AKU PENGEMBARA: 03_13


Thursday, March 28, 2013

Gempak! bunuh diri disebabkan hilang pen


Nampak seperti sesuatu yang remeh namun percaya atau tidak disebabkan hilang sebatang pen seorang pelajar telah membunuh diri. Tak percaya? Lihat perjalanan tragis hidup seorang pelajar yang hilang sebatang pen..

Hilang pen ---> Kerja sekolah tak siap
Kerja sekolah tak siap ---> Makin bangang
Makin bangang ---> Fail SPM
Fail SPM ---> Tak masuk U
Tak masuk U ---> Takde ijazah
Takde ijazah ---> Susah dapat kerja
Susah dapat kerja ---> Takde duit
Takde duit ---> Kusut masai
Kusut masai ---> Tak hensem
Tak hensem ---> Takde awek
Takde awek ---> Tak khawin
Tak khawin ---> Takde anak
Takde anak ---> Lonely
Lonely ---> Tertekan
 Tertekan ---> Bunuh diri

P/s: Jangan sampai hilang pen!! Hehe. 


Aku pengembara tinggalkan anda dengan gambar sebatang pen yang Aku pengembara snap sendiri.
Nampak tak pen tu? Jaga baik-baik.. Jangan sampai hilang tau..^^ Perkongsian nie sekadar hiburan dikala otak tengah serabut.. Terima kasih untuk anda yang layan coretan 'gila' Aku pengembara hari ini (jangan marah)..Hehe.. Tanpa anda, siapalah saya..^^

Assalamualaikum...

Senarai perpindahan pemain liga Malaysia 2013 (April)


JOHOR DARUL TAKZIM
Mohd Farid Ramli (JOHOR FA)
Muhammad Nazri Ahmad (JOHOR FA)
Jasazrin Jamaludin (JOHOR FA)
Andre Francisco Da Silva (JOHOR FA)
Leonel Jorge Nunez (Bekas pemain Olympiacos)

FELDA

Azmi Muslim (JOHOR DT)

ATM
Nizaruddin Yusof

KELANTAN
Ahmad Fakri Sharani (ATHLETICO SC)
Dickson Nwakaeme (Import Nigeria)

PKNS
Nazmi Faiz (SC BEIRA MAR)

PERAK
R.Surendran (ATM)
Paulo rangel (SCG MUANGTHONG)

SELANGOR
Adam David Griffiths (Import Australia)

PAHANG
Damion Stewart (Bekas pemain QPR)
Matias Conti (Import Argentina) 

TERANGGANU
Bosko Balaban (Bekas import Selangor)

T.TEAM

Dimir Ibric Yuksel (Bekas pemain bawah 21 Bosnia & Herzegovina)

JOHOR FA
Mohd Ezaidy Khadar (JOHOR DT)
K Sathiya (JOHOR DT)

KEDAH
Alen Guc (Import Croatia)


SARAWAK 
Junior Eldstal (Vauxhall, England)
Muamer Salibasic (Import Bosnia)

Aku pengembara: Segala isi kandungan yang terdapat dalam post ini merupakan cakap-cakap yang dikutip dari pelbagai sumber seperti akhbar, blog dan beberapa laman sosial lain. Oleh itu, anda mempunyai hak sama ada mempercayai perpindahan ini atau tidak (terpulang pada anda).. Apa yang pasti, saya akan cuba buat yang terbaik untuk anda dan untuk bola sepak Malaysia.. (Akan diupdate dari semasa ke semasa)

Monday, March 25, 2013

Jom ceria bersama perdana menteri, Putrajaya 2013 (14 gambar)

Event ceria bersama PM menjadi pilihan hujung minggu nie. Planning awal sepatutnya minggu nie pergi Sepang tengok F1 (Formula 1), tapi tiada rezeki. Tanggungjawab kepada kampus lebih diutamakan. Bila lagi dapat berkhidmat shoot event atas nama Universiti (Inilah masanya). Lagipun dah tahun terakhir. Komitmen kena lebih. Hehe.. Ok di bawah ini diselitkan beberapa gambar untuk tatapan semua.. Jom layansssss... ^^

 
Putrajaya aku datang lagi (^_^)

YAB Perdana Menteri Malaysia

Turut memeriahkan majlis Datin Seri Rosmah Mansor

Berbasikal antara aktiviti yang dijalankan (Snap jangan tak snap Bang^^).

