tua.

5) Solat isyak : Satu kali meninggalkan tidak akan di redhai Allah SWT tinggal di bumi atau di bawah langit serta makan dan minum dari nikmatnya.

Aku pengembara : Semoga kita sentiasa dalam pemeliharaan Allah s.w.t dan digolongkan dalam kalangan orang-orang yang menjaga solat. Amin!

Wednesday, June 12, 2013

Persoalan kenapa rabu di pilih sebagai entry wordless?


'Wordles wednesday'. Apa yang kita faham mengenai perkataan ini? Seperti biasa, hari rabu merupakan hari di mana rata-rata blogger akan berkongsi satu entry merujuk hanya kepada gambar yang lebih dikenali sebagai 'wordless wednesday'. So, apa sebenarnya wordless wednesday ini?

Ok, bagi rakan-rakan blogger yang tak tahu lagi, di sini saya kongsikan sedikit info mengenai perkataan ini. Setelah membuat sedikit kajian mengenainya akhirnya saya menemui jawapan ini. Merujuk kepada Wiki.answers.com, definisi wordless wednesday adalah seperti berikut:

On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.

Di mana setiap rabu bloggers membuat post bergambar tanpa apa-apa penerangan cerita dan lain-lain. Gambar tersebut mempunyai seribu makna dan gambar itulah yang akan menceritakan segala-galanya. Ada juga berpendapat, blogger dibenarkan post gambar beserta perkataan namun hendaklah meminimumkan penggunaan perkataan itu.

Ok dah settle apa sebenarnya maksud wordless wednesday. Sekarang yang menjadi kemusykilan, kenapa hari rabu yang dipilih sedangkan masih banyak lagi hari-hari lain? Saya pun terfikir juga, kenapa rabu? Agaknya nak matchingkan huruf 'W' untuk kedua-dua perkataan supaya sedap di dengar. Wordless wednesday!. kalau sebut wordless monday atau wordless tuesday kan tak sedap dengar (^_^). Itu pendapat saya sahaja. Bagi sesiapa yang tahu boleh berikan penjelasan kerana setelah saya buat research, saya tidak menemui jawapan kenapa rabu menjadi pilihan. :)

-SEKIAN-

Sunday, June 9, 2013

Segmen "2 in 1" by ~ Nabila

Photobucket

(KLIK BANNER UNTUK JOIN)

Peserta tempat pertama hingga ke tempat 14 akan menerima hadiah ! Jom Join Cepat !~ Cepat !

Segmen ini disponsor oleh :-

Senarai Hadiah :-
  1. Voucher di Zara Outlet RM10x3
  2. topup RM3 x2
  3. Topup Rm5x2
  4. Topup Rm5x5
  5. Topup RM3x5 
  6. Topup Rm10x1
  7. Topup RM5x2
  8. Topup Rm5x2
  9. Topup RM5x2
  10. CD photo editing x10

Saturday, June 8, 2013

Apa sebenarnya kaum hawa mahukan daripada lelaki

Kaum hawa
Apa yang kaum hawa mahukan?

°♥˚ Kaum hawa sebenarnya tersangat ingin lelaki tanya mereka soalan di bawah ˚♥°
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Nak tahu apa dia... ?
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Ada kat bawah nih soalan nye...!
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Jap² turun lagi !!
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Ada ke soalan nie...???
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Bawah² lagi heheheee !!
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Mesti korang dah tension kan?
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Eh, kejap2.. jangan laa mengalah.. byk lagi masa la
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Anda kena tipu
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Okay2, dah nk smpai dah..
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Adoii, jauh lagi ker??
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Tadaaaa.. dah sampai..
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Hek eleh, X sampai lagi ker?
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Aik? bila nk sampai nie? hmm (_ _!!)
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Adoi, dah x larat dah nii..
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ X pe2, sabar tu kn separuh dari iman
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Oh tidak !! Mesti anda tertekan kan?
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Kejap jer lg sampai la tu.. kejap jer lagi..
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Huh!!! (^_^)V
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Okay2, X silap, ada lagi beberapa tangga jer..
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Aik, npe x abis2 lg nie? hmm..
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬ Okey, soalan nye bawah tu jek hehehe
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
(> " " <)
( ='o'= )
-(,,)-(,,)-
SUDIKAH AWAK MENJADI ISTERI SAYA...? (>.<) Inilah yang mereka nanti-nantikan..