Adik comel nie pun ada juga. ^^

Sabah crew! Hehe

Temubual langsung oleh RTM. Malu plak akak nie.. Relax sudah. :)

Ally Iskandar bersama rakan photographer seperjuangan Aku pengembara, Zammil Hakim.

Antara persembahan yang dipersembahkan kepada pengunjung.

Persembahan bermain senjata yang nampak real. Aku pengembara pun takut juga snap depan-depan. tak pasal-pasal jadi arwah ^^

Selepas semuanya selesai, seperti biasa rakan-rakan menjadi sasaran peluru DSLR. Haha

Gadis-gadis ayu Limkokwing.. ^^

Mencari objek tersembunyi. Dua biji kepala. Haha

Sentuhan terakhir sebelum event berakhir.. Talent Mohd Rashidy. Kalau gambar nie tak cantik, salahkan talent ya, bukan photographer..:)

Aku pengembara: Hope enjoy dengan gambar nie.. Seperti biasa, anda diberi kebebasan untuk komen, hasil kerja photographer nie. Komen biar yang pedas sikit tau.. Hehe


Sunday, March 24, 2013

Segmen header siapa paling awesome part 3

Assalamualaikum semua.
Entry kali nie special untuk satu segmen yang dicetuskan oleh Mohd Zuhri (Segmen header siapa paling awesome part 3).. Saje nak try luck. Aku pengembara nie bukanlah pandai sangat editing bagai nie. Just biasa-biasa je. So, malas nak cerita panjang, di bawah ini adalah hasilnya :)

|
|
|
|
v

 

Sponsor:


Monday, March 18, 2013

Babak menyentuh hati Jozan disebalik lawak ke der 2

Pelakon-pelakon Lawak ke der 2

Bagi sesiapa yang telah menyaksikan Lawak ke der 2 di pawagam, pastinya tidak dapat melupakan detik-detik menyentuh perasaan di penghujung persembahan Johan dan Zizan. Sahabat selamanya seperti yang kita tahu dan Aku pengembara pernah menulis kisah mereka sebelum ini [Rujuk sini]. Dalam akhir babak tersebut pasangan yang terkenal dengan keakraban mereka itu sedikit sebanyak membuat dada ini sebak. Babak-babak sedih itu hampir membuatkan air mata ini mengalir tetapi sedaya upaya aku halang (cover dahh, member ada kat sebelah). Aku pengembara sendiri tak tahu kenapa hati ini boleh plak touching dan merasai kesedihan setelah lebih sejam dihiburkan dengan lawak-lawak mereka.

Dalam hidup ini, selain daripada mak, ayah, dan family, life ini diisi oleh kawan-kawan sahaja. 25 jam kehidupan bersama mereka.. Tengok wayang pun lebih selesa bersama rakan (not couple). Bukan menolak realiti remaja ingin disayangi dan menyayangi tetapi biarlah perempuan pertama yang Aku ajak tengok wayang adalah isteriku yang tersayang yang tidak diketahui siapakah gerangan. Hahaha (Statement berani mati nie..).. Oppsss.. Mohon abaikan^^

..........................................................................................................................

Sabtu lalu Aku pengembara berpeluang  melihat sendiri lawak ke der 2 di pawagam dengan seorang member di panggung wayang KLCC. Ternyata harga tiket RM14 ringgit yang dibelanjakan sangat berbaloi apabila penonton disajikan dengan lawak-lawak yang begitu segar yang jarang sekali ditonjolkan oleh barisan pelakon. Seperti biasa, Nabil yang ditugaskan sebagai pengacara tidak menghampakan dengan lawak terkini seperti gangnam style dan beberapa lagi lawak yang begitu kena dihati.

Selepas itu muncul pula pelawak otai tanah air, Adflin Shauki dan pasangannya Harun Salim Bachik yang lebih mesra dengan panggilan Boboy. Pasangan ini juga tidak menghampakan apabila sering sahaja mencuit hati dengan lawak yang begitu kena dengan masyarakat. Ternyata kehadiran mereka dalam lawak ke der berjaya membuat penonton kecut perut terutama lawak redho airlines yang tidak pernah dipersembahkan sebelum ini. Wajib tengok!^^

Tidak dilupakan juga kehadiran pelawak yang terkenal dengan stand up komedi, Harith Iskandar. Tidak banyak kejutan yang dilakukan oleh beliau namun apa yang menarik kali ini, beliau menonjolkan lawak terkini facebook dan lawak pasangan couple dan itulah yang membuatkan persembahan beliau lebih menarik. Bagi sesiapa yang telah melihat lawak ke der 2, pasti ingat dengan lawak berbezaan lelaki dengan perempuan yang beliau tonjolkan. Serius lawak.. Secara jujur Aku pengembara berpendapat bahawa Harith merupakan seorang pelawak yang kreatif dengan lawak beliau yang Aku pengembara katogerikan sebagai lawak 'intelligent'. Respect! 

Bahan bukti with Fazzmal Huzairie.. kenangan terindah 16 mac.. (jangan jelous) Hehe^^


Friday, March 15, 2013

Peraduan teka benda untuk pelajar Limkokwing

Teka benda apakah ini??

Assalamualaikum semua. Minggu nie Aku pengembara tak dapat balik sepang disebabkan nak settlekan assignment yang berlambak hujung minggu nie. So disebabkan tak balik, Aku pengembara buatlah sedikit contest untuk pelajar-pelajar Limkokwing. Contest yang menawarkan hadiah top up RM5 ini terbuka kepada pelajar Limkokwing yang berminat sahaja (tiada paksaan). Sebenarnya contest nie lebih kepada menzahirkan rasa kesyukuran disebabkan bisnes T-shirt printing Aku pengembara maju setapak lagi dengan  kewujudan meja exposed printing yang baru tidak lama lagi^^ [Rujuk sini]. Ok, kita tinggalkan pasal bisnes tu dan sekarang berbalik kepada peraduan teka gambar yang julung-julung kalinya diadakan ini.. Lihat sedikit penerangan tentang peraduan dibawah.

Syarat-syarat pertandingan adalah seperti berikut:

Syarat wajib

Like page facebook ini ---> http://www.facebook.com/BloggerMate

Syarat sunat (yang nie tak ikut pun xpe)
1. Tahan maki....
2. Sihat tubuh badan^^
3. Berperwatakan menarik^^
4. Follow Twitter ---> https://twitter.com/AniqBukhary (Follow bagi yang ada twitter)
5. Folow Blog ---> http://aniqbukhary.blogspot.com/ (Follow bagi yang ada blog)
6. Like page ---> http://www.facebook.com/YaAllahAmpunilahSegalaDosaDosaku
7. Like page ---> http://www.facebook.com/penseltumpul92

- Jawapan hendaklah dihantar ke email aniqbukhary@gmail.com bagi mengelakkan daripada jawapan anda ditiru. Setiap orang hanya dibenarkan memberikan satu jawapan sahaja dan tarikh tamat peraduan pada hari isnin ini setibanya Aku pengembara di Desaria Villa (tertakhluk pada perubahan)..

- Pemenang akan dipilih berdasarkan jawapan yang paling tepat serta memenuhi syarat-syarat wajib pertandingan di atas. Sekiranya ramai yang memberikan jawapan dengan tepat maka Aku pengembara akan memilih peneka pertama yang memberikan jawapan dengan betul serta memenuhi syarat-syarat wajib.