"Jaga diri awak untuk saya dan saya akan jaga diri saya untuk awak.."

-WASSALAM-

Pautan

Friday, June 7, 2013

12 orang yang di doakan malaikat

Berikut golongan-golongan yang didoakan oleh malaikat:

1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.
"Barangsiapa yang tidur dalam keadaan suci, maka malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa 'Ya Allah, ampunilah hambamu si fulan karena tidur dalam keadaan suci". (HR Imam Ibnu Hibban dari Abdullah bin Umar)

2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat.
"Tidaklah salah seorang diantara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali para malaikat akan mendoakannya 'Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia' (HR Imam Muslim dari Abu Hurairah, Shahih Muslim 469)

3. Orang-orang yang berada di shaf barisan depan di dalam solat berjamaah.
"Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya bershalawat kepada (orang - orang) yang berada pada shaf - shaf terdepan" (Imam Abu Dawud (dan Ibnu Khuzaimah) dari Barra' bin 'Azib)

4. Orang yang menyambung shaf solat berjamaah (tidak membiarkan kosong di dalam shaf).

"Sesungguhnya Allah dan para malaikat selalu berselawat kepada orang-orang yang menyambung shaf-shaf" (Para Imam yaitu Ahmad, Ibnu Majah, Ibnu Khuzaimah, Ibnu Hibban dan Al Hakim meriwayatkan dari Aisyah)


5. Para malaikat mengucapkan 'aamin' ketika seorang Imam selesai membaca Al Fatihah.
"Jika seorang Imam membaca 'ghairil maghdhuubi 'alaihim waladh dhaalinn', maka ucapkanlah oleh kalian 'aamiin', karena barangsiapa ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, maka ia akan diampuni dosanya yang masa lalu" (HR Imam Bukhari dari Abu Hurairah, Shahih Bukhari 782)

6. Orang yang duduk di tempat solatnya setelah melakukan solat.
"Para malaikat akan selalu berselawat ( berdoa ) kepada salah satu diantara kalian selama ia ada di dalam tempat solat dimana ia melakukan solat, selama ia belum batal wudhunya, (para malaikat) berkata, 'Ya Allah ampunilah dan sayangilah ia'" (HR Imam Ahmad dari Abu Hurairah, Al Musnad no. 8106)

7. Orang-orang yang melakukan solat shubuh dan 'asar secara berjama'ah.

"Para malaikat berkumpul pada saat solat shubuh lalu para malaikat ( yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga shubuh) naik (ke langit), dan malaikat pada siang hari tetap tinggal. Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat 'asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat 'ashar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal, lalu Allah bertanya kepada mereka, 'Bagaimana kalian meninggalkan hambaku?', mereka menjawab, 'Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, maka ampunilah mereka pada hari kiamat'" (HR Imam Ahmad dari Abu Hurairah, Al Musnad no. 9140)

8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa sepengetahuan orang yang didoakan.

"Doa seorang muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa sepengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, maka malaikat tersebut berkata 'aamiin dan engkaupun mendapatkan apa yang ia dapatkan' (HR Imam Muslim dari Ummud Darda', Shahih Muslim 2733)

9. Orang-orang yang berinfak.
"Tidak satu hari pun dimana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali 2 malaikat turun kepadanya, salah satu diantara keduanya berkata, 'Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak'. Dan lainnya berkata, 'Ya Allah, hancurkanlah harta orang yang pelit'" (HR Imam Bukhari dan Imam Muslim dari Abu Hurairah, Shahih Bukhari 1442 dan Shahih Muslim 1010)

10. Orang yang sedang makan sahur.

"Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya berselawat (berdoa ) kepada orang-orang yang sedang makan sahur" Insya Allah termasuk disaat sahur untuk puasa"sunnah" (HR Imam Ibnu Hibban dan Imam Ath Thabrani, dari Abdullah bin Umar)

11. Orang yang sedang menjenguk orang sakit.
"Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70.000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang kapan saja hingga sore dan di waktu malam kapan saja hingga shubuh" (HR Imam Ahmad dari 'Ali bin Abi Thalib, Al Musnad 754)