- Sila tinggalkan komen dalam ruangan komen facebook dibawah bagi memudahkan Aku pengembara mendapatkan respon mengenai contest ini. kalau contest nie mendapat sambutan, kita akan buat lagi di hari-hari yang akan datang jika masa mengizinkan dan assignment tidak membebankan^^.. Senang bukan? So apa tunggu lagi, jom join!

Di sini Aku pengembara berikan sedikit pembayang bagi memudahkan anda mengenalpasti benda tersebut. Benda nie terdapat dalam gambar-gambar yang Aku pengembara pernah upload dalam blog nie dalam artikel yang lepas-lepas. Rujuk kembali gambar yang pernah saya upload dan di sana mungkin anda menemui jawapannya.

SELAMAT MENCUBA..^^

Thursday, March 14, 2013

Video: Pesanan Shah Rukh Khan disebalik filem mohabbatein

Disebalik lakonan mantap Shah Rukh Khan menerusi filem mohabbatein malam nie (sampai ada yang nangis), terdapat satu mesej penting yang disampaikan menerusi satu lagu dalam filem tersebut. Pesanan ini ditujukan khas buat yang beragama islam semoga mendapat pengajaran yang berguna.. Malas nak ulas panjang (Nak tidur, esok ada kelas pagi plak)^^ Apa-apa pun, jom tengok apa kata Shah Rukh Khan..

 
Dapat tak mesej yang ingin disampaikan? Dalam seronok layan jiwang malam nie, ingat pesan Shah Rukh Khan.. esok pagi jangan lupa solat subuh berjemaah (termasuk Aku pengembara) Hehe.. Assalamualaikum. Tidur dulu^^

Kredit video: Sifu Abang keretamayat


Wednesday, March 13, 2013

Empat pemilik nama yang paling dikehendaki minggu ini

 
Empat pemilik nama ini (Faysal Hashim, Bibo Aswan, Kuku besi & Wanpa) merupakan antara individu-individu yang paling dikehendaki pada minggu ini. Mereka yang mempunyai latar belakang yang menarik ini menjadi perhatian apabila Mis Hasimah meminta supaya kami mengkaji siapa sebenarnya mereka ini. Cabaran itu diterima dengan satu senyuman dan bermulalah satu kajian penting pelajar photography pada minggu ini. Siapa sebenarnya mereka ini? dan kenapa Mis Hasimah mengkhendaki mereka-mereka ini? Jawapannya lihat gambar dibawah..

 Hasil karya Kuku besi (Facebook)

 Hasil karya Bibo Aswan (Facebook)

 Hasil karya Faisal Hashim (Facebook)

Hasil karya Wanpa (Facaebook)

Menarik bukan gambar-gambar di atas? Setelah diteliti, Aku pengembara mendapati individu ini sebenarnya bukan calang-calang orang. Mereka mempuanyai nama yang cukup gah dalam fashion fototografi dan sering aktif dalam mana-mana event yang memerlukan khidmat mereka. Mereka mempunyai pengalaman yang cukup luas serta mempunyai kreativiti yang membuat kita terpegun melihat hasil-hasil karya mereka. Gambar di atas menjadi saksi kehebatan serta pengalaman yang mereka miliki dan tidak hairanlah mengapa Mis Hasimah menghendaki individu-individu penting dalam fashion fotografi ini..


Sunday, March 10, 2013

Kod rahsia ini sedikit sebanyak membantu pewira kita di Sabah

Apa cerita di Sabah sekarang nie? Dengar khabarnya dah semakin pulih sejak operasi daulat yang dilancarkan baru-baru nie. Alhamdulillah. Terima kasih diucapkan kepada semua pihak yang terlibat termasuklah seluruh rakyat Malaysia yang tidak putus-putus berdoa.