12. Seseorang yang sedang mengajarkan kebaikan kepada orang lain.
"Keutamaan seorang alim atas seorang ahli ibadah bagaikan keutamaanku atas seorang yang paling rendah diantara kalian. Sesungguhnya penghuni langit dan bumi, bahkan semut yang di dalam lubangnya dan bahkan ikan, semuanya bershalawat kepada orang yang mengajarkan kebaikan kepada orang lain" (HR Imam Tirmidzi dari Abu Umamah Al Bahily)

-SEMOGA BERMANFAAT-

Artikel berkaitan : Gigi dan dada termasuk perkara yang perlu dijaga kaum wanita

Pautan

Thursday, June 6, 2013

Filem lakonan Khairy Jamaluddin sebelum bergelar menteri


Siapa tidak kenal dengan pemimpin bersuara lantang, Yang Berhormat Khairy Jamaluddin Abu Bakar ini. Pemimpin yang cukup tegas dalam menyuarakan pendapat-pendapat beliau jika dirasakan pendapat itu memberi kebaikan kepada negara. Namun ramai yang belum mengetahui, sebelum menjadi menteri YB Khairy Jamaluddin pernah melakonkan satu watak pemandu teksi dalam siri filem pendek yang bertajuk Meter pada tahun 2009.

Filem arahan Benji Lim dan Bahir Yeusuff disiarkan di laman web projek 15Malaysia yang memaparkan 15 filem pendek menyentuh pelbagai aspek kehidupan mengetengahkan pandangan mengenai isu-isu semasa dengan cara yang agak melucukan. Lihat video di bawah:

Enjoy this!

Apa yang menarik dalam filem pendek ini, setiap daripada babak yang ditonjolkan mempunyai mesej penting yang berguna untuk kita rakyat Malaysia. Apa-apa pun, Tahniah kepada YB Khairy kerana telah membawa watak dengan berkesan. Hehe. Semoga pemimpin sempoi ini akan terus maju dan dapat berbakti kepada rakyat terutamaya kementerian belia dan sukan yang dipegang beliau sekarang ini. Good luck!

Pautan

Tuesday, June 4, 2013

Mak aku cari pasal lagi

Semalam aku sempat telefon mak sebelum sampai asrama tercinta, Desaria Villa Condominium. Dalam perjalanan, mak yang hampir sebulan tidak berhubung menyerang aku dengan soalan-soalan panas yang datang sekali dengan pakej unlimited question. Hehe. Walaubagaimanapun, kesemua soalan itu berjaya aku tepis satu persatu termasuklah satu soalan panas berbunyi "kenapa tidak telefon mak?"

Aku bagi tahu mak, nombor digi buddyz yang boleh cakap panjang-panjang tu tak top up lagi. Hehe. Kalau cakap pakai nombor celcom, mesti tak sempat berbual panjang, kredit dah habis. Tak sangka jawapan aku itu diterima dan termasuk dalam skema jawapan^^. Kali ini mak tak merajuk. Fuh! nasib baik aku, kalau tak memang payah la nak pujuk. Tak pasal-pasal keluar ayat-ayat power untuk cairkan hati mak. Hehe


Gambar yang pernah aku snap sebelum sambung study dulu.
(gambar dengan anak bongsu pompuan kesayangan mak^^)

Ketika rancak berbual, ada satu permintaan mak yang berjaya menarik perhatian aku. Mak cakap dengan nada lembut, "raya nanti balik ya.." Aku hanya terdiam mendengar permintaan itu. Dalam kepala aku, mak nie dah rindu sangat dengan aku nie. Apa tidaknya, dah dua tahun aku tak balik Sabah. Touching dowh! Walaupun muka rock, tapi hati tissue brader. Keh3.. Request macam nie la aku tak boleh tahan. Nie betul betul cari pasal sampai boleh buat aku touching nie..

Arrgghhhh.. mak aku cari pasal lagiiii.. tak boleh jadi nie.. kena balek! kena balek! kena balek raya nanti walaupun harga tiket cecah Rm500.. Kena balek juga demi mak tercinta..

-SEKIAN-

First Segmen by Princess : Indahnya Kata- Kata


Mengenali seseorang itu
mampu memberi sejuta  rasa 
gembira, sedih, rindu, benci dan sayang, 
tapi sedarkah kita, mengenali seseorang itu 
sebenarnya satu ANUGERAH.. 
biarpun hadirnya Cuma seketika
dan sekadar teman sementara.. 
bersyukurlah dengan kehadirannya kerana 
melaluinya kita dapat mengenal erti
PERSAHABATAN..

kenapa saya memilih kata-kata ini? Bagi saya kata-kata ini mempunyai 1001 makna dan menyedarkan saya apa erti persahabatan. Nak dijadikan cerita, time sekolah dulu saya merupakan antara student yang nakal di dalam kelas (Dorang cakap)^^. Ada satu hari tu, cikgu minta list nama student sekali dengan nombor fon, lepas tu kalau dah siap suruh hantar dekat bilik guru. Tapi list tu saya bawa balek rumah then apa yang saya buat?

Saya ambil fon, taip satu kata-kata then sent kata-kata tu dekat semua nombor yang ada dalam list kertas tadi. Nak tengok siapa reply paling cepat^^. Macam macam reply yang saya terima dan berjaya membuatkan saya gelak sorang-sorang. Satu soalan, berpuluh jawapan.. Keh3. Dalam gelak tu, tetiba saya dapat satu lagi mesej, mungkin inilah mesej yang paling last (Dalam hati)..

Saya pun buka mesej tu then saya baca.. Reply terbaek yang saya dapat.. kata-kata di balas dengan kata-kata (kata-kata di atas). Kalau di fikir dan di dalami kata-kata itu, bagi saya ianya membawa maksud yang sangat mendalam bagi mereka yang mempunyai sahabat. Sampai ke hari saya masih simpan lagi mesej itu dan telahpun diupgrade masuk dalam blog saya. Sesiapa yang selalu mengikuti perjalanan blog nie mesti perasan dengan kata-kata nie kan? saya letak dalam koleksi kata-kata saya.

Begitulah sedikit sebanyak kisah di sebalik kata-kata nie.. Support segmen nie :)

Tag : ABDUL HAFIZ

Monday, June 3, 2013

Segmen 3 hari mencari bloglist by CiKGUHAiLMi

Jom memeriahkan lagi segmen pencarian bloglist by CiKGUHAiLMi ni..

KLIK BANNER UNTUK KETERANGAN LANJUT

 Tarikh penyertaan:
2 Jun 2013 - 4 Jun 2013

So, apa tunggu lagi jom join! :D

Sunday, June 2, 2013

Koleksi gambar-gambar lawak minggu ini (11 gambar) #2

Gambar-gambar santai pilihan minggu ini. Jom layannsss ^^

 
1) Ala tomey, tomey (^_^)

2) Amacam.. Ada bran? ^^

3) Aircond untuk bas. Kepuasan penumpang, keutamaan kami. hehe

4) Buat apa tu, betulkan kereta ya bang? Keh3

5) Kalau dah penat tu, mana-mana pun layan.. :)

6) Anak berdarah seni. :)

7) Satu lagi kes yang sama ^^.


8) Kucing comel adab 21.. hehe

9) Jangan bergerak. Nanti saya tembak..

10) Yang nie mamat mana plak nie yang tahan ketapi nie.. Haha

11) Motor ku sayang. Manusia jenis macam nie pun ada lg ke? Ish.. ish.. :)

Saturday, June 1, 2013

Analisis keyword meletop untuk bulan mei


Di atas merupakan keyword carian terbanyak (bulan mei) dalam blog Aniq Bukhary a.k.a Aku pengembara. Merujuk keyword di atas, Selain keyword along spoon, kolagen dan gwiyomi, ramai pembaca yang melawat blog Aku pengembara ini semata-mata nak cari kata-kata cinta untuk suami isteri. Agak melucukan di situ. Nampak sangat readers blog nie sweet-sweet belaka. Hehe.

Untuk pengetahuan sebenarnya blog nie admin nak tonjolkan karya-karya fotografi admin, tapi tak sangka benda lain plak yang menonjol. Hehe . Whateverlah, admin tak kisah sebab memang itulah target admin buat blog dulu supaya satu dunia dapat baca hasil cetusan idea dan pendapat admin.