Namun disebalik kejayaan itu harus diingat, pihak musuh sebenarnya tidak pernah berdiam dengan apa yang berlaku. Dengan lebih kurang 50 orang yang telah terkorban dan yang lainnya berjaya ditahan pihak kerajaan Malaysia ianya bukanlah sesuatu yang mudah untuk dilupakan. Pastinya mereka akan terus mencari jalan untuk membalas dendam di samping merancang bagaimana Sabah menjadi hak milik mutlak mereka. Semua pihak harus peka mengenai hal ini kerana sesungguhnya musuh tidak pernah tidur lena.

Ok cukup dengan intro. Kita berbalik pada tajuk asal. Apakah sebenarnya kod rahsia yang dimaksudkan yang dapat membantu pewira-perira kita yang berjuang di Sabah? Bagi kita yang tidak dapat membantu di medan pertempuran, dengan mencuba kod ini sedikit sebanyak ia dapat menambahkan lagi kekuatan tentera kita yang sedang berkorban nyawa mempertahankan negara tercinta. Kod rahsia yang hanya menggunakan handphone ini sebenarnya berada dalam handphone anda tetapi mungkin disebabkan jarang menggunakannya menyebabkan kita tidak tahu keunikannya handphone yang kita miliki.

Ok malas nak cakap banyak, jom ikuti langkah-langkah di bawah ini:

1) Ambil handphone anda

2) pergi ke "write message"

3) tukar 'abc' kpd "abc yg bergaris" atau aktifkan dictionary/kamus english.

4) tutup skrin handphone guna tangan anda.

5) tekan nombor rahsia di bawah ini dengan betul:

538706383707867077294640

6) sekarang buka tangan dan baca..

Dapat jawapan? tahniah diucapkan bagi mereka yang dapat jawapan dengan tepat. Jangan lupa aplikasikan kod yang telah anda perolehi itu dan kongsikan bersama-rakan-rakan. Bagi mereka yang masih belum menemui jawapan, sila cuba sekali lagi dengan teliti dan pastikan nombor yang anda taip adalah betul. SELAMAT MENCUBA! #Pray4Sabah.. Wassalam!

Off topic: Lain-lain kod (kod suami isteri). Just klik link di bawah..
Kod 1
Kod 2

Sunday, March 3, 2013

Mesej menyedihkan khabar dari Semporna, Sabah

Semalam riuh di beberapa laman sosial yang mengatakan Semporna telah di serang pemberontak bersenjata. Betulkah? Betul atau tidak, yang pastinya Aku pengembara menerima satu mesej sedih daripada Norhafizah (nephew) yang sedikit sebanyak dapat menjawab persoalan mengenai perkhabaran di Semporna. Satu mesej yang hantar dan ini jawapan yang Aku pengembara terima.

 
# Mesej sedih daripada Norhafizah

# Sayu di hati baca mesej nie walaupun terdapat smile dihujung ayat ^^... Nek wan (Mak tua) yang dimaksudkan adalah adik kepada mak yang menetap di Semporna, Sabah.

Selepas sahaja mendapat mesej ini, Aku pengembara terus bertanyakan khabar dari semporna menerusi satu panggilan telefon. Ternyata panggilan yang Aku pengembara buat itu menambahkan lagi rasa sedih apabila Mak tua sendiri mengatakan mereka sedang dalam ketakutan yang amat sangat. (mak tua merupakan panggilan mesra adik kepada mak Aku pengembara itu)

Itu boleh tahan kira lagi, yang membuatkan air mata ini hampir-hampir mengalir, Mak tua siap tanya lagi, Aku pengembara sihat ke tak? Ada ke patut.. Dalam keadaan genting di sana pun, masih sempat lagi bertanyakan khabar. Aish, ini yang buat Aku pengembara touching nie.

"Kami di semenanjung nie sihat walafiat.. Jangan risau pasal kami, mak tua yang di situ tu jaga diri.. jangan keluar-keluar rumah". Pesanku kepada Mak tua walaupun hati bergelora menahan air mata.