Impian itu sebenarnya telah membuahkan hasil apabila hasil tulisan tangan admin arwah Along Spoon telah di re-post oleh lebih daripada 20 buah blog termasuk blog-blog besar. Tulisan 5 bulan lepas itulah yang telah menjadi penyumbang konsisten kepada keyword pada bulan mei lepas.

Apa-apapun thankz kepada readers dan thankz kepada semua. Ketahuilah blog ini sebenarnya hak milik kita bersama!!! Tell me if I am wrong, catch me when I am fall.

-WASSALAM-

Pencarian bloglist bulan jun Aniq Bukhary

~ASSALAMUALAIKUM W.T.B~


Pencarian bloglist bulan jun Aniq Bukhary kini bermula. Mesti ada yang bertanya mengapa pencarian bloglist untuk bulan jun ini dilancarkan lebih awal?. Baiklah, keputusan ini dibuat disebabkan faktor kesibukan dengan assignment fotografi Aniq Bukhary yang telah pun masuk ke fasa final projek (So, kena buat awal takut-takut tak sempat buat hujung bulan nanti). Aniq Bukhary memerlukan 30 orang untuk mengisi bloglist WAJIB TERJAH Aniq Bukhary untuk bulan jun ini. Di bawah ini disertakan sedikit peraturan simple dan ringkas mengenai pencarian bloglist kali ini. 

syarat-syarat wajib
1) Like fanpage Aniq Bukhary ---> BloggerMate
2) Folow Blog ---> aniqbukhary.blogspot.com
Inform kalau dah follow dekat chatbox bagi memudahkan Aniq Bukhary follow balik
3) Penting! komen pada satu entry yang paling anda suka dalam blog ini (Akan disemak)..
4) Selepas komen mana-mana entry, letakkan link blog anda dekat ruangan komen di bawah.
5) Tak payah susah-susah buat entry untuk segmen nie.

Simple bukan?

Syarat-syarat sunat. Tiada paksaan. (ikut kerelaan hati)
1) Like favourite page Aniq Bukhary---> YaAllahAmpunilahSegalaDosaDosaku
2) Follow blog cikgu broadcasting Aniq Bukhary ---> Pensel Tumpul
3) Follow blog cikgu HTML Aniq Bukhary --->. ChAngeMyWay
4) Letakkan blog Aniq Bukhary ini di dalam bloglist anda (tiada paksaan).

Kenapa anda mesti join segmen bloglist Aniq Bukhary ini?
1) Syarat cukup mudah (Tak payah susah-susah buat entry)
2) Aniq Bukhary bermurah hati menyediakan ruangan iklan free sebulan bagi dua orang peserta bertuah.
3) Blog anda akan dilihat oleh pengunjung-pengunjung dalam blog ini yang anggaran dalam 10 ribu sehari. Hehe, Nak maintainkan seribu view sehari nie pun nak pecah otak cari idea, inikan pula 10 ribu. (Juz kidding)
4) Aniq Bukhary akan memberikan pemerhatian lebih kepada blog-blog anda :)

Tarikh tamat segmen belum ditetapkan lagi. Apa yang pasti ianya akan berakhir sebelum bermulanya bulan jun nanti. Jika penyertaan kurang daripada 30 peserta, secara automatik semua peserta akan layak disenaraikan setelah memenuhi semua syarat di atas. Sebaliknya jika melebihi bilangan tersebut, maka dengan itu pemilihan secara random akan dibuat. Senarai peserta akan diupdate pada satu tarikh yang akan ditetapkan nanti.

~SEMOGA BERJAYA~

~ SEGMEN TAMAT ~

Kesemua peserta telah pun disenaraikan dalam bloglist Aniq Bukhary (Lihat dekat side bar). Terima kasih kepada yang join segmen pencarian kali ini. Seperti yang dijanjikan, Aniq Bukhary menyediakan ruang iklan free bagi dua blog yang bertuah (saiz 125x125). Dua orang pemilik blog tersebut adalah :

1) Nies alhaQ (Peserta first join)
2) Mazelina Zaini™ (Random)

Tahniah diucapkan! Bagi yang tidak bernasib baik, jangan berkecil hati, cuba lagi di segmen yang lain plak ok. Pemilik blog tersebut sila berhubung dengan Aniq Bukhary untuk menuntut hak anda. Bagi memudahkan urusan, hubungi saya di sini -> ANIQ BUKHARY.. TQ