Ada bunyi tembakkan kedengaran yang khabarnya dari Kampung Simunul (hanya beberapa kilometer daripada rumah) namun belum ada kepastian. Ada khabar angin mengatakan ada seorang telah terbunuh dalam kejadian kira-kira pukul lapan semalam itu kata Mak tua. Aik, biar betul Mak tua nie ke saja nak bagi suspen..??

Walau apa pun keadaan di sana, Apa yang penting banyakkan berdoa untuk saudara-saudara kita yang berjuang di sana semoga semuanya dalam keadaan selamat. Amin ya rabbal alamin! Belum habis kes Lahad Datu seperti yang Aku pengembara tulis sebelum ini [KLIK SINI], kali ini semporna plak menjadi sasaran. Wallahu Alam..

Di sini diselitkan beberapa pesanan penting yang dipertik daripada beberapa page popular di facebook. Please take note:

- Penceroboh juga ada dalam page kame dan sedang memerhati setiap post dan comment kita..tolong jgn update selagi Pdrm xupdate confirmed..sebab diorg suda cipta post palsu ni untuk menakutkan rakyat dannkita panic...bila kita sebarkan keadaan akan bertukar nampak mcm tentera mereka ramai padahal sikit saja..ini salah satu taktik diorang...tolong pesan dgn orang lain..tolong jgn update dekat facebook kalau ternampak ATM tgh buat roadblock dekat mana dan kereta dekat mana..percuma Penceroboh dapat info!! Senang2 diorang serang..btw ada apa2 simpan dalam hati..mereka sedang memerhati!!

- Kepada Fan ISOM keseluruhannya diseru agar tenang dan waspada terutama dalam menerima maklumat pelbagai versi agar tidak terjebak dalam kancah propaganda pihak opurtunis. Pastikan saluran yang berwibawa dan sumber yang jelas untuk mendapatkan maklumat serta jangan terseret dalam membuat telahan sendiri dan akhirnya mengeruhkan keadaan yang akan menimbulkan keadaan panik & huru-hara. Terdapat banyak sangat spekulasi dan kenyataan yang berbeza-beza dari warga laman sosial FB. Ada yang kata dapat sumber dari anggota keselamatan kita yang ada di sanalah, sumber dari keluarga terdekat disanalah dan sebagainya. Diingatkan isu ini bukan untuk dibuat main-main dalam laman FB... Harap maklum!!!

- Kepada Rakyat Sabah.. Tolong jangan sebarkan maklumat di fb atau dimana2 sekalipun apa yg anda nampak Polis dan ATM lakukan di Sabah... Apa yg anda nampak itu adalah rahsia pertahanan negara... Anda hanya akan mengeruhkan lg keadaan... Secara tak sengaja anda hanya membocorkan maklumat kepada pengkhianat negara... Sekarang anda juga memegang amanah negara dgn tidak menyebarkan maklumat... Pegang amanah itu erat2... Lebih baik berdiam diri dan terus berdoa...

#LetsPray4Sabah#

Saturday, March 2, 2013

Detik-detik cemas pencerobohan Lahad Datu (Diceritakan terus oleh Kak Mariana)



Berita pemergian dua orang petugas UNIT 69 KOMANDO benar-benar menggemparkan seluruh tanah air. Aku pengembara terkejut dengan laporan oleh BERNAMA yang diterbitkan di laman www.malaysiakini.com pada pukul 2.49 pm yang mengatakan ada pertumpahan darah di Lahad Datu.

Untuk mendapatkan kepastian, Aku pengembara tidak menunggu lama dan terus mendapatkan respon daripada member-member yang berada di Lahad Datu. Di bawah merupakan antara respon yang Aku pengembara dapat daripada seorang rakan yang sudi berkongsi detik-detik menakutkan di Lahad Datu.

 
# Pekerja tidak dibenarkan pergi office.

Tidak berpuas hati dengan gambaran itu, Aku pengembara pun mencapai handphone dan membuat satu panggilan terus kepada Kak Mariana (sepupu) yang berada di Lahad Datu. 

Apabila sahaja telefon diangkat, Aku pengembara tersentak mendengar suara kak Mariana yang begitu cemas menjawab panggilan. Aku pengembara turut panik.

Selepas keadaan menjadi tenang, Aku pengembara tidak menunggu lama dan terus bertanyakan kepada mereka apa sebenarnya yang berlaku di sana. Menurut Kak Mariana, keadaan di sana semakin genting. Tidak seseorang pun yang dibenarkan keluar daripada rumah bermula daripada pagi tadi. Keadaan cukup membimbangkan katanya. Aku pengembara hanya mampu terdiam mendengar luahan Kak Mariana yang penuh emosi itu.

Aku pengembara sempat juga bertanyakan mengenai dua orang komando polis yang telah terkorban dalam kejadian petang tadi. Kak Mariana mengatakan petang tadi dia melihat dua buah ambulans diiringi trak polis lalu depan rumah dengan keadaan yang begitu mencemaskan. Dia tidak menolak kemungkinan bahawa itu adalah dua orang anggota polis yang menjadi mangsa serangan mortar seperti yang dikhabarkan.

Kak Mariana meneruskan cerita lagi. Pada ketika ini kehidupan kami tidak ubah seperti di zaman peperangan. Rumah sentiasa bertutup tidak kira siang mahupun malam. Kedai-kedai pun tutup katanya. Ada sahaja bunyi tembakan kedengaran sehinggakan akak dan anak-anak tidak tidur sejak kebelakangan ini. Sebenarnya keadaan ini sudah lama berlaku dan hari ini (semalam) merupakan hari yang paling sedih dan menakutkan katanya. Sekali lagi Aku pengembara kelu mendengar cerita Kak Mariana.

Belum sempat bercerita panjang, kedengaran plak suara tangisan anak kak Mariana.
"Kau cakaplah dulu dengan si Fiza, nangis si Boboy nie. Tiba-tiba kak Mariana berkata.
"Ok". Aku pengembara tiada pilihan lain. Tapi ok juga idea kak Mariana suruh Aku pengembara berbual dengan anak buah yang selalu cari pasal nie ^^..

"Oi Pakcik! kau nie kacau daun la. Aku mesej bah dengan kawan ku sekarang nie". Katanya.
"Mesej la.. siapa larang.." Jawabku.
"Lain kali la kau call".
"Ok". Jawabku sepatah. (Dalam hati, ganas juga anak buah ku nie) ^^..
"Oh ya, jangan lupa doakan sekolah kami nie cepat buka ya.." Sambungnya.
"Buat apa doa supaya sekolah buka. Doa untuk keselamatan anak buah kan lagi ok". Balasku.
"Emmm, minggu depan ada ujian". jawabnya dengan nada yang berjaya menarik simpatiku.

Mendengar jawapan itu, otak ini terfikir sejenak.. Rupa-rupanya keamanan yang dikecapi selama ini merupakan satu nikmat yang tidak ternilai harganya. Sepanjang persekolahan Aku pengembara tidak pernah merasai ketakutan untuk pergi ke sekolah. Aku pengembara dapat bayangkan betapa peritnya mereka mengharungi kehidupan dalam situasi yang menakutkan sebegini.


Wahai Allah! Selamatkanlah saudara-saudara kami disana.
Berilah kemenangan di pihak kami dan lindungilah negara kami yang tercinta ini. Amin!
  
P/s: Artikel ini merupakan maklumat yang diprolehi dari mulut ke mulut dengan individu-individu tertentu yang mengalami sendiri situasi yang berlaku di Lahad Datu. Kesahihan maklumat tidak dapat di pastikan seratus peratus dan anda bolehlah merujuk laman-laman rasmi yang berkaitan untuk mendapatkan kepastian